Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: chmod
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Edi
Cześć
Jestem początkującym php'owcem wieć proszę mi wytłumaczyć co to znaczy np. Utwórz katalog users, ustaw CHMOD 777.
Jabol
tutaj by się przydała wiedza Uniksowa. Po prostu zmień (jeżeli jesteś pod uniksem) parawa dostępu na 777 (odczyt 4 + zapis 2 + uruchomienie 1 dla wszystkich, czyli właścicela, grupy i others). To robisz w bashu funckją chmod a w php też taką funkcją. Zapraszam do manuala po więcej informacji
Vdeth
Takie coś sie tylko robi na systemach typu Linux. Jest to proces w któyrym zmieniasz prawa dostępu do pliku. Np. -> Tylko do odczytu, albo do zapisania.

Update -> AA, wyprzedził mnie o kilka sec tongue.gif
iks
a jak nie mam linuxa i używam darmowego konta na friko.pl i piwko.pl.
i co teraz?questionmark.gif
popdpowiem ze nie znam sie na php , wżycam tylko gotowce:D
BzikOS
Nie wiem jak się na ten serwer uploaduje pliki, ale jeśli możesz połączyć się klientem FTP, to możesz np. Total Commanderem (Windows Commanderem) połączyć się ze swoim kontem i po podświetleniu katalogu/pliku na który chcesz nadać prawa klikasz w menu Plik -> Zmień atrybuty, a tam już wszystko się wyjaśni.
dafit
z lini polecen w WINCMD (windows commander (teraz chyba jest Total Commander)) wpisujesz CHMOD 777 "nazawa_pliku_lub_katalogu"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.