Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kupno laptopa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
invx
w ciagu najblizszego miesiaca chce sobie kupic jakis przenosny komputerek, i nie wiem czy laptop czy tabletPC. Z jednej strony, czesto go bede uzywal, do "pracy" czyli pisanie skryptow, robienia projektow plytek drukowanych, z drugiej strony, chcialbym sobie w skszole podczas lekcji serfowac po necie tongue.gif. Obecnie mam laptopa, i calkiem dobrze mi sie na nim wszytsko robi. Jednak jest on troszke duzy ... jak sie rozlozy jeszce wiekszy ... Ale przy tableciePC, boje sie ze bedzie za maly ... ze pisanie np. jakiejs stronki bedzie wrecz niemozliwe ... mam obawy czy to samo oprogramowanie bedzie chodizlo na tablecie, w koncu to inny typ procesora ... a czasami jakas gierka ... ?

jesli macie jakies doswiadczenia w pracy z tabletamiPC i laptopami, podzielcie sie nimi, co byscie kupili na moim miejscu questionmark.gif

EDIT:
decyzja podjeta => LAPTOP tylko jaki questionmark.gif

Zmienilem temat - NuLL
NuLL
A więc tak. Zalezy od tego ile masz pieniedzy i jaki tablet i jakiego laptopa chcesz kupic porownujesz. Pozatym napisz czy chcesz kupic laptopa czy tablet bez klawiatury badz laptopa z dotykowym monitorem.

Na boku - na tablecie chodzi wszystko normalnie pozatym ze masz pare dodatkowych aplikacji do Windowsa i kilka pomniejszych bajerow.

Pracuje obecnie na laptopie i wiele wskazuje iz zakupie sobie pomino tego jakiegos 19-calowego LCD-ka gdyz nie chce mi sie meczyc na 15,4. Praca na 10,4 czy 12 calach jak jest to w wiekszosci tabletow to porazka - mialem kontakt z 12 i moja wrazenia nie byly zbyt optymistyczne.

Tablety sa raczej kierowane do wyspecjalizowanych grup uzytkownikow.
invx
wlasnie nie wiem jakiego tableta ... z tabletamiPC jakiejs wiekszej stycznosci nie mialem. Pozatym martwi mnie brak w tablecie napedy optycznego ... Z jednej strony ciagnie mnie do laptopa ... z drugiej do tableta. Podobaja mi sie w szczegylnosci matryce TFT, i to nie musze ze moge miec go bez klawiaturki zeby sobie ebooka czytac na lekcji tongue.gif.

kasy na to moge przeznaczy tak ... hmm. Mam trzy warianty
1. do 5 tys. najchetniej cchcialbym co z tego zakresu
2. do 6 tys. jak by sie nidalo to ew. z tego
3. do 8 tys. tutaj wkraczac bym nie chcial tongue.gif ale ...
NuLL
Za 8 kawalkow to ledwo co takiego kupisz http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20801 - pozatym czytanie na lekcji - zaloze sie nie jestes w stanie go klasc wszedzie trzymac tu czy tu a wiec watpie aby to bylo mozliwe. Pozatym czytac to mozna ksiazke aby odpoczac od komputera.

A oto co mozesz miec za 7 tysiecy - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21711

Jak dla mnie wybor jest oczywisty.
invx
wlasnie na tego tabletaPC sie natknolem podczas googlowania tongue.gif

no i powiem ze jego dane techniczne mnie nie przerazily ... wiem ze nie moze miec on tyle w sobie co stacjonarny PC - bo takim nie jest. A na laptopie teraz mam procesor celeron M 1.3; 256ram; hdd 40gb i w cale nie narzekam na brak wydajnosci, czy miejsca na dysku, z mp3 mam poprostu wypaloe kilka plytek DVD i to zalatwia sprawe tongue.gif.

Ale dzieki za sugestie czekam na innych smile.gif

P.S.
a czy ten lalpto co podales w linku wyzej to ma matryce TFT, taka jak w tablecie czyli dodtykowa questionmark.gif czy to jakis inny wynalazek ?
NuLL
Kazdy obecnie sprzedawany laptopa ma matryce TFT z tego co wiem. Matryce dotykowe posiadaja laptopy z klawiatura i obrotowym monitorem.
invx
niedawno pytalem co wybrac czy laptop czy tabletPC tongue.gif smile.gif

zdecydowalem ze LAPTOP winksmiley.jpg

no i teraz druga czesc zadania, musze cos wybrac, kochani forumowicze, doradzcie cos biggrin.gif

moje wymagania:

