Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HDD SCSI
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ramze
Myślę sobie nad zmianą komputera. Zapewne najwczesniej po wakacjach będzie mnie stac na taki krok, lecz ciekaw jest co sądzicie o takiej konfiguracji HDD

Zestaw:

2 dyski SCSI 5Gb każdy 1500obr połaczone RAID 0 (to by była przestrzeń na "aktywne" oprogramowanie). Jak teraz to wszystko połaczyć w RAID 0 czy to musi być specjalna karta czy zwykły kontroler SCSI wystarczy? Może wystarczy to programowo zrobić [opcja niezbyt porządana]?

80GB lub większy (a może 2 po 40 w RAID 0, ale istnieje ryzyk0 utraty danych wieksze) segate ATA133 (Przestrzeń dyskowa przeznaczona na moje zbiory).

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Przedstawcie swoje wizje, ale bez przesady, bo dyski pod scsi są dosyć drogie.
spenalzo
Hmmm, teraz przy SCSI nie ma już takiej różnicy wydajności. Kupujesz po prostu dysk SATA i z np. 10000 RPM oraz płytę główną z obsługa SATA i RAID. Też myślę o kupnie nowego bo teraz mam zabytek (Celeron 300@374, 64 RAM :-(, dysk 6GB)

SATA = Serial ATA
podobno jest bardziej wydajny od zywkłego ATA ale testów tych nowych dysków nie widziałem jeszcze.
scanner
spenalzo: czego nie ma? Różnicy w wydajności? Hmm..
ATA-133: 133 MBitów/s
S-ATA: 150 MBitów/s
SCSI U320 - 320MBitów/s

Jeśli to dla Ciebie nie jest różnica...
Parę tygodni temu postawiłem w mojej firmie coś takiego:
Cytat
Compaq ProLiant ML350 G3 X2,2 (267120-421)
765 MB RAM
Kontroler Smart Array 642
3x 36,4GB HOT-PLUG U320 Universal Hard Drive (1") 15,000 rpm

Chcesz koło tego postawić taki sam zestaw z Serial-ATA?

Ramze: Wydaje mi się, że do domu w zupełności wytstarczą Ci dyski SATA. (Ważna cecha: duży bufor - 8MB). Pakowanie się np. w SCSI 80 lub 160Mbit nie ma sensu. A te dyski, które widac powyżej, są naoprawdę drogie. Pozatym nie jestem przekonany, czy w domu potrzebny jest RAID. Jak dla mnie wystarczy odpowiednio częsty backup newralgiczxnych danych (NortonGhost np.)
ramze
Chodzi mi o dużą wydajność podczas renderowania obiektów. Mam zamiar kupić sobie lepszą płytę i więcej ramu oraz dobre dyski i stracić na bajerach takich jak karta grafiki za 1000zł [przy renderowaniu nie ma większej potrzeby posiadania dobrej grafiki, ale przy modelowaniu to już inna sprawa] lub dzwiękówka za kilka setek.

P.S. Raid 0 to macierz która zapisuje plik mniejwięcej tak jak to opiszę:

Plik jest zapisywany na jeden i drugi dysk tylko, że na jednym dysku zapisywana jest jedna połowa a na drugim druga. Co oznacza podwójną wydajność oraz podwójne ryzyko utraty danych, dlatego też dane ważne mam zamiar trzymać na odzielnym dysku (mam teraz IBM 46Gb ata 100 7200obr, dobry dysk, ale bardzo awaryjny. Ma świetne wyniki w testach, za ten dysk swego czasu płaciłem 1200zł, powiem, że nadal trzyma się w cenie, ale nie powierzył bym mu cholernie ważnych danych, nie to, że psuje się bardzo często, ale mu zbytnio nie ufam gdyż ma swoje wybryki).
scanner
No to w takim razie full wypas na RAM (DDR400) + płyta dwuprocesorowa (Xeon - w tym momencie masz 2xHyperThreating) + serialAta z RAID(wystarczy).
No i oczywiście system, który obsłuży kilka procesorów (WIN XP/Linux/Un*X)
ramze
Wiesz ale Ja też mam budżet ograniczony, myślę wydać coś około 3000zł + monitor.
scanner
Hmm.. jesli kupisz u znajomego w hurtowni po cenach bez marzy, to moze cos za 3tyś posklaasz wydajnego. (wydajniejszego niż pIV do gier z marketu).
spenalzo
Cytat
spenalzo: czego nie ma? Różnicy w wydajności?

Gdzieś tak czytałem, ale widać się myliłem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.