Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Specyficzny UPDATE na tabela
Forum PHP.pl > Forum > PHP
snowfido
Witam, mam tabele o polach klient i opis

KLIENT OPIS
001 OK
002 OK
003 NOT
004 OK

skrypt php wyświetla wszytskie wpisy z tabeli ale przy OPIS wyswietla menu rozwijane z wartościami OK oraz NOT.
Problem polega na tym że chce zrobić UPDATE na tabelę po wprowadzeniu zmian i nie wiem jak to zrobić aby na samym końcu po wciśnięciu przycisku ZAPISZ zapisały się zmiany (wybór menu rozwijanego). Za wszelką pomoc WIELKIE DZIKI. Pomysły mogą być na MySQL.

PS. Składnie UPDATE znam więc z góry dzięki za takie podpowiedzi chodzi mi tu bardziej jak rozwiązać problem zmiany i zapisu wielu danych na raz. Może tablice ?Nie mam pojęcia. Wyników jest grubo ponad 4 tysiące więc potrzebuję czegoś co szybko działa.
huntercs
Chyba dobrze Cię zrozumiałem oto przykład:
plik z formularzem:
  1. <FORM METHOD=POST ACTION="">
  2. cos<SELECT NAME="opcje[id]"><option>1</option><option>2</option><option>3</option></SELECT>
  3. cos3<SELECT NAME="opcje[id2]"><option>1</option><option>2</option><option>3</option></SELECT>
  4. <INPUT TYPE="submit">
  5. </FORM>

plik update:
  1. <?php
  2. $dane=$_POST['opcje'];
  3. foreach($dane as $klucz => $wartosc) {
  4. echo $klucz."=".$wartosc."<br>";
  5. $zmiany.=$klucz."='".$wartosc."',";
  6. }
  7. $zmiany=substr($zmiany, 0, -1);
  8.  
  9. echo "UPDATE tabela SET $zmiany WHERE warunki";
  10.  
  11. ?>

wrzuc na localhosta i zobacz jakie to daje rezultaty, chyba o to chodziło guitar.gif
Wieviór
Twoje rozwiązanie huntercs chyba nie sprawdzi się przy 4 tysiącach klientów tongue.gif
Tzn. sprawdzi się, ale zbyt szybkie to nie będzie.

A nie możesz zrobić tak, że najpierw zrobić Ci tabelkę z kolejnymi numerami klientów, i po kliknięciu na dany numer dopiero będziesz go edytował? Wtedy byłoby jedno już zapytanie i gitarka guitar.gif
snowfido
Dzięki huntercs faktycznie wszytsko jest OK z tym skryptem ale jedyny problem pozostaje w szybkości działania.
Tak to już zrobiłem tylko że mają być dwie opcje: EDYTOWANIE MASOWE oraz właśnie to POJEDYŃCZE.
Ale na razie może być.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.