Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php JAVA i RS232 ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
webtg
Witam,

Musze wymysleć temat pracy dyplomowej.
Wiem na 100% że będzie to związane z Internetem.
Częścią pracy bdzie strona WWW z bazą danych.

Natomiast z racji tego, że jest to katedra Mechatroniki to muszę w pracy zrobić również conieco elektrycznego.

Na wydziale mamy oscyloskopy z interfacem sieciowym nie wiem czy nie zrobić czegoś w tym kierunku. Coś w stylu wirtulanej pracowni do laborek.

problem pojawia się jak z poziomu przeglądarki np. załączać i wyłączać poszczegółne urzadzenia. Chodziłoby np. o uruchamianie silnika i przeprowadzanie pomiarów. Widok to nie problem bo to sobie zrobie przez kamerkę internetową - ale przydałoby się też sterować tą kamerką.

Można ktoś z was spotkał się juz z czymś podobnym.
Byłbym wdzieczny za wszelkie uwagi i propzycje.
Radarek
Zdaje sie, sam sobie odpowiedziales w temacie. Skoro urzadzenia te maja interfejs przez RS232 to spokojnie z poziomu javy mozesz je obslugiwac. Jesli urzadzenie sterowane bedzie podlaczane do tego komputera z ktorego chcesz je obslugiwac to mozesz pomyslec nad jakims apletem. Jesli jednak urzadzenie sterowane bedzie podlaczone do kompuetera-serwera, a kliencie laczac sie przez www beda mieli nim sterowac to mozesz wywolywac z poziomu php jakis program javy ktorey bedzie wykonywal odpowiednie zadania. To taki zarys. W kazdym badz razie java+php spokojnie ci wystarczy smile.gif.
PMadej
ja widze to inaczej. tworzysz serwer aplikacji w php ktory odpalasz w konsoli. i interfejs www. W nim masz zdefiniowane mozliwe polecenia ktore po kliknieciu wysyla do serwer aplikacji a ten bezposrednio na port rs232 (jesli php ma takie mozliwosci bo nie sprawdzalem)

osobiscie bym szedl wlasnie w tym kierunku jako ze za java nieprzepadam
webtg
No właśnie problem w tym, że php nie bardzo nadaje się do sterowania urzadzeniami. Poza tym samo przesłanie przez COMa jakiegoś sygnału tez mi nie wiele da bo trzeba będzie jeszcze jakim mikroprocesor zaprogramować w tym urządzeniu a to już raczej język C.

W końcu się okaże że musze opnować Jave i C żeby tego dokonać. A ja na razie mam pojęcia o php i SQL.

A może macie jakies inne pomysły jak by półączyć Internet z Mechatroniką ?
Bo mnie juz od myslenia głowa boli i może za bardzo zasugerowałem się tym sterowaniem. Może ktoś rzuci na to okiem i raz dwa mu przyjdzie coś do głowy.
PMadej
jak znasz niemiecki to tu jest dyskusja na temat skryptu mającego pracować na porcie com biggrin.gif
http://www.phpforum.de/forum/phpforum2___2...1132594878.html
http://www.php-center.de/phorum/read.php?f=1&t=41922&a=2

1. <?php
  2. // HOW TO USE php TO WRITE TO YOUR SERIAL PORT: TWO METHODS
  3. $serproxy=true;
  4. if ($serproxy) {
  5.  // Use this code in conjunction with SERPROXY.EXE
  6.  // (http://www.lspace.nildram.co.uk/freeware.html)
  7.  // which converts a Serial stream to a TCP/IP stream
  8.  $fp = fsockopen ("localhost", 5331, $errno, $errstr, 30);
  9.  if (!$fp) {
  10.  echo "$errstr ($errno)";
  11.  } else {
  12.  $e = chr(27);
  13.  $string = $e . "A" . $e . "H300";
  14.  $string .= $e . "V100" . $e . "XL1SATO";
  15.  $string .= $e . "Q1" . $e . "Z";
  16.  echo $string;
  17.  fputs ($fp, $string );
  18.  fclose ($fp);
  19.  }
  20. } elseif ($com1) {
  21.  // Use this code to write directly to the COM1 serial port
  22.  // First, you want to set the mode of the port. You need to set
  23.  // it only once; it will remain the same until you reboot.
  24.  // Note: the backticks on the following line will execute the
  25.  // DOS 'mode' command from within php
  26.  `mode com1: BAUD=9600 PARITY=N data=8 stop=1 xon=off`;
  27.  $fp = fopen ("COM1:", "w+");
  28.  if (!$fp) {
  29.  echo "Uh-oh. Port not opened.";
  30.  } else {
  31.  $e = chr(27);
  32.  $string = $e . "A" . $e . "H300";
  33.  $string .= $e . "V100" . $e . "XL1SATO";
  34.  $string .= $e . "Q1" . $e . "Z";
  35.  echo $string;
  36.  fputs ($fp, $string );
  37.  fclose ($fp);
  38.  }
  39. }
  40. ?>

a to na zachete dokładnie to co potrzebujesz ... bezpośrednia kontrola urządzeń wejścia/wyjścia: http://pl.php.net/dio
webtg
Dzieki za te informację.

Po niemieicku to nie bardzo, ale przetłumaczyć to nie problem

Jeszcze jakby ktoś był ciekawy to znalazłem
Sterowanie z Intenretu

Choć nie zgłebiałm nigdy telnetu i tez mi to nie wiele mówi.
k_seb
Hej,

Jeśli chodzi o Java to tutorial jak obsłuyżyć RS232 jest tutaj: http://kuligowski.pl/rs232_programming_in_...or_windows.html
Cosi*
Witam
Zawsze chciałem zrobić coś podobnego, więc sporo pomysłów mi do głowy zdążyło wpaść smile.gif
Pierwszy to taki: jeżeli masz urządzenie typu CNC, sprzęt medyczny itp., to sterowanie tylko w czasie rzeczywistym. Wtedy odpada zarówno PHP jak i TCP/IP (jako back-end; nie mówię o front-endzie). Jeżeli nie jest konieczna niezawodność i szybkie czasy reakcji, to można spróbować tak (tak to sobie wymyśliłem):
System oczywiście jakiś linuksowy smile.gif, back-end w Perlu i komunikacja szeregowa, natomiast front-end w PHP. Korzystasz ze wspólnych danych, a PHP umożliwia "wyjście na świat", czyli - w pewnym zakresie - pracę zdalną.
Dlaczego Perl? Bo jest najszybszy z tych, które lubię biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.