Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL 5] Już oficjalnie dostępne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mhs
http://www.mysql.com/news-and-events/news/article_976.html

Czyżby w końcu nieco bardziej zaawansowane możliwości jakby nie było jednego z najpopularniejszych systemów zarządzania bazami danych zostały w końcu udostępnione?

Troszeczkę ostatnio zaskakuje mnie szybkość wydania nowych wersji MySQL'a. Stosunkowo nie dawno została udostępniona stabilna wersja 4.1 a już mamy wersję 5. Cóż - pozostaje czekać gdy dostawcy usług hostingowych udostępnią nową wersję na swoich serwerach i będzie można korzystać z nowych możliwości.

Pozdrawiam.

-- edit --
Do Kogo mam zwracać się z taką informacją by ta osoba mogła opublikować news'a na stronie php.pl. Osoba, która ma odpowiednie prawa i często zagląda na forum?
dr_bonzo
Cool, juz sciagam.
Cytat
Stosunkowo nie dawno została udostępniona stabilna wersja 4.1 a już mamy wersję 5

Nad piatka pracowali jeszcze przed wydaniem stabilnej wersji 4.1.
mhs
Zgadza się, jak mi się wydaje pracowali równolegle nad jedną i drugą wersją. Jednak myślałem, że minie co najmniej rok od momentu gdy puszczą oficjalną 5 (a taki czas chyba jeszcze nie upłynął).
bela
Nareszcie funkcje, triggery, widoki :]
Ciekawe ile jeszcze do Postgre'a brakuje tongue.gif

Powiedzcie jak wygląda sprawa z kodowaniem znaków.
mhs
Chyba to co zapowiadają w wersji 5.1 MySQL'a to PostreSQL już danwno ma.
dr_bonzo
Kodowanie? UTF-8 jest juz od 4.1.
bela
dr_bonzo, wiem że jest ale jakoś u mnie nigdy to poprawnie nie działa. W bazie utf, aplikacja pisana utf, a wyświetla krzaki.
mike
Wy chyba sobie jaja robicie aaevil.gif
Co to jest Hydepark :?: (i to właśnie na Hydepark przenoszę)

A co do newsów na php.pl, wnioski kierujcie do Dravo.
Sh4dow
Cytat(bela_666 @ 2005-10-24 23:34:13)
dr_bonzo, wiem że jest ale jakoś u mnie nigdy to poprawnie nie działa. W bazie utf, aplikacja pisana utf, a wyświetla krzaki.

nie ma problemow, ja w jednym projekcie uzywam latin2 czyli nasze polskie ISO a w innym uzywam UTF-8 i nie mam problemow. Krzaczki masz pewnie dlatego ze na dziendobry po polaczeniu nie masz 'SET NAMES utf-8' czy jakos tak.

Co do MySQL'a to czy tak szybko wydali nie mam pojecia. Ja na wersji alpha to juz siedzialem dobrze ponad rok.
Niestety, hostingi beda nam dalej utrudniac zycie i nie wykozystamy takich mozliwosci jakie daje nam mysql5 a nawet wczesniejsza wersja 4.1
Tylko czego oni sie obawiaja?
sztosz
Ja mam wrażenie że to jest kwestia obaw o "starych" "dobrych" klientów korzystających z 3.xx oraz o czym nie możemy zapominać kwestia formatu haseł mysql'owych userów z którymi "stare" php4 sobie nie radzi i trzeba kombinować z "old_password". A czemu php5 nie ma jako standardu? Dyskusja chyba gdzieś już się toczy winksmiley.jpg

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.