Dziwna rozmowa, dziwna...
Prowadzona na forum o php, zamiast np. na www.flashzone.pl
Mówiąca o CMS a chwilę potem o banerach.
Mówiąca o mechanizmach administracyjnych, a chwilę potem o tym, że potrzeba tylko prostej strony wizytówki bez dużej ilości tekstu.
A potem ktoś wyskakuje z JAVA i apletami. Ehh
1. Czy AS jest trudny? Tak. Jak każdy wizualny język programowania

Powiedziałbym jednak coś więcej. Jest to jeden z najprostrzych wizualnych języków jakie widziałem. A zarazem język o potężnych możliwościach, ciekawej składni i niezłym środowisku.
Co więcej - potrafi świetnie współpracować z mechanizmami działajacymi po stronie serwera, i to zarówno napisanymi w języku macromedii, ColdFusion, jak i w naszym ulubionym php.
2. Czemu Flash nie jest popularniejszy?
Odpowiedź prosta - jest drogi.
A dokładniej - drogie są narzędzia wymagane do pracy z nim, i nie ma dla nich darmowych odpowiedników.
Co więcej - monopol ten powoduje, że wszyscy są zmuszeni do nauki obsługi właśnie tych narzędzi, co nie zawsze jest łatwe.
Powoduje to oczywiście, że osoba pracująca w Flashu musi się nastawić na pracę tylko w tym systemie i zrezygnować z innych - tylko w ten sposób może osiągnąć odpowiedni wysoki poziom.
Jest jednak jeszcze inny, chyba najważniejszy powód.
Flash wcale nie ma i nigdy nie miał zamiaru wyprzeć HTML'a, co pokazuje sama Macromedia, której strona jest wspaniałym przykładem połączenia tych technologii, tak by osiągnąć jak najlepszy efekt.
Co więcej - wciąż rozwijają świetne narzędzia do pracy z tymże HTML'em, np. Dreamweaver'a
3. Czy we Flashu można napisać modułowy system a'la CMS ?
Myślę, że tak. Choć jednak jest to zadanie dosyć karkołomne, i wymaga dobrej znajomości całego środowiska, świetnego opanowania dodawania i ładowania modułów, oraz umiejętność zarządzania nimi w taki sposób, by wszystko chodziło w miarę szybko.
Pytanie jednak, czy takie rozwiązanie mam sens? W pewnej mierze tak - coraz częściej pojawiają się bowiem klienci z takimi potrzebami, i dobrze by było mieć przygotowaną bazę modułów do wykonania takiego projektu.
Zresztą - coraz szybciej rozwijająca się baza dodatków i modułów dostępnych w sieci (nie tylko na stronach macromedii) oraz ilość gotowych systemów (zarówno darmowych jak i nie) pozwalających na różne zabawy z flash'em, pokazują, że wiele osób też już wpadło na ten pomysł.
4. A dlaczego nie JAVA?
Wbrew pozorom - choć wielu rzeczy nie da się zrobić w Flashu, to jednak w przypadku większości zastosowań Webowych, przygotowanie odpowiedniego apletu we Flashu jest nie tyle szybsze i wygodniejsze, to na dodatek sprawdza się lepiej.
Tym bardziej, że plugin Flasha jest jednak o wiele popularniejszy i dostępniejszy niż Javy.
A bardzo rozbudowane narzędzia napisane w tej technologii, jak np. panel jednego z największych polskich systemów statystycznych, pokazuje, jak dużo można w niej osiągnąć, i co więcej - że może to chodzić naprwdę wydajnie - myślę że odpowiadający aplet w Javie byłby znacznie bardziej "zasobożerny".