Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS'y we flashu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Daimyo
Juz od wielu lat obserwuje projekty miedzyinnymi macromedii, ale tez ludzi prywatnych lub mniej znanych firm na ten temat. I jestem ciekaw Waszego zdania. Czy CMS'y we flashu wypra te tradycyjne? :]
hwao
oczywiscie ze nie, jestem tego pewien w 100%
orson
witam ...

@Daimyo: hmm ... dlaczego questionmark.gif przecież nie ma żadnego porządnego ...

pozdrawiam
Daimyo
To, ze nie powstal zaden pozadny to niestety fakt. Ale czy wraz z rozwojem tych istniejacych lub nowych mozemy sie spodziewac boom'u na te rozwiazania ? Moim skromnym zdaniem tak, ale nie bedzie to tak wielkie wydarzenie, zeby mozna bylo mowic o wplywie na przyszlosc....

pozdrawiam
bela
Flash jest mega niedostępny to raz.
Co prawda ostatnio polepszyło się trochę, ale nie jest to to samo co piękny strukturalny XHTML2 tongue.gif
mike
Flash się do tego nie nadaje. Nie twierdzę przy tym, że ktoś się nie weźmie i napisze takiego CMS'a, ale nie mają one szans na wybicie się.
Dlaczego :?:

Flash nie jest stworzony do prezentowania treści, a przy jej manipulacjami jest to konieczne.
Wyświetlanie teści, formularzy i innych tego typu rzeczy we flashu jest trudne w porównianiu z XHTML'em. Nie mówiąc że generuje dużo większy nakład pracy.
Jednym słowem flash nadaje sie do tworzenia stron koncepcyjnych, wuizerunkowych a nie stron ogdzie ważniejsza jest treść.
A poza tym, jaką większość ma flash iczym mógłby zaskoczyć, czym co jest konieczne. Panele adminaistracyjne CMS'ów nie potrzebują żadnych zbędnych bajerków. Więc po co :?: Żeby sie narobić.

Pewnie powstana takie proukty, może i nawet już są. Ale nie mają szans na wyparcie tradycyjnych metod do zarządzania treścią.
Sh4dow
Zdecydowanie nie. Dlaczego tak uwazam?
po pierwsze koszty licencji dla narzedzi.
po drugie ogromny nakład pracy wymagany do tego.
po trzecie brak pozadnej dokumentacji dla osob rozpoczynajacych nauke (z mojego doswiadczenia).
po czwarte duze wymagania sprzetowe dla wielkich i efektownych prezentacji, grafa czasami klęka przy animacjach.
po piate cena cena cena.
NuLL
Po szóste modułowość, która jest potrzebna a jak mniemam za bardzo jej nie ma.
seaquest
Ja też myślę, że nie:
Popatrzmy na to tak: XHTML, DHTML, CSS2, JavaScript, XMLHTTPRequest... coraz więcej możliwości dają nam te technologie. Już teraz bez przeładowywania strony możemy ładować nową zawartość. Strony Internetowe stają się coraz bardziej interaktywne bez flasha. A co jak upowszechni się SVG?
Myślę, że w przyszłości flash będzie jeszcze jakiś czas odgrywał dużą rolę w reklamie i grach interaktywnych... Ale moim zdaniem nie będzie on wykorzystywany do zarządania treścią powszechnie
Kocurro
Jeśli ktoś potrzebuje koniecznie czegoś na styl cms'a we flashu to niech bierze Jave stworzy odpowiedni aplecik i ma wiele świetnych rozwiązań.

Ale potem pozostaje pytanie - po co?

Ludzie jak wchodzą na portale to chcą infromacje a nie mase krzaczków i choinek.

Jak chcą krzaczki i choinki to idą do lasu.

Flash jest dobry do prostych zabawek itp. Ale nic więcej.

html przetrwał tyle lat bo jest dobry - wiele zmian wprowadzono ale pomysł ten to strzał w 10.

Gdyby flash miał być taki extar to już dawno by był.

A teraz o wiele bardziej prawdopodobne jest stworzenie nowego formatu na wzór html'a a raczej xhtml'a oraz przygotowanie przeglądarki do niego na każdy OS i platformę, niż to że falsh znajdzie takie zastosowanie.

CMS we flashu jest dobry dla pokemonowych stron....
Daimyo
Nie zgodze sie z opinia, ze flash jest do "prostych zabawek"... Wystarczy wejsc na wp.pl, zeby sie przekonac, ze zewszad bombarduja nas reklamy... (zrobione we flashu)... nie chodzi o to co biedny user chce znalezc wpisujac www.wp.pl, ale wazne jest to, ile reklamodawca chce za dana reklame zaplacic... Wszystko kreci sie wokol kasy, bo wlasnie z reklam (glownie) utrzymuja sie portale (a raczej... probuja utrzymac...). Po co komu CMS we flashu ? Zeby szybko stworzyc cos nad czym normalnie musialby spedzic nawet kilka godzin. A jak wiadomo... im szybciej... tym lepiej... Dlatego piszac, o CMS'ach mam na mysli strony komerycyjne, nastawione na kilkadziesiat tysiecy wizyt dziennie, ktorych celem jest przyciagniecie potencjalnego konsumenta, a nie czlowieka ktory szuka w sieci informacji...

pozdrawiam
Vengeance
Zacznijmy od tego co rozumiesz przez pojęcie "CMS we Flashu".
Czy chodzi ci oto, że treść jest prezentowana we Flashu? To przy małych poprawkach umożliwia każdy CMS.

