Bronio
19.09.2005, 22:02:54
Witam,
Mam takie pytanie - czy jest możliwe zablokowanie możliwości zapisu strony w IE? Słyszałem, że są jakieś tricki które to umożliwiają... Chodzi mi o sposób, który osobie mało znającej się na komputerach, nie pozwoli zapisać strony na dysk twardy poprzez opcję z menu.
Pozdrawiam
mike
19.09.2005, 22:14:12
W php nie da się zablokować możliwości zapisania strony.
Z prostej przyczyny: php działa po stronie serwera i nie ma z przeglądarką nic współnego.
Dlatego przenosze temat na "Po stronie przeglądarki".
razorblade
21.09.2005, 11:54:28
dodajesz w head:
Kod
<meta name="Pragma" content="no-cache">
pozdro
dr_bonzo
21.09.2005, 12:08:38
Cytat
Chodzi mi o sposób, który osobie mało znającej się na komputerach, nie pozwoli zapisać strony na dysk twardy poprzez opcję z menu.
Jesli o taka sytuacje chodzi (+ IE) to poszukaj blokady prawego przycisku myszy, blokady menu kontekstowego, itd -- temat wielokrotnieporuszany.
Zajec
26.09.2005, 11:34:43
Cytat(razorblade @ 2005-09-21 11:54:28)
dodajesz w head:
Kod
<meta name="Pragma" content="no-cache">
pozdro

A nie wymusi to w niektórych przeglądarkach nie cache'owania strony? Zmuszając jednocześnie odwiedzających do pobiernaia jej za każdym razem od nowa?
keNNyNAH
26.09.2005, 11:58:35
Podzieliliście się na 2 obozy. Jedni zrozumieli, że chodzi o wyłączenie za pomocą nagłówków keszowania strony przez przeglądarkę, drudzy, ze chodzi o zablokowanie możliwości zapisywania strony na dysk poprzez wybranie opcji: Plik > Zapisz jako.. z górnego menu.
Osobiście obstawiam, że chodzi o te drugie i śmiem twierdzić, że tej opcji nie da się zablokować, co najwyżej schować całe górne menu z użyciem JSa.
Pozdrawiam
markac
26.09.2005, 12:07:04
W przypadku IE istnieje szereg koni trojańskich, które możemy zainstalować w przeglądarce bez wiedzy użytkownika. Taki trojan mógłby np. blokować możliwość zapisu strony
FiDO: OT usuniete
prosze nie zbaczac z tematu, takie sprawy to sobie na privie zalatwiajacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.