Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DB2 w sieci lokalnej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
luck_skywalker
Witam!!
Serdecznie proszę o podpowiedź : w jaki sposob mogę połączyć się z maszyną w sieci lokalnej z bazą danych IBM (AIX). Zaznaczam ,że orientuje się co do samego skryptu łączenia z bazą .Specyficzny problem polega na tym ,że w skrypcie należy podać nazwę hosta a ta maszyna takowej nie posiada (względy bezpieczeństwa) z nazwą i podanym tcp/ip skrypty działają .Proszę o sugestie.
PS. jak jest z Socketami przy tym połączeniu bo standardowo np w Delphi można ustawić gniazda po których lecą dane a nie wiem jak to się ma w php.
SongoQ
Z tego co zauwazylem to funkcje do db2 wykorzystuja odbc. Odnosnie polaczenia sie z maszyna, mozesz sie polaczyc za pomoca IP.
luck_skywalker
Tak ale co z socketami bo podanie drivera ODBC hasła adresu IP oraz rodzaju protokolu nie wystarczy do wymiany danych z tą maszyną (mainframe na AIX). Logowanie przez orginalnego klienta przez sterownik systemowy/plikow ODBC nie nastręcza zadnego problemu sam sobie znajduje odpowiednie DSN (pomimo tego że w zaden sposób nie znajdzie sie go w sieci). Logowanie ze skryptu może byc ok ale potem otwierają sie odpowiednie sockety do zapisu/odczytu danych do/z bazy .Nie moge w tym momencie zaprezentować komunikatów bo baza jest nie moją własnością tzn. nie naszej firmy (zablokowali mi IP do dostepu przez Apache) a przy lokalnej na dysku lub w mojej sieci pod Unixem czy Windows taka ewentualnosc jak ukrycie aliasu lub nazwy (ogolnie pelnego DSN) bazy nie przejdzie. Sam namiar na adres TCP/IP (eg.192.168.10.10) i porty (u mnie 4444 oraz 4445 odczytane w usługach lub ODBC) nie wystarczą. Sprawa wydobycia informacji od gosci zajmujacych się mainframe nie wchodzi w gre. Do tej pory korzystamy z aplikacji napisanych pod Dlphi2k5 i nie ma problemow bo są na bazie bibliotek prosto z IBM a i DataBase Source mozna dzieki temu pieknie sobie ustawic). A moze to zabezpieczenia powoduja ze niektore zadania od konkretnych uslug nie sa oferowane na mainframe? Jesli cos wiecej możecie pomóc, to piszcie.

PS Do tej pory probowalem ugrysc temat rowniez przez ADODB Extension (gdzie udało mi się odczytac bazę w New Mexico University bez zadnych problemów) a z maszyną oddaloną przez podłogę o 4 m nie mam szans ,może jest inny sposób nie wiem nie znalazlem go.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.