Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tania drukarka laserowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kinool
przymiezam sie do kupna taniej laserowki (mono) do uzytku domowego praktycznie kazdy producent ma jakis model w granicach 500 zl ale interesuje jaki jest koszt ekspolatacji z tego co wiem w HP zazwyczaj beben jest razem z tonerem wiec wychodzi to troche taniej (nie trzeba co jakis czas wymieniac bebna).

Jezeli ktos uzywaj takich drukarek moze napisze jaki model, jaka jakosc druku i koszta utrzymania oraz na ile starcza toner przy normalnym uzywaniu.
ghostrider
przemyśl: Brother HL2030, taniusia: 360 pln, koszty exp tez całkiem całkiem.
odwiedz: http://www.druckkosten.de/index.php?catID=laser_sw, stronak po niemiecku, porwniania drukarek, wpisujesz czego potrzebujesz i dostajesz wyniki. Mimo ze po niemiecku, to calkiem latwo sie zorietowac co i gdzie. Ceny w euro, ale nie o ceny chodzi, tylko o porownanie.
Jojo
Ja niedawno kupiłem Lexmarka E232 i jestem bardzo zadowolony. Jakośc jest dobra i jak na zastosowania domowe w zupełności wystarcza. Ponadto jak na drukarki tej klasy jest dość szybka (pod warunkiem że podłączysz ją przez USB). Co do kosztów to jeszcze nie mogę się na ten temat wypowiedzieć, ale przed zakupem trochę poczytałem w sieci o różnych drukarkach i wypadała całkiem nieźle. Na Allegro można kupić do niej sam toner (tylko proszek bez kasety) i dosypać do oryginalnej kasety. Słyszałem opinie że spokojnie można w ten sposób wydrukować tyle stron ile wytrzymuje bęben. Sam bęben też zbyt drogi nie jest, więc myślę że koszty eksploatacji nie wypadną źle.
dr_bonzo
HP LJ 1020
cena: ok. 440

2000 str/toner, pierwszy toner (dostarczany z drukarka) 1000 str (dane producenta), usb 2.0, gw. 1 rok,

exclamation.gif! Dziala tylko pod windowsem, dla linuxa znalazlem jakies tutoriale ale nie udalo mi sie jej uruchomic

+ Jest mala
+ szybka
* rozloz "podporke" na wychodzacy papier, inaczej potrafi on spasc na podajnik papieru i jeszcze raz sie zadrukowac
- jest mala: podajnik na papier jak w atramentowkach poziom, wystajacy poza obrys drukarki (taki szczegol)

Koszty: originalny toner ok. 300, zamiennik ok 150. Jeszcze nie zmienialem toneru.
Cena strony: 150/2000 = 7.5 gr

Jakosci nie moge nic zarzucic: nawet grafika jest ok

Cytat
w HP zazwyczaj beben jest razem z tonerem wiec wychodzi to troche taniej (nie trzeba co jakis czas wymieniac bebna).

Jak to nie trzeba - przeciez zmieniasz go razem z tonerem smile.gif
A beben w inny przypadku zmieniasz rzadziej niz toner.
Kinool
@dr_bonzo chodzilo mi o to ze wyminiajac toner wymieniam beben a przy innych musze placic za toner i od czasu do czasu jeszcze beben smile.gif ceny modeli znam (komputronik) ale wlasnie ekspoloatacja ile kosztuje i jak sie sprawdza smile.gif

dzieki za dotychczasowe opinie, zastanawiam sie troche nad Lexmarkiem E232 i HP 1020 no ale poczekam, moze jeszcze sie ktos wypowie smile.gif

----- EDIT ----

z tego co widze na stronie jaka podal ghostrider to najlepiej wypada:
Oki B4100 - 2,25 Cent/ Seite (640 PLN)
Brother HL-2030 - 3,51 Cent/ Seite (388 PLN)
Lexmark E232 - 4,80 Cent/ Seite (521 PLN)
HP Laserjet 1020 - 4,94 Cent/ Seite (505 PLN)

nie wiem zabardzo jak to jest liczone bo po niemiecku nie gawarit smile.gif
ghostrider
na tej stronce, poza cena za stone jest tez podane ile tonerów, bębnów kupisz przez dany okres czasu, ceny sprawdz na: www.centrumdruku.com.pl i centrumpapieru.pl, komputronik odpada, ceny kosmiczne. (brother 2030 na centrumpapieru: 354 pln!!)

co do okim to z tego co pamiętam to kiedy przychodziło do kupna bębna do tej drukari to juz bardziej się opłacało nowa wziąść. (nie jestem pewień czy to o ten model akurat chodzilo)
Kinool
tak sie zastanawaim czy nie kupic na allegro ajkiegos HP 5L za niecale 200 zeta z regenerowanym tonerem i bebnem oraz po przegladzie, glownie bede drukowal text, kiedys w firmie mialem taka drukarke i nie nazekalem do textu byla poko a nawet jakas grafe mozna bylo puscic smile.gif

ekspolatqacja tej drukarki jest bardzo tania w porownaniu z nowymi obecnie modelami a jak sie zrypie po roku czy cos to straty wielkiej nie bedzie tongue.gif

co myslicie o takim pomysle??
radzaw
ja do marki HP mam uraz - glownie do ich serwisu, oraz do tego ze sie wogole szybko psuja (nie tylko drukarki) winksmiley.jpg

Teraz posiadam drukarke Samsunga ML-1520 (chyba juz nie sprzedawany model, gdyz sa nowe). Zauwazam tylko jedna wade, ktorej nie miala moja poprzednia laserowka Brothera - Samsung "wypluwa" kartki o ksztalcie wałka - tzn. w trakcie druku kartka sie odksztalca troche, jednak po pewnym czasie daje sie wyprostowac winksmiley.jpg
Co do kosztu - drukarka kosztowala <400 pln, toner startowy wystarczyl mi na ok. 700 stron, a nowy kosztuje 250 pln (co w przeliczeniu na 3000 stron daje jakies 8 gr/strone).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.