A może chodzi ci o AdminPanel we Flash? Wtedy moim zdaniem jest to całkiem dobre rozwiązanie pod warunkiem że jest dedykowane dla danego problemu... i jesteśmy pewni że klient Flasha uruchomi.
mike
Cytat(Daimyo @ 2005-10-20 16:32:40)
ktorych celem jest przyciagniecie potencjalnego konsumenta, a nie czlowieka ktory szuka w sieci informacji...

To znaczy, że nie wiesz co to jest CMS.
Bo to o czym mówisz to strony wizerunkowe, które maja właśnie złapać klienta.
A CMS to system do zarządzania treścią, informacją właśnie.

Czy nie dostrzegasz sprzeczności w swoim rozumowaniu :?:
Daimyo
Ja akurat nie widze jakies wielkich korzysci z Panelu Administracyjnego... we flashu...

@mike_mech - nie zrozumiales o co mi chodzi... Nie mowie o stronach wizerunkowych, bo na nich z reguly nie ma zadnej tresci, a ona sama w 100% ma przyciagnac klienta... Ale jest jeszcze inny "segment" stron ktore, na przyklat trudnia sie przekazywaniem informacji. Glownie oczywiscie sa to portale tongue.gif Ale nie tylko... Wlasnie o takich stronach mowie... O stronach ktore opieraja sie na tresci, a jednoczesnie musza trafic w gusta kazdego uzytkownika, zeby wiec jak najwieksza ogladalnosc - zyski z reklam itp...

Sorry... troche zakrecilem biggrin.gif

Pozdrawiam
Vengeance
Bardzo zakreciles kolego. Sam nie wiesz o czym chcesz mowic... i co oceniac. A gdzie ty na portalach widzisz Flash?! Te reklamy?? To co do tego maja CMSy? Już nic nie kumam...

"Juz od wielu lat obserwuje projekty miedzyinnymi macromedii, ale tez ludzi prywatnych lub mniej znanych firm na ten temat. I jestem ciekaw Waszego zdania. Czy CMS'y we flashu wypra te tradycyjne? :]"

to podaj jakieś konkretne linki, to pogadamy.
Sh4dow
ja tu jakies niekonsekwencje zauwazylem. No bo mowisz ze reklamy przyciagaja oko, dlatego reklamodawcy daja gruba kase za to. I zgodze sie. Ale do czego ty dazysz? Robic male reklamowki dla wielkich firm placacych gruba kase questionmark.gif Czy tworzyc male stronki portalowe, czy moze chcesz zrobic wieksze stronki ktore pracuja z bazami danych itd ? Bo wszystko sie da na flashu zrobic. Tylko po co ?
Male reklamy? takich aplikacji jest juz w 3 dupy
male stronki ? Sadze ze tu jeszcze jest miejsce na takie pseudo systemiki portalowe
Wieksze strony ? I tu juz wielka kupa sie robi, bo musial byc za kazdym razem wyspecjalizowac tego flash'a na potrzeby strony.
Nie da sie nie zgodzic ze firmy lubia robic swoje wizytowki stron we flash'u. Ale kazda chce sie wyrozniach i tu juz jakis systemik odpada, bo flash to raczej prezentacja graficzna.
Oczywiscie mamy ActionScript. Ale uczenie sie tego i proba polaczenia to naprawde duzo roboty.
Html pluj jakies jezyki skryptowe daja duzo wieksze mozliwosci jesli chodzi o modularyzwanie projektu. Najmniejsza poprawka nie wymaga kopiowania calego projektu, tylko to co zmienialismy. We flashu wiemy ze jest troche inaczej. Ladujemy zazwyczaj cala prezentacje zanim ja zobaczymy.
Wiec Przy duzych projektach, mamy problemy z predkoscia dzialania.
Flash nie jest defaultowo instalowany z przegladarka. Potrzebujemy dodatkowy plugin. Mnie chociazby przez 3 tygodnie nie chcialo sie w pracy zainstalowac pluginu ( wiem len jestem Rkingsmiley.png )
Przy baardzo efektownych stronach, a takie wszyscy zleceniodawcy lubia, wymagania chociazby od grafy sa duzo wieksze. Czesto widzialem jak naprawde wypasiona prezentacja zaczela przycinac na dosc dobrym kompie.

