No to już mówię na przykładzie.
Wiecie jak wygląda stożek prawda ? a jak wygląda stożek ścięty ? otóż jest to stożek w którym odcięto kawałek od strony ostrza.
Z definicji stożek to figura, która ma podstawę ale nie ma góry - tj. u góry wszystkie krawędzie zbiegają się w jedno miejsce. To jest właśnie stożek - figura w której wszystkie krawędzie wychodzące z podstawy zbiegają się w jednym punkcie.
Natomiast stożek ścięty wcale nie spełnia definicji stożka bo przecież po ścięciu go już nie ma ostrza.
I właśnie słowo "ścięty" jest tutaj przydawką deformującą - czyli zmieniającą znaczenie podstawowego słowa.
Podobnie sprawa ma się z większą i mniejszą połową. Słowa "większa" i "mniejsza" są w tym wypadku przydawką deformującą czyli zmieniającą znaczenie słowa "połowa".
Mniejsza połowa to w rzeczywistości ilość będąca mniejsza niż połowa. Większa połowa to ilość będąca większa niż połowa.
A stożek ścięty to figura powstała ze stożka poprzez ścięcie ostrza.
Przydawkę deformującą stosuje się po to by uprościć przekazywanie informacji.
Można takze stosować w stwierdzeniu: masło maślane gdzie maślane służy do pokreślenia danej cechy.
Lub także w stwierdzeniu: margaryna maślana - co oznacza "margaryne o smaku/konsystencji masła".
I tak dalej - mam nadzieję, że choć trochę zrozumieliście o co chodzi.
Niestety nie mogę dokładnie Wam tego wyjaśnić tym bardziej nie wiem czy przypadkiem nie mijam się z prawdą. Przekazałem to tak jak ja zrozumiałem ... ale powiem szczerze, że to wydaje mi się być logiczne

pozdr.
pozdr.