Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Internet] W komórce
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lisek54
Witam!

Dawno nie pisałem smile.gif. Mam pytanie. Czy da rady aby na telefonie komórkowym mieć darmowego neta z pc? Słyszałem coś o WIFI że da rady, ale czy to sprawdzone?

Cytat
Dodatkowo ja mam w domu WIFI i nie musze do laptoka podchodzic zeby sprawdzic czy nikt mnie nie atakuje.

Cytat przedstawia rozmowę o internecie przez komórke.
Puciek
Zapewne jest to mozliwe przy sensownym nakladzie pracy, poniewaz niewidze zadnych przeciwksazan aby na telefon jako taki niedalo sie podzielic lacza ktore masz fizycznie na komputerze. Problemem jest chyba tylko to zeby telefon korzystal z komputera jako bramy.
AxZx
problemem chyba jest to czy komorka posiada WiFi, albo moze edge dziala podobnie? ze porafi komunikowac sie z urzadzeniami wifi?
Lisek54
Myślę że firmy które tworzą telefony komórkowe powinny przemyśleć tę kwestie... Chociaż żeby był to jakiś moduł podłączany np. tak jak aparat cyfrowy.

Gram teraz w internetową strategie OGAME.PL i przydał by się internet z komórki smile.gif W każdym momęcie mogę zrobić nalot na planetę bez odpalania PC smile.gif
yavaho
Cytat(Lisek54 @ 2006-01-08 22:11:49)
Myślę że firmy które tworzą telefony komórkowe powinny przemyśleć tę kwestie... Chociaż żeby był to jakiś moduł podłączany np. tak jak aparat cyfrowy.

Te firmy przemyslaly juz to pewnie po tysiackrotnie. A dlaczego np dwie osoby oddalone od siebie o 10m nie moga ze soba porozmawiac przez telefon komorkowy jak przez zwykle krotkofalowki omijajac operatora? Technicznie nie ma zadnych problemow.
Lisek54
Napewno smile.gif Możliwe że też zaczeła by się 2 epidemia: virusy, hacking itd... na telefony komórkowe... Z jednej strony źle, ale z drugiej tez dobrze.

A czy palmtopy obsługują net'a podłączonego z PC ? Bo napewno mają modemy, ale czy bezprzewodowo też można ? smile.gif
AxZx
palmtopy juz maja karty wifi wiec internet w plamtopach to norma, zreszta tam jest normnalnie gniazdko RJ45 i mozna normalny kabel podlaczyc,

a co do tego ze 2 komorki ze soba bezposrednio to raczej nie za bardzo, to jest nie tak prosty temat, gdzies juz na forum telefonii komorkowej byly dyskusje na ten temat, nie pamietam na czym to sie skonczylo ale to nie takie proste smile.gif
zreszta komu by zalezlo zeby ludzie omijali operatorow i bezposrednio sie laczyli przez komorki omijajac operatorow?questionmark.gif

a co do wirusow w komorkach to juz sa i to od jakiegos dluzszego czasu.
w rozneych postaciach.
sa technologie umts, edge, gprs - internet oczywiscie jest dostepny w komorkach.
Lisek54
Tak, tak jest internet i są virusy, a nawet już antyvirusy smile.gif Chyba jednak lepiej kupić sobie pantlopa od nowej, hiper, super noki 99999999 smile.gif

Widziałem też pantlop który obsługuje jeszcze karte telefoni komórkowych, czyli wkładam moją karte np. "ERA" i mogę wysyłać sms, dzwonić, zapisywać kontakty. Po przemyśleniu wszystkich punktów można stwierdzić że "mini komputery" mogą zastąpić telefon komórkowy (które są już ciężkie, coraz większe i baterie trzymają 0,5 tygodnia). Tylko jeden problem smile.gif kosztują jeszcze troche dużo $$ dry.gif Ale i tak myślę że po jakimś czasie i te ceny spadną smile.gif
NuLL
Internet mozna udostepnic z komputera np via BT smile.gif Dzieki BT mozna budowac nawet sieci.
Lisek54
A gdyby... właściciele telefoni komórkowych udostępnili "stałe" łącze dla komórek ? Czyli wchodze do neta zawsze kiedy chce i płace np. 60zł miesięcznie... Ale chyba nasi operatorzy są jeszcze zbyt skąpi na $$ aby dogodnić użytkownikom internetu.
AxZx
przeciez jest cos takiego jak abonament na internet bez ograniczen.
wystarczy przejrzec oferte firm swiaedczacych takie uslugi.

nie pantlop tylko palmtopy, chyba ze jest jeszcze jakies inne urzadzenie.

palmtop to taki wiekszy telefon, z lepszym prockiem, i posiadajacy wiecej pamieci.

i troche drozszy jednak:)
vilares
Cytat(yavaho @ 2006-01-08 20:21:35)
A dlaczego np dwie osoby oddalone od siebie o 10m nie moga ze soba porozmawiac przez telefon komorkowy jak przez zwykle krotkofalowki omijajac operatora? Technicznie nie ma zadnych problemow.

Chodzi o to, ze to jest zrobione w taki sposob, ze po uruchomieniu telefonu logujesz sie do sieci (era, idea, plus), tzn. wysylas takie cos jak login i haslo, ale nie do konca.

Jezeli chodzi o komunikacje na 10m to bluetooth - w ta strone bym cos kombinowal jak juz cos. Bo normalnie zawsze zapetla ci rozmowe przez kompy operatora.

Technicznie? to znaczy w jaki sposob? wydaje mi sie ze musialbys miec specjalnie przerobione telefony?
yavaho
Cytat(vilares @ 2006-01-11 00:21:05)
Technicznie? to znaczy w jaki sposob? wydaje mi sie ze musialbys miec specjalnie przerobione telefony?
A czy telefon z aparatem fotograficznym jest specjalnie przerobionym telefonem ?
Chodzi o to ze zaden operator sieci komorkowej nie zgodzi sie na to aby prowadzic rozmowy telefoniczne lub korzystac z internetu omijajac przy tym operatora - chodzi tylko i wyłącznie o kase a nie o możliwości techniczne.
Cytat
Chodzi o to, ze to jest zrobione w taki sposob, ze po uruchomieniu telefonu logujesz sie do sieci (era, idea, plus), tzn. wysylas takie cos jak login i haslo, ale nie do konca.
A mozna to zrobic w taki sposob ze wybierasz z druga osoba odpowiednia czestotliwosc radiowa i gadasz do woli.

Druga sprawa to telefon nie jest własnościa operatora, który ma dyktowac i tworzyć przyszłość do czego telefon ma mi sluzyć i wktorym kierunku ma sie rozwijać w nim technologia. Telefon nalezy do uzytkownika. Czy telefon ma sluzyc do robienia zdjęć czy do komunikacji? Ja jako uzytkownik telefonu mile bym widział mieć taką opcje w telefonie abym mogł sobie rozmawiac w moim wlasnym domu z pozostałymi mieszkancami omijając operatora. Albo np jak bym był na wycieczce a pozostali byli by gdzies niedaleko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.