- port RS232 (com)
- matryca (15") TFT (czyli aktywna)
- nagrywarka DVD i CD
- procesor powyzej 1,3 ghz intel'a
- nie moze byc to HP !

dobrzy by bylo zeby:
- byl konkretnej firmy: IBM, Toschiba etc.
- dobrze by mial trackpoint i touchpad
- dobrzy by mial windows XP prof.
- dobrze by mial 4x USB

i cena tongue.gif
hmm
do 5 tys. ...
... do 6 tys. tongue.gif

w okolicach 6 kawalkow tongue.gif

co bym mial komputerek, i co by mi jeszce na N2O do samochodu zostalo biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

napisalem nowy watek wychodzac z zalozen:
- tj. hydepark, postow nie licza to mi niewypomna ze nabijam tongue.gif
- bedzie czytelniej, w jednym watku pytam czy laptop czy tablet. W drugim jaki laptop. Idac tropem niektorych, to wszytsko by mozna bylo do jednego worka wrzucic
NuLL
http://www.skapiec.pl - tu mozesz sobie poszukac. Jedyne co moge doradzic - Acery sa niskiej jakosci.
chmolu
NuLL: co masz do zarzucenia Acerom? Pytam, bo też się zbieram do kupna laptopa, a z tego, co widzę to na moją kieszeń jedynym wyjściem jest właśnie Acer.

//btw: niech ktoś poprawi ten błąd ortograficzny w tytule...
NuLL
Ja mam model z Pentiumem Centrino 1,73 Ghz, 15,4 oraz Radkiem X700 TravelMate 4102 WLMi.

Co mu dolega
-> dysk zgrozo 4200 obrotow - zwalnia caly komputer od gier przez Zenda ktory młóci i młóci az po jakiekolwiek kopiowanie
-> DVD-RW - czytanie plyt nawet niewiele porysowanych przychodzi mu z trudnoscia.
-> Odpadla mi farba po 4 miesiacach uzytkowania.
-> Glosny wentylator kiedy pracuje na troche wyzszych obrotach.
-> Skrzypiąca obudowa sad.gif
-> Bateria ktora czasami oszukuje niestety - nawet o godzine.
-> Na karcie dzwiekowej nie mozna spokojnie sluchac MP3 w Winampie sad.gif bo charczy gdyz karta ma dziwnie maly zakres czestotliwosci pozatym gra tak cicho ze szok.
-> Dziwne opisywanie modeli - raz pisze ze moj model ma czytnik kart pamieci kiedy indziej nie - ja kupowalem okazalo sie naturalnie ze nie ma. Troche w tym mojej winy ale cwanie opisuja laptopy tak wiec warto uwazac.

Acera kupilem raz - i wiecej chyba nie kupie.
chmolu
O szjet. Nie wygląda to zachęcająco... Już mam kompletny mętlik w głowie.
NuLL
Ta cena sama z siebie sie nie bierze niestety. Powiedz ile mozesz wydac to cos doradze. Przez ostatni rok dowiedzialem sie wszystkiego co mozna nt laptopow smile.gif
chmolu
Na razie robię rozeznanie. Ale możesz być pewienm że jak będę kupował, to na pewno zgłoszę sie do ciebie po radę smile.gif
SirK
ja od 3 miesiecy uzywam Acer'a 2410 link tutaj
Notebook raczej z kategorii "zakup ekonomiczny" bo jego cena nie przkracza 3k.
Za ta cene nie mozna wiec oczekiwac wielkich cudow. Ogolnie dziala bez problemow, ale ma kilka wad:
- wyswietlacz - do pracy bez problemow, do filmow 15'4 nadaje sie wysmienicie ale duzy minus to kat widzenia, czasem wystarczy zmienic pozycje glowy aby obraz nie byl widziany tak jak byc powinien.
- 256 MB - jak dla mnie to niestety za malo, ale zawsze mozna dokupic.
- bateria - w pracy uzywalem IBM Thinkpad i bateria trzymala bez problemow min. 2h, Acer nieco ponad godzinke, troszke malo...
- naped DVD-RW - dziwnie dziala szczegolnie przy nagrywaniu plyt DVD, wolnyy...
- glosniki - sluchac muzyki na glosnikach wbudowanych niestety sie nie da - zawsze mozna dokupic glosniki - wtedy jest super, karta dzwiekowa jest ok, ale bez glosnikow to porazka.

Ogolnie jestem zadowolony bo laptop sluzy mi przede wszystkim do pracy (+ czasem film/muzyka), jednak na pewno nie jest to najwyzsza klasa.
menic
Cytat(NuLL @ 2006-01-23 22:56:44)
Ja mam model z Pentiumem Centrino 1,73 Ghz, 15,4 oraz Radkiem X700 TravelMate 4102 WLMi.