Jeżeli chodzilo ci o CMS czyli Content Menagment System to zle rozumujesz, jesli natomiast miales na mysli cos w stylu Calkiem Mały Skunks we flash'u to juz blizej niz dalej.
Nie czuj sie urażony ale to poprostu jest nie do wykonania. Gwarantuje ci ze ktos juz by to zrobil na swiecie jesli by sie to oplacalo. smile.gif)

Pozdrowionka =:]P
sztosz
Co do samego wyświetlania Flasha w przeglądarkach... mnóstwo osób w tym ja uzywa jakichś pluginów wląsnie do blokowania flasha, i wyswietla tylko to co chce, a robimy to po to żby uchronić się przed zalewem flashowatych chlamowatych reklam które tylko "zabierają" mój transfer. Jestem ciekaw co by sobie pomyslała taka osoba jak by trafiła na CMS'a tylko we flashu?
DeyV
Dziwna rozmowa, dziwna...

Prowadzona na forum o php, zamiast np. na www.flashzone.pl

Mówiąca o CMS a chwilę potem o banerach.

Mówiąca o mechanizmach administracyjnych, a chwilę potem o tym, że potrzeba tylko prostej strony wizytówki bez dużej ilości tekstu.

A potem ktoś wyskakuje z JAVA i apletami. Ehh

1. Czy AS jest trudny? Tak. Jak każdy wizualny język programowania smile.gif
Powiedziałbym jednak coś więcej. Jest to jeden z najprostrzych wizualnych języków jakie widziałem. A zarazem język o potężnych możliwościach, ciekawej składni i niezłym środowisku.
Co więcej - potrafi świetnie współpracować z mechanizmami działajacymi po stronie serwera, i to zarówno napisanymi w języku macromedii, ColdFusion, jak i w naszym ulubionym php.

2. Czemu Flash nie jest popularniejszy?
Odpowiedź prosta - jest drogi.
A dokładniej - drogie są narzędzia wymagane do pracy z nim, i nie ma dla nich darmowych odpowiedników.
Co więcej - monopol ten powoduje, że wszyscy są zmuszeni do nauki obsługi właśnie tych narzędzi, co nie zawsze jest łatwe.
Powoduje to oczywiście, że osoba pracująca w Flashu musi się nastawić na pracę tylko w tym systemie i zrezygnować z innych - tylko w ten sposób może osiągnąć odpowiedni wysoki poziom.

Jest jednak jeszcze inny, chyba najważniejszy powód.
Flash wcale nie ma i nigdy nie miał zamiaru wyprzeć HTML'a, co pokazuje sama Macromedia, której strona jest wspaniałym przykładem połączenia tych technologii, tak by osiągnąć jak najlepszy efekt.
Co więcej - wciąż rozwijają świetne narzędzia do pracy z tymże HTML'em, np. Dreamweaver'a

3. Czy we Flashu można napisać modułowy system a'la CMS ?
Myślę, że tak. Choć jednak jest to zadanie dosyć karkołomne, i wymaga dobrej znajomości całego środowiska, świetnego opanowania dodawania i ładowania modułów, oraz umiejętność zarządzania nimi w taki sposób, by wszystko chodziło w miarę szybko.
Pytanie jednak, czy takie rozwiązanie mam sens? W pewnej mierze tak - coraz częściej pojawiają się bowiem klienci z takimi potrzebami, i dobrze by było mieć przygotowaną bazę modułów do wykonania takiego projektu.
Zresztą - coraz szybciej rozwijająca się baza dodatków i modułów dostępnych w sieci (nie tylko na stronach macromedii) oraz ilość gotowych systemów (zarówno darmowych jak i nie) pozwalających na różne zabawy z flash'em, pokazują, że wiele osób też już wpadło na ten pomysł.

4. A dlaczego nie JAVA?
Wbrew pozorom - choć wielu rzeczy nie da się zrobić w Flashu, to jednak w przypadku większości zastosowań Webowych, przygotowanie odpowiedniego apletu we Flashu jest nie tyle szybsze i wygodniejsze, to na dodatek sprawdza się lepiej.
Tym bardziej, że plugin Flasha jest jednak o wiele popularniejszy i dostępniejszy niż Javy.
A bardzo rozbudowane narzędzia napisane w tej technologii, jak np. panel jednego z największych polskich systemów statystycznych, pokazuje, jak dużo można w niej osiągnąć, i co więcej - że może to chodzić naprwdę wydajnie - myślę że odpowiadający aplet w Javie byłby znacznie bardziej "zasobożerny".
Speedy
Znalazłem parę bajerów, które są tematem tej dyskusji winksmiley.jpg .

http://cms.beaver82.com/
http://www.contentmanager.net/itguide/prod...shing_tool.html
http://manuls.bitacoras.com/archivos/nuevo-cms-en-flash
http://www.proyectoisla.com/mangasverdes/index.php?p=211
http://www.flashblog.org/

To pierwsze, opiera się na tym, że jest sobie plik flasha z zawartymi w nim formularzami itp. i za pośrednictwem niego są odpalane pliki php winksmiley.jpg (nie wiem dlaczego, ale coś mi nie wychodzi odpalenie tego skryptu na localhoscie blink.gif - cos jest nie teges...).

Tak czy inaczej, jak większość przedmówców, ja nie popieram idei CMS-a we flash-u (chyba, że ktoś chce zrobić jakiś megainteraktywny bajer biggrin.gif).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.