Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybkość skryptu/optymalizacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
My4tic
Mam kilka pytań jeśli chodzi o szybkość działania skryptów.

1. Czy wchodzenie i wychodzenie z trybu php wpływa jakos na szybkość? Np. jesli chce wpisać w pliku php jakis formularz to zawsze wychodze sobie z php a pozniej do niego wracam. Takie rozwiązanei na pewno jest proste ale czy optymalne?

2. Czy istnieje jakis skrypt, klasa przepisująca kod bez tabulacji? Czy wysłanie kodu w 'jednej linii' do przeglądarki wplynie jakos na szybkość wczytania strony?
crash
1. Wychodzenie z php rzeczywiście jest troche mało optymalne, ale coż poradzić... Oczywiste jest, że:
  1. Coś <?= $zmienna; ?> i <b><?= $zmienna2; ?></b>

Jest mniej optymalne niż:
  1. Coś <?= $zmienna . ' i <b>' . $zmienna2; ?></b>

2. Możesz np. użyć tagów {strip}{/strip} jeśli korzystasz ze Smarty, albo napisać odpowiednią funkcję zwrotną dla buforowania. Taka strona zapisana w jednej linii często może mieć i po 25% mniej objętości niż bez czyszczenia tabulacji i innych przerw...
My4tic
Dzięki, o to chodziło. Pzdr

EDIT

Przy okazji polecam program, ktory przed chwilą znalazłem. Do tej pory używałem Winsyntax ale chyba przerzuce sie na Notatnik SP.

http://www.underpl.org/index.php?d=download&cat=41&dfile=368

W przeciwienstwie do Winsyntax koduje w ISO-8859-2 no i posiada funkcje do usuwania zbędnych spacji, pustych linii itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.