Co mu dolega
-> dysk zgrozo 4200 obrotow - zwalnia caly komputer od gier przez Zenda ktory młóci i młóci az po jakiekolwiek kopiowanie
-> DVD-RW - czytanie plyt nawet niewiele porysowanych przychodzi mu z trudnoscia.
-> Odpadla mi farba po 4 miesiacach uzytkowania.
-> Glosny wentylator kiedy pracuje na troche wyzszych obrotach.
-> Skrzypiąca obudowa sad.gif
-> Bateria ktora czasami oszukuje niestety - nawet o godzine.
-> Na karcie dzwiekowej nie mozna spokojnie sluchac MP3 w Winampie sad.gif bo charczy gdyz karta ma dziwnie maly zakres czestotliwosci pozatym gra tak cicho ze szok.
-> Dziwne opisywanie modeli - raz pisze ze moj model ma czytnik kart pamieci kiedy indziej nie - ja kupowalem okazalo sie naturalnie ze nie ma. Troche w tym mojej winy ale cwanie opisuja laptopy tak wiec warto uwazac.

Acera kupilem raz - i wiecej chyba nie kupie.

od prawie 4 miesiecy mam ten sam model co ty. Zdecydowalem sie go kupic gdyz ma najlepszy wspolczynnik cena/wydajnosc. I do wielu twoich argumentow musze sie nie zgodzic.
-> dysk twardy. Pokaz mi laptopa non-Acer d szybszym dyskiem w podobnej cenie. Z gory ci mowie ze nie masz co szukac bo nie znajdziesz winksmiley.jpg
-> naped DVD. Tu sie zgodze najlepszy to to on nie jest :/
-> Co do obudowy.... Skrzypic troche skrzypi jak sie porusza matryca, ale zeby farba odpadala? A jest intensynie uzywane przez ze mnie i moja dziewczyne ktora do spokojnych nie nalezy winksmiley.jpg
-> Bateria. Akurat bateria w tym modelu jest bardzo dobra.
-> Dzwiek. Jezeli chodzi o glosniki to rzeczywiscie sa do d.... Ale sama karta muzyczna jest ok. No tylko gdyby byla wyzsza moc na wyjsciu audio to by bylo super. Bo w tej chwili to na moim mp3 playerku mam 2x glosniej niz jak podlacze sluchawki do komputera sad.gif
-> A z tym czytnikiem pamieci to sam nie wiem jak do konca z nim jest

Tak wiec troche za mocno pojechales po tym komputerku aarambo.gif

A tak wogole.... To dawno tu zagladalem...... ohmy.gif dry.gif
NuLL
Tzn wiesz - takie sa moje odczucia. Wydajac prawie 5 kawalkow liczylem na dysk 5400 sad.gif Skrzypiacej obudowy tez nie oczekiwalem pomimo wszystko. Moze tez racja ze lekko przegialem porownujac w sumie to karte do Creative'a ktorego mam w desktopie. Moze jestem troche wymagajacy ale moze to kwestia mnie winksmiley.jpg

Nie mowie ze nie jestem zadowolony. Moze tak wyszlo z mojego posta bo same wady wypisalem. Jak na pierwszego laptopa jest OK, jednakze kiedy bede kupowal nastepnego to sie skieruje w strone Toshiby, Sony badz IBM - nawet kosztem tego co jest srodku.
GrayHat
Cytat(menic @ 2006-01-23 23:52:12)
A jest intensynie uzywane przez ze mnie i moja dziewczyne ktora do spokojnych nie nalezy winksmiley.jpg

michal pozdrow ole tongue.gif

-------------
a teraz pyt:
tez musze se kupic laptopa.. menic polecasz ostatecznie tego co maz??

ps: kiedy wpadacie do polski smile.gif
invx
z RS232 wbudowanego zrezygnowalem, bo widze ze tego malo jest, zainwestuje w miniPCI z com'em

a w takim ukladzie wybiore cos z IBM'a tongue.gif
Ace
toshiba satellite pro m70-110.
Polecam, jestem zadowolony. W skrocie
Centrino 1.73, 512 ram ddr2 w 1 kosci, 60gb dysk, dvdrw, 15'4, wifi, ATI X700. Jak dla mnie bomba. Z tym ze ciezko dostac ten model, pamietam ze polowalem na niego przez prawie miesiac. No i trzba poszukac sklepu ktory nie zedrze. Ja kupilem go za prawie 5k, a widzialem w niektorych sklepach ten sam model za kwote o 300-500 wieksza...

Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.