Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zawieszanie systemu po zmianie dysku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Moze to niezbyt odpowiednie forum na tego typu tematy, ale jezeli ktos mial podobny problem:

Wczoraj zakupilem nowy dysk Wester Digital Caviar SE 160 GB.
Oznaczenie to: wd1600jb (ATA)

Wczesniej mialem Seagate Baracuda (ST340016A) 40 GB.

Problem jest nastepujacy:
Bywa, ze system zwiesza sie na chwile (myszka, klawiatura nie dziala), apo chwili wraca do normalnego stanu.
Zauwazylem, ze glownie dzieje sie to podczas zapisu na dysk.

Przeskanowalem caly dysk scandiskiem. Zmienilem tasme (dysk jest na osobnej tasmie, do ktorej nic nie jest podlaczone). I nadal nic. Biosu nie tykalem bo aktualizowalem go jakis miesiac temu.
Nie wiem jakie inne dzialania moge podjac w tej kwestii. Czym wogole to jest spowodowane ?

Moja konfiguracja sprzetowa to:
P4 2 GHz, plyta glowna Gigabyte P4 Titan 667 series (8PE667 Ultra), 768 RAM DDR (maja 333, ale umnie chodza na 266 - niestety mimo, ze mozna ustawic szybciej cos mi nie chodzi :/ - moze ktos ma ta plyte i wie co jest nei tak ? ale to tak na marginesie winksmiley.jpg), reszta podzespolow jest malo wazna, wiec nei ma sensu podawac.

Edit:
Aha. System to Windows 2003 (wszystkie aktualizacje sciagniete winksmiley.jpg)
/edit

Bardzo prosil bym o jakies wskazowki, rady etc. bo nei wiem czy nie zwrocic go do sklepu.
dr_bonzo
A masz zainstalowane sterowniki do kontrolera UltraDMA?
Mi to pomoglo -- ale system zacinal sie na wszystkich dyskach, przy zapisie na dysk duzych plikow (ja wiem, >5 MB).
sztosz
To też od softu zależy, jak cos kopiuje Total comanderem (na podobnym kompie pod XP) to system dostaje prawie zwiechy, jak exploraterem działa wszystko troszke wolniej. Sprawdz w procesach (np. programem procexp, lepiej widać) co ci zajmuje najwiecej pracy procka w czasie kopiowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.