Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + PHP-GTK czy Python + PyGTK
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fipaj
Cześć

Nie wiem, gdzie umieścić ten temat, to chyba najlepsze miejsce winksmiley.jpg

Mam dobry pomysł na program na linuksa; problemem jest wybór języka programowania.

php znam najlepiej, w końcu uczę się od czasów FFCode tongue.gif
Ale mam obiekcje nt. php-GTK. Ktoś tego używał, jaką macie o tym opinię?
Czy soft tworzony w php-GTK ma jakieś szanse na powodzenie? smile.gif

Alternatywą jest Python, którego znam jedynie składnię (Nie będzie się problemem nauczyć, ale jakoś tak się przyzwyczaiłem do składni php, którą uważam za jedyną i najlepszą, że te Pythonowe taby mi się... nie podobają).
Wszelkie inne języki, jak Mono czy C/C++ odpadają (przy C odpadłem już na etapie wskaźników... snitch.gif)

Pozdrawiam,
Fipaj

Żeby nie było, że nie szukałem, przejrzałem manual php-GTK i forum, ale nie znalazłem nic pasującego do moich pytań...

Update
I jeszcze jedno pytanie - jak PHP5 zainstalowałem z paczki a php-GTK (2) ze źródeł, to one się nie pogryzą?
NuLL
Na php.pl pytasz sie co wybrac - Pythona czy php biggrin.gif Obiektywnej odpowiedzi nie dostaniesz biggrin.gif
Fipaj
biggrin.gif

Nie - pytam się, czy uważasz, że php-GTK to pewna platforma, jakie masz z nią doświadczenia, itp...

Pytam dlatego, iż nie znam żadnego okienkowego programu pisanego pod php-GTK, a pod Pythona - mnóstwo.

Chcę wybadać, czy ktoś php-GTK zna, czy znajdę na tym forum odpowiedzi na pytania dotyczące php-GTK, itd, itd.

PS. Zresztą, może być i subiektywna odpowiedź smile.gif Żeby tylko jakaś była, bo ja się sam nie zdecyduję tongue.gif
bela
Ja trochę znam PyGTK i chyba jasne co polecam winksmiley.jpg

Python rulez tongue.gif
Fipaj
No więc gdzieś godzinę przed twoim postem zdecydowałem się na Pythona (problemy z instalacją php-GTK mnie odstraszyły).

Przeczytałem sobie manual Pythona i PyGTK...
Bardzo fajne rzeczy, w miarę proste, ale...

Dokumentacja jest moim zdaniem słaba (php-manual bije na głowę tego od pythona). Z pomocą techniczną też cienko, bo jedynie na międzynarodowej grupie dyskusyjnej można jakąś tam pomoc uzyskać. Żadnego forum niet winksmiley.jpg

Ale tak ogólnie Python jest całkiem fajny winksmiley.jpg
bela
http://www.pygtk.org/pygtk2tutorial/index.html nie wystarcza?
Fipaj
Nie.

Albo ja jestem za ciemny, albo ten tutorial winksmiley.jpg

No, ale jestem w fazie nauki winksmiley.jpg

Jakby co to mi pomożesz tongue.gif
Jabol
Manual od pythona jest cieńki? Chyba nie wiesz, co mówisz (albo nie trafiłeś, gdzie trzeba). Jedyne co można mu zarzucić, to to, że wiele pakietów to pakiety nie wchodzące w główną instalcję pythona, które trzeba sobie samemu zdobyć i zainstalować i wtedy jest też różnie z dokumentacją (bo nie robią jej developerzy pythona).

A tak btw. osobiście uważam składnię pythona i w ogóle ten język jako pewną całość za doskonałość najwyższą.

Tym bardziej, że jest napisany wielostronnie:
po pierwsze jest opisana funkjonalność wszystkich modółów (module index)
a po drugie opisany jest język sam w sobie (tutorial, language reference)
Fipaj
Cytat
Manual od pythona jest cieńki? Chyba nie wiesz, co mówisz

Wiem winksmiley.jpg Nigdy nie mogę znaleźć tego, czego szukam tongue.gif

Cytat
A tak btw. osobiście uważam składnię pythona i w ogóle ten język jako pewną całość za doskonałość najwyższą.

Najpierw nauczyłem się php, no i dla mnie php jest doskonałością najwyższą tongue.gif

No, uczę się, jakoś idzie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.