Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ADoDB, samo Mysql ? Co lepsze ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bumfank
No wiec, wlasnie jak pisalem w innym poscie odkrylem wczoraj ( ALE ZE MNIE KOLUMB !HEHE ) istnienie ADoDB, czytam wlasnie kolejne artykuly i jedne podaja duza funkcjonalnosc tego rozwiazania, za to inne pokazuja jak on jest strasznie malo wydajny, sam sprawdzilem dzialanie microtimem, wywolujac 250 wpisow na raz pelnych tracklist ( tytul, data, spis utworow ) ponad 300kb danych w postaci zwyklej Mysql jak i ADoDB, w pierszym tescie kiedy mielilem najpierw mysql wyszlo mi: 15s, a nastepnie w ADoDb wyszlo mi 19s (niby malo ale przy 5000 unikali dziennie to moze sie zdeko pogorszyc questionmark.gif ), ale kiedy odpalilem oba jednoczesnie, to mysql wyprodukowalo sie w tym samy czasie czyli 15s a ADoDB az w 33s! Jak widac pod wzgledem wydajnosci jest gorszy, ale AdoDB ma cashowanie, co strasznie przyspiesza dzialanie, ale przy duzej dynamizacji strony tez nie jest zbyt dobre. Wiec drodzy panstwo jak wy stawiacie co lepiej wybrac questionmark.gif Odrazu mowie ze strona robiona jest na bardzo duza rzesze uzytkownikow.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam exclamation.gif smile.gif
dag
ADoDB posiada cache'owanie. Jeśli wybrałbyś czyste MySQL, to i tak ze względów wydajnościowych i obciążeniowych musiałbyś zaimplementować jakiś system cache zapytań.

ADoDB pozwala na zmianę bazy danych bez potrzeby zmiany zapytań. To też jest jego zaleta, jednak czy jest aż tak ważna? Zazwyczaj powinniśmy wykorzystać na maksa narzędzia i funkcje dostarczone z poszczególnymi bazami danych. Tutaj mamy lekko to ograniczone. Poczytaj o wzorcu MVC. Jeśli będziesz zmieniał strukturę czy wogóle bazę danych na inną wystarczy wprowadzić poprawki w Modelu.

Zainteresuj się wielopoziomowym cache'owaniem.
1. Cache'owanie zapytań SQL
2. Cache'owanie poszczególnych elementów template'ów
3. Cache'owanie stron HTML

Odświeżasz tylko te elementy, które się zmieniły. Spada znacznie obciążenie serwera.
bumfank
jesli chodzi o zmiany bazy danych na inna to na najblizszy dluzszy czas nie przewiduje takowych krokow smile.gif

co do cashowania, tak to mi bedzie potrzebne, straam sie cashowac wpisy + rs2html ale mam problem ktory przedstawilem tutaj http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31852 jak mowie ADoDB lykalem wczoraj w nocy przez pare godzin, szukalem na googlach, ale nie znalazlem nic co by mi pomoglo smile.gif

moze ty wiesz jak to wykombinowac questionmark.gif smile.gif

Dziekuje i Pozdrawiam exclamation.gif smile.gif
NuLL
Skoro korzystasz tylko z MySQLa nie lepiej sobie zamknąć obsługę w 2 klasach pisząć główne funkcje jakie udostępnia AdoDB ?
bumfank
no wlasnie tak mam inne drivery wywalone zostawiony tylko mysql i cashowanie, ale jak mowie najwiekszy mam problem z tym cashowaniem, wyzej dalem linka do topicu, prosze o pomoc.

dziekuje i pozdrawiam exclamation.gif smile.gif
rugby
Ale przecież MySQL też ma swoje cache'owanie zapytań. Zatem po co używać ADOdb?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.