Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Radio i checkbox
Forum PHP.pl > Forum > PHP
!!_:!SnAkE!:_!!
Wysłany: 10.05.2005, 16:28:52 Temat postu: [php] radio i checkbox

--------------------------------------------------------------------------------

Problem mam taki: Na początku pobieram se wiersz z bazy danych. Mam 3 pola radio:

<input type="radio" name="dzieci" value="chce miec"> Chcę mieć<BR>';
<input type="radio" name="dzieci" value="nie chcę"> Nie chcę mieć<br>';
<input type="radio" name="dzieci" value="nie wiem"> Jeszcze nie czas by o tym my\leć

no i tak: za 1 razem, ktos sobie wpisał dane. Chciałbym, zeby po ponownym wejsciu w formularz w celu zmiany, były zaznaczone pola radio ktore zaznaczyl wczesniej. Z polami textowymi, selectem, textarea sobie poradzilem, nie wiem natomiast jak to zrobic apropos radio i checkboxów... POMOCY! Narazie bym prosil tylko apropos radio, bo z checkboxami jest bardziej zaawansowany problem, opiszę go szczegółowo w nastepnym temacie.
Zbłąkany
Albo prześlij wartość checkbox przez adres, np. tak: http://strona.pl/index.php?checkbox=wartosc , lub zapisz wartość tego checkbox do sesji, albo wyślij cookie smile.gif , a przy tworzeniu wartości checkbox sprawdzasz, czy przekazano przez adres, albo jest w sesji, czy też cookie istnieje a jeśli nie to tworzysz nowego i po sprawie smile.gif
nospor
Skoro poradzileś sobie z selectem, i textem to nie wiem czemu z radio nie możesz. Zapewne w jakiś sposób zapamietujesz wartości selecta. Zapamietaj też wartość radio. Potem gdy wyswietlasz radio sprawdzaj zapamietaną wartość i daj checked dla radio, ktory ma takąsamą wartość
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.