Cytat(vilares @ 2006-01-11 00:21:05)
Technicznie? to znaczy w jaki sposob? wydaje mi sie ze musialbys miec specjalnie przerobione telefony?
A czy telefon z aparatem fotograficznym jest specjalnie przerobionym telefonem ?
Chodzi o to ze zaden operator sieci komorkowej nie zgodzi sie na to aby prowadzic rozmowy telefoniczne lub korzystac z internetu omijajac przy tym operatora - chodzi tylko i wyłącznie o kase a nie o możliwości techniczne.
Cytat
Chodzi o to, ze to jest zrobione w taki sposob, ze po uruchomieniu telefonu logujesz sie do sieci (era, idea, plus), tzn. wysylas takie cos jak login i haslo, ale nie do konca.
A mozna to zrobic w taki sposob ze wybierasz z druga osoba odpowiednia czestotliwosc radiowa i gadasz do woli.
Druga sprawa to telefon nie jest własnościa operatora, który ma dyktowac i tworzyć przyszłość do czego telefon ma mi sluzyć i wktorym kierunku ma sie rozwijać w nim technologia. Telefon nalezy do uzytkownika. Czy telefon ma sluzyc do robienia zdjęć czy do komunikacji? Ja jako uzytkownik telefonu mile bym widział mieć taką opcje w telefonie abym mogł sobie rozmawiac w moim wlasnym domu z pozostałymi mieszkancami omijając operatora. Albo np jak bym był na wycieczce a pozostali byli by gdzies niedaleko.