Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]arswood.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
yavaho
www.arswood.pl
To jest moja pierwsza strona zrobiona w standardzie XHTML 1.0 wiec chcialbym abyscie mi wytkneli wszystkie bledy zwiazane wlasnie z tym standardem. Oczywiscie cala reszta tez jest do oceny (nie wszystkie dzialy sa jeszcze skonczone).
Z założenia strona ma obslugiwac wiele jezykow - jest kodowana w utf-8. Chciałbym tez wiedziec czy poprawnie rozpoznaje u was kod jezyka narodowego i odpowiednio wybiera wersje jezykowa. W tej chwili wypełniony jest tylko jezyk polski wiec w angielskiej wersji wystepuja tylko nieliczne teksty.

Validator czepia mi sie tylko do jednego
Kod
<a id="gora"></a>
Jak powina poprawnie wygladac kotwica w XHTML ?
Speedy
Tematyka mi się bardzo podoba biggrin.gif .

Cytat
Validator czepia mi sie tylko do jednego

Kod
<a id="gora"></a>

Jak powina poprawnie wygladac kotwica w XHTML ?

Wydaje mi się, że tak :

Kod
<a name="gora"></a>

ps. atrybut 'id' stosuje się zazwyczaj do jakiś elementów zintegrowanych z Javascript-em lub ewentualnie w XHTML do styli (tworzysz sobie w arkuszu klasy , zamiast kropki przed nazwą dajesz # i zamiast class dajesz id).

Pozdrawiam.
kicaj
  1. <a class=""></a>
eS...
Fajna stronka, pierwszy raz podoba mi sie ciemna kolorystyka firmowej strony. moze moja uwage bardziej przykuly produkty? nie wiem ale pierwsze wrarzenie 10/10, a ono jest najwarzniejsze
yavaho
Chyba mnie nie rozumiecie.
Mam kotwice na stronie (chyba tak sie to nazywa) Jest to miejsce w ktore powinna sie przewinac strona po kliknieciu w linka ktory znajduje sie na tej samej stronie.

Na gorze strony mam ta kotwice
  1. <a id="gora"></a>
a na dole jest taki link (tam pod klikanym czerwonym trojkatem)
  1. <a href="#gora">w gore</a>
jak sie na niego kliknie to przewija strone w gore. Niewiem tylko dlaczego to nie przechodzi przez validatora?

Taki zapis jak ponizej byl dozwolony w
  1. ale w [XHTML 1.0 Strict] jest on zabroniony.[html]<a name="gora"></a>
crash
A czemu nie zrobisz po prostu tak jak tu na forum?
  1. <a href='javascript:scroll(0,0);'>up</a>

Ale jeśli Ci potrzebne inne kotwice to już nie wiem.
yavaho
Wyrwalem chwasta. Podgladlem zrodlo strony validatora i zrobilem to tak jak tam jest smile.gif Wstawilem id do pierwszego mojego div'a.
  1. <div id="gora">
  2. .
  3. .
  4. .
  5. </div>
  6. <a href="#gora">w gore</a>
Staram sie unikac JS. Ale w dalszym ciagu jestem ciekawy dlaczego poprzedni sposob nie przechodzil przez validatora?
matid
Cytat(yavaho @ 2005-06-30 23:24:21)
Wyrwalem chwasta. Podgladlem zrodlo strony validatora i zrobilem to tak jak tam jest smile.gif Wstawilem id do pierwszego mojego div'a.
  1. <div id="gora">
  2. .
  3. .
  4. .
  5. </div>
  6. <a href="#gora">w gore</a>
Staram sie unikac JS. Ale w dalszym ciagu jestem ciekawy dlaczego poprzedni sposob nie przechodzil przez validatora?

To co zrobiłeś to rozwiązanie zgodne z ideologią XHTML 1.1 smile.gif
Po prostu w XHTML 1.1 (i zarazem XHTML 1.0 Strict) nie tworzymy kotwic (anchors) tylko w linkach odwołujemy się bezpośrednio do porządanego elementu, czyli np. do div, h1, h2, itp. poprzez jego atrybut id.
Bo po co robić tak:
Kod
<a id="header_anchor"></a>
<h1 id="header">Test</h1>
<a href="#header_achor">Up</a>

skoro można:
Kod
<h1 id="header">Tets</h1>
<a href="#header">Up</a>
Vertical
Bardzo ładna stronka, dobrze dobrana kolorystyka, przejrzysta, ilość treści nie jest za duża ani za mała, ogółem patrząc pod kątem strony firmowej bardzo mi się podoba.
Zastanawiam się tylko co może być w dziale "Download" ?
dag
Gratuluję ;-) Wreszcie nie mam zastrzeżeń do strony ;-) A najbardziej podoba mi się zgodność ze standardami (wierzę na słowo, nie chce mi się sprawdzać ;-)).

Pozdrawiam i życzę dalszych powodzeń ;-)
kowal1122
bardzo ladna i dobra stronka 10/10
yavaho
W dziale Download bedzie wersja w PDF - tylko prezentacja artykulow, cennik , i sterowniki do myszki, klawiatury i monitora.

Wracajac do zakotwiczen na stronie to w kursach XHTML powtarza sie takie sformuowanie:
Kod
Atrybut name dla znaczników a, applet, form, frame, iframe, img, map jest zdeprecjonowany. Należy stosować zamiast niego atrybut id.
Tu jest nawet jakis przyklad jak ten atrybut nalezy stosowacKurs XHTML
Teraz to juz sam nie wiem jak to jest naprawde okreslone w standadach XHTML?

Nie wspomniałem o tym ze strona ma panel administratora. Wszystkie teksty jakie sa na stronie (doslownie wszystkie) lacznie z dymkami, slowami kluczowymi, tytulem strony itp znajduja sie w bazie danych dla kazdego jezyka z osobna.
Administrator moze w kazdej chwili zmienic kazda tresc lub dodac czy usunac wersje jezykowa. Nie moze zmieniac ukladu strony - ma tylko pelna kontrole nad trescia.
Pigula
oglonie strona jest bardzo ladnie wykonana nie meczy oczy nie bije flashem jedyne co bym zmienil to menu bo to mi sie nie podoba dry.gif i jeszcze jeden taki blad w dziale produkty jak masz parametry monitora 19'' jest
Kod
|Kolorystyka|Wersja 2|

chyba powinna byc jeszcze wersja 1 bo tak to troche glupio wyglada
yavaho
Dzieki za uwagi
W menu chyba jest za silne tlo.
A z tymi wzorami monitorow jest tak ze nie kazdy rozmiar monitora wykonywany jest w kazdym wzorze. Chyba musze to nieco zmienic i przedstawic obrazkowo typy wzorow dostepnych dla poszczegolnych rozmiarow. W dodatku ze dojdzie jeszcze kilka wzorow.
ZielonyPL
Nawet nie przypuszcałem że coś takiego jest wogóle możliwe ja się na stronach zbytnio nie znam ale umnie masz 10/10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.