Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MVC bez C ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ennics
w jednej mądrej i zaawansowanej książce o php czytam:

Cytat
MVC powstał jako paradygmat języka Smalltalk zapewniając tworzenie elastycznych aplikacji, w których procesy biznesowe zawierają wiele metod pobierających dane wejściowe i zwracających wyjściowe. Większość systemów WWW pobiera dane tylko w jeden sposób (poprzez pewną odmianę żądania HTTP); w każdym przypadku przetwarzanie danych wejściowych jest realizowane przez php, co pozwala na wyeliminowanie konieczności posiadania warstwy kontrolera

zbiło mnie to trochę z tropu... czytałem ostatnio o MVC dla aplikacji php i nigdzie warstwa kontrolera nie była pomijana. Czy można założyć że php spełnia rolę kontrolera w schemacie MVC ?
hawk
Ja bym raczej założył, że autor tej książki nie wie, o czym pisze, lub ma trudności z wysłowieniem się. Nic nie mogę z tego cytatu wyrozumieć sensownego, chociaż wydawało mi się, że mam jakieś pojęcie, jak działa php. Ba, wydawało mi się nawet, że znam Smalltalka. Chociaż przyznam się, że rzadko projektuję procesy biznesowe zawierające wiele metod. A już metod pobierających i zwracających dane, to już w ogóle boję się dotykać biggrin.gif.
ennics
jeśli chodzi o trudności z wysłowieniem się to mogły powstać raczej przy tłumaczeniu, książka jest rzeczowa i wyczerpuje kilka tematów związanych z php.
NuLL
[OT]: Co to za książka ?- bo chciałem kupic książkę o php w której było coś o MVC ale nie pamiętam tytułu sad.gif [/OT] biggrin.gif
ennics
http://helion.pl/ksiazki/phpzpv.htm

opinie czytelników raczej jednostronne
hawk
Fakt - opinie entuzjastyczne. Pierwsza z nich należy nawet do mojego znajomego, a facet zna się na rzeczy winksmiley.jpg.
Co nie zmienia faktu, że ten kawałek o MVC to kompletna bzdura.
chmolu
Nie sądzę, że jest to kompletna bzdura. Opinia, że w php funkcję kontrolera pełni Apache jest dość powszechna i nie widzę nic złego w tym, żeby kontroler pominąć. Przecież wzorce nie są po to, żeby implementować je co do najdrobniejszego szczegółu - mamy je tylko dopasować do naszych potrzeb. Osobiście zgadzam się, że w większości przypadków FrontController jest zbędny - o wiele bardziej przydaje się PageController. Ale mój CMS korzysta z FC, bo akyrat to było w tym wypadku najwygodniejsze smile.gif

Racja, że jest to chaotycznie napisane/przetłumaczone, ale akurat panu Schlossnagle nie można zarzucić, że nie zna się na rzeczy. Posiadam tę książkę i jestem z niej zadowolony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.