Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Jak zmienic wiele rekordów?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
djluzak
Mam taki problem poniewaz wyswietlam formularz i pobieram dwie pozycje z bazy login oraz status.
Rekordy wygladaja mniejwiecej tak:
login1 1
login2 0
login3 1
login4 1 itd.

Przy kazdym chce umiescic checkbox, zeby po wyslaniu formularza do innego pliku edytowac je.
Chcialbym wykonac takie zapytanie:

1. $query = "UPDATE tabela SET status='$status' WHERE login='$login'";
  2. $result = mysql_query($query);

i nie wiem jak mam utworzyc te checkboxy.

Problem polega na tym ze nie wiem jak w checkboxie umiescic login oraz status. Login zostaje zawsze taki sam, zmienia sie tylko status.
strife
Witam,

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale możesz to dodać NAME do tego checkbox'a no i już masz, potem sprawdzasz czy wysłane isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i update'ujesz...

1. <INPUT TYPE="checkbox" NAME="login|status">

Jeśli natomiast checkbox dotyczy dwóch wartości to możesz name rozbić explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual a potem zrobić update.

Pozdro!
djluzak
Checkbox dotyczy dwoch wartosci.

A jak mam zaznaczyc w checkboxie ze jest zaznaczony lub nie?

1. <INPUT TYPE="checkbox" NAME="login|status">

jak ustawic value jak login sie nie zmienia?
sobstel
w skrócie: w input checkbox name=login i teraz jesli jest zaznaczony to status 1, jesli nie to status 0. potem po zatwierdzeniu formularza rozrozniasz je w ten sposob, ze tylko zaznaczone checkboxy sa przesylane do formularza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.