Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ustawienie 2 domen na jeden serwer
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
KaeRZet
witam exclamation.gif

mam takie sszybkie pytanko a nie wiem gdzie moge sie dowiedziec tej rzeczy...

ps. nie dotyczy ona moze bezposrednio samego php ale tak jak napisalem nie mam pojecia gdzie takie pytanie zadac

a wiec, jezeli mam wykupiony jakis serwerek i chce teraz wykupic 2 domeny

to mozliwe jest aby pierwsza wskazywala np na wwww.mojadomena.fc.pl/strona1/

a druga na www.mojadomena.fc.pl/strona2/

questionmark.gif

z gory dziekuje za odp i jeszcze raz przepraszam - pozdrawiam
ArturS
Oczywiście że jest to możliwe guitar.gif
KaeRZet
no i właśnie nie moge tego zrobić :/

jest tak - mam wykupione 2 domeny. No i jak w obu podam te same adresy dns serwera to obie będą wskazywać mi na domyślny adres bez katalogów. a ja chce żeby jedna wskazywała na wwww.mojadomena.fc.pl/strona1/ a druga na wwww.mojadomena.fc.pl/strona2/ z tym ze w obu bedzie maskowany ten katalog. Ze nie po wpisaniu mojastrona.pl zeby zaraz nie pojawialo sie www.mojastrona.fc.pl/strona1/

rozumiecie ?

aha i dlaczego jak w cpanelu ustawie subdomene to tez jest to tylko przekierowanie ze po chwili widac prawdziwy adres ? :/
crash
Ja mam domenę wykupioną u OVH.com i ich panel administracyjny umożliwia ustawienie właśnie takiego przekierowania jak Ty chcesz. Nie wiem jak u ciebie z takimi możliwościami. Samym DNS'em niebardzo to widzę.

Opcja z CPanelem rozwiązuje problem, ale niestety tylko częściowo. Nie da się w ten sposób ukryć adresu.

Przenoszę na Hydepark...
escaflowne
Cytat(KaeRZet)
witam exclamation.gif

mam takie sszybkie pytanko a nie wiem gdzie moge sie dowiedziec tej rzeczy...

ps. nie dotyczy ona moze bezposrednio samego php ale tak jak napisalem nie mam pojecia gdzie takie pytanie zadac

a wiec, jezeli mam wykupiony jakis serwerek i chce teraz wykupic 2 domeny

to mozliwe jest aby pierwsza wskazywala np na wwww.mojadomena.fc.pl/strona1/

a druga na www.mojadomena.fc.pl/strona2/

questionmark.gif

z gory dziekuje za odp i jeszcze raz przepraszam - pozdrawiam

Ponieważ wspomniałeś o CPanelu, sądzę, że będę w stanie ci pomóc.
Zakładam, że domena mojadomena.fc.pl wskazuje na katalog public_html. Jeżeli chcesz aby domena xyz.pl wskazywała na mojadomena.fc.pl/strona1/ (czyli de facto na public_html/strona1), a domena abc.pl wskazywała na mojadomena.fc.pl/strona2/ (czyli na public_html/strona2), to dodaj obie te domeny (xyz.pl i abc.pl) w CPanelu, poprzez opcję Addon Domains (Domeny podpięte). W pole New Domain Name (Nazwa nowej domeny) wpisz: xyz.pl, w pole UserName/SubDomain Name (Nazwa użytkownika/nazwa subdomeny) wpisz: strona1, a w pole Password (Hasło) wpisz hasło dla użytkownika FTP, który będzie miał dostęp do katalogu strona1. Podobnie postąp z drugą domeną, czyli zamiast xyz.pl wpisz abc.pl, a zamiast strona1 wpisz strona2.

Jeżeli domena mojadomena.fc.pl nie wskazuje na katalog public_html tylko na jeden z jego podkatalogów (np. public_html/mojadomena), to wtedy masz problem, gdyż najprawdopodobniej nie da się dodać domeny tak, żeby wskazywała na podkatalog domeny mojadomena.fc.pl (na podkatalog katalogu public_html/mojadomena).

Pamiętaj, że użyte tu przeze mnie nazwy domen xyz.pl i abc.pl stanowią jedynie przykład, musisz je zastąpić swoimi nazwami domeny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.