Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: parsowanie zawartosci textarea
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
invx
Jak zrobic zeby kod HTML w polu textarea, nie byl wyswietlany jako kod a parsowany, tak zebym widzial zamias ponizszego kodu tekst pogrubiony ?
Kod
<form name="FormName">
<textarea name="Name" rows=5 cols=20 wrap="off"><b>QWERTYUIOP</b></textarea>
</form>
gulldarek
Nie możesz ustawić stylu tekstu wewnątrz textarea. Obsługuje on tylko jeden domyślny styl tekstu.
Speedy
  1. <form name="FormName">
  2. <textarea name="Name" rows=5 cols=20 wrap="off" style="font-weight:bold;">QWERTYUIOP</textarea>
  3. </form>

?

Chyba, że chodzi Ci o coś takiego coś jest w tych edytorach WYSIWYG typu htmlarea i inne.
invx
tak chodzi mi o cos jak w tych wizualnych edytorach.
gulldarek
Edytory WYSIWYG korzystają z iframe, a nie <textarea> smile.gif
invx
OK smile.gif a jak dynamicznie zmieniac zaznaczony fragment teksty, zeby np. go pogrubic ? ? generuje zmienna tekstowa co bedzie przechowywac kod HTML ale jak dynamicznie go wyswietlac w iframie ?
revyag
Cytat(gulldarek @ 2005-12-04 19:44:32)
Edytory WYSIWYG korzystają z iframe, a nie <textarea> smile.gif

Nie wiem z jakich edytorów korzystasz snitch.gif
Wszystkie jakie znam, wykorzystuja textarea.
mike
Cytat(revyag @ 2005-12-05 09:35:28)
Nie wiem z jakich edytorów korzystasz snitch.gif
Wszystkie jakie znam, wykorzystuja textarea.

FCKEditor korzysta z <iframe> tongue.gif
InnovaStudio Editor korzysta z <iframe> tongue.gif
revyag
snitch.gif
Nie doczytałem.
W każdym razie chodzi o to, że textarea jest wykorzystywana do tworzenia pola edycyjnego.
gulldarek
Do textarea zwracany jest kod przed wyslaniem smile.gif
revyag
Nie, nie o to chodzi. Np. w tinymce, edytor WYSIWYG jest tworzony na bazie textarea. Żadnych iframe'ów tam nie ma.
bregovic
revyag, nie ma tam iframe jako takich, ale są one generowane prze JS AFAIK. Musisz mieć iframe dla edytorów WYSIWYG.
revyag
blink.gif ups, to żyłem w nieświadomości snitch.gif Przejrzałem źródło tinymce i rzeczywiście jest tam generowany iframe. No cóż, dobrze że mnie ktoś oświecił snitch.gif
invx
mam pomysl jak sie zabrac za taki edytor, tylko nie wiem jak obsluzyc ciagi textowe w js. Tzn, jak srawdzic czy w stringu wytepuje [b] ile razy ... jak dodawac np [ / b] gdzies w srodku po zaznaczonym teksci tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.