Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy da sie tutaj wykorzystać php?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mietek
Witam!
Zastanawiam sie w czym napisac cos a la album multimedialny (do użytku "rodzinnego"). Aplikacja powinna umozliwiac wyszukiwanie zdjec w niej zawartych.Instalować/uruchamiac sie z plyty CD.Posiadać estetyczny interfejs (myslalem o flashu).
DeyV
nie - to całkowicie nie jest działka php.
Potrzebny jest Flash, może być JS, lub Java, ale php się nie przyda.
mietek
A nie da sie tak php wywołać gdzies z flasha i odpytac baze danych?
scanner
IMHO da się.
mietek
Cytat
IMHO da się.

Bez instalowania serwera www? tylko konfigurujac np. odbc?
DeyV
ODBC musi się z czymś komunikować. Najczęściej jest to ... serwer bazy danych tongue.gif
Podobnie php - Flash może komunikować sie z php, ale to nie zmienia faktu, że php i tak musi sie wykonać na jakimś przeznaczonym do tego serwerze. (ewentualnie z lini komend, ale to chyba przekracza możliwości flasha )
Fo
IMHO raczej php bez serwera www nie wypali...

edit: ehh DeyV byles szybszy ;
mietek
Cytat
php i tak musi sie wykonać na jakimś przeznaczonym do tego serwerze. (ewentualnie z lini komend, ale to chyba przekracza możliwości flasha )
No wlasnie tak myslalem. Czy trzeba zainstalować php zeby dzialalo to z linii polecen czy mozna po prostu skopiowac dll'ele i exec'i w odpowiednie miejsca i uruchomic? a jak sie wywoluje to tylko np. C:phpphp.exe skrypt.php ? czy jakoś jeszcze inaczej? a z flasha to o ile dobrze pamietam funkcja fscommand mozna wywolywac zewnetrzne programy.
mietek
Cytat
IMHO raczej php bez serwera www nie wypali...
a spróbuj c:phpphp.exe costam.php - jak masz winde i podziel sie wrazeniami smile.gif
Seth
Takie cos mozna zrobic bez problemu we Flashu uzywajac Action Script. Sa do tego specjalne programy, ktore sluza jako "stacja dokujaca" dla flasha - odtwarzaja Flasha w okienku. Nawet mozna to zrobic samemu tworzac kontrolke IE i podajac sciezke do pliku.
mietek
Cytat
Takie cos mozna zrobic bez problemu we Flashu uzywajac Action Script.
fscommand w Actionscripcie to wiem.
Cytat
Sa do tego specjalne programy, ktore sluza jako "stacja dokujaca" dla flasha - odtwarzaja Flasha w okienku. Nawet mozna to zrobic samemu tworzac kontrolke IE i podajac sciezke do pliku.

ja wiem ze to NTG ale moze cos wiecej wiesz na ten temat? a moze moj pomysl to banalny pomysl i wcale nie trzeba "wytaczać takiej armaty na muchę" ?
Seth
wiesz... szczerez mowiac to do tego typu zastosowan sa specjalne programy, wiec wydaej mi sie, ze nie ma co kombinowac i tracic czas na zabawe we flasha i ActionScript, a o php nie wspomne winksmiley.jpg
Natomiast jezeli juz chcesz to polecam wlasnie Flasha + AC + XMLa. Kiedys bawilem sie w tego typu galerie... co prawda na stronie ale da sie to zrobic w okienku.
Co do programu to nie pamietam jakiego kiedys uzylem. Ale na googleach powinno cos byc.

P.S. Jakoz, ze tak off-PHPowo sie zrobilo przenosze temat do Hydeparku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.