Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozmiar nowego okna w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek2guj
Witam, mam taki problem a moze ktos bedzie wiedzial jak go rozwiazac wiec prosze o ewentualne odpowiedzi. Mam stronke w php i link do strony gdzie jest taki kod
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost');
  3. mysql_select_db('message');
  4. $kw2 = "SELECT login FROM user ORDER BY id_us ASC";
  5. $re2 = mysql_query($kw2);
  6.  
  7. while($teraz = mysql_fetch_object($re2)){
  8.  
  9. echo ("" . htmlspecialchars($teraz->login) . "<br>");} 
  10. ?>
ktory ma za zadanie wypisac loginy z tabeli. Loginy sa tylko dwa wiec chcialbym zeby otworzylo sie okno typu popup a nie o normalnych duzych rozmiarach. Probowalem wstawic skrypty javy ale nie chce chodzic gdyz na moich stronach chca wyswietlic tabelki czy cos na wzor kodu html uzywam cos w tym stylu
  1. <?php
  2. echo("<html><head><body background='images/tlo.JPG'></head></html>");
  3. ?>
i trzeba zmieniac cudzyslow na apostrof i stad niedzialajace skrypty javy. Mial ktos do czynienia z podobnym problemem? Z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi.

Tym razem poprawiłem, ale od teraz proszę samemu stosować bbCode
~mike_mech
mike
Widzę, że sprawa sprowadza się do nieumiejętności posługiwania się znakami " (cudzysłów) i ' (apostrof).
  1. <?php
  2.  
  3. echo "<html><head><body background='images/tlo.JPG'></head></html>"; // nipoprawnie z uwagi na wymogi HTML'a
  4.  
  5. echo "<html><head><body background="images/tlo.JPG"></head></html>"; // po co się męczyć
  6.  
  7. echo '<html><head><body background="images/tlo.JPG"></head></html>'; // najlepsze wyjście
  8.  
  9. ?>

Poczytaj manual, bo różnica jest też w szybkości parsowania.
vtuner
jak javascript nie dzial moze nie tego uzywales ja uzywal takiego i pieknie dziala
Między <head></head> wstaw:
  1. <script language=javascript type=text/javascript>
  2. <!--
  3. function displayWindow(url, width, height) {
  4. var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height
  5. + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' );
  6. }
  7. //-->

i potem w linku do otwierania oknia dajesz
  1. <a href="javascript:displayWindow('nazwa_pliku_popup.php', szerokosc_pojawianego_okienka, wysokosc_pojawianego_okienka)" >Tu chyba wiesz</a>

i potem robisz nastepny plik jaki to ma wyswietlac loginy. W tym pliku zamieszczasz zapytanie do bazy o wywolanie loginow i masz :roll2:

----edit----
A może by tak do kodu HTML używać tagu (bbCode) [ html ] a nie [ php ] :?:
Poprawiłem.
~mike_mech
NovA
Witam,

nie chcę tworzyć nowego topica a moj problem jest podobny.

Otoz chcialbym nie korzystac z javy na mojej stronce i zrobic to w php, niestety nie wiem jak sadsmiley02.gif

Czy da sie takie cudo zrobic w samym php,

Kod
<!-- DOCTYPE -->
<html>
<!-- metatagi -->
<head>
<script type="text/javascript" >
function pokazGrafike(url) {
   var a = new Image();
   a.src = url;
   var szerokosc = a.width+10;
   var wysokosc = a.height+10;
     window.open(url,"grafika",'width=' + szerokosc + ',height=' + wysokosc + ',resizable=0, scrollbars=no,menubar=no, scrolling=no' );
}
</script >
</head>
<body>
<a href="java script: pokazGrafike('źródło_pliku_graficznego.gif')">Link</a>
</body>
</html>

czy jest to niemozliwe i jestem skazany na wstawienie kodu javascript ?

Aby zawezyc problem, to wszystkie zdjecia sa tego samego rozmiaru, wiec nie trzeba się bawić w ustawianie strony odpowiednio do rozmiaru zdjecia. Chcę aby nowe okno po kliknieciu miniatury otwierało się w odpowiednich rozmiarach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.