Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki język programowanie wybrać?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
No właśnie... piszę teraz w C# (.net), już sporo się nauczyłem ale widzę, że jeżeli będę chciał sprzedać programy to potencjalni klienci muszą mieć .net framework 2.0 więc zastanawiam się nad przejściem na C++. Czy warto przechodzić na C++ ze względu na ten .net framework? I jeszcze jedno pytanie, jeżeli piszę coś w technologii C# to osoba chcąca uruchomić mój program musi mieć .net framework 2.0 czy może mieć 1.1? A jak to się ma do dodatkowych bibliotek dla .NET C#, czy osoba chcąca uruchomić program też musi zainstalować te biblioteki, których ja użyłem przy pisaniu programu?
mike
Na moje oko: To zalezy co chcesz robić.

Ale i tak odradzam C++, bo po co?
To jest język, który robi się coraz mniej popularny i poszukiwany.

Dużo lepiej uczyć się C#, VB bądź JAVA'y.

Zresztą wystarczy spojrzeć na przekrój wymagań w aktualnych ofertach pracy dla programistów.
pl.praca.oferowana
tiraeth
Wiem, że C++ odchodzi powoli, ale zastanawiam się nad uniwersalnością programów w C#, dlatego chciałbym wiedzieć czy koniecznie wymagane jest Framework 2.0 czy może być 1.1 i czy biblioteki jakie dogram przy tworzeniu programów są wymagane przy jego czytaniu...
FiDO
Cytat
Wiem, że C++ odchodzi powoli, ale zastanawiam się nad uniwersalnością programów w C#, dlatego chciałbym wiedzieć czy koniecznie wymagane jest Framework 2.0 czy może być 1.1

Zalezy.. jesli uzywasz w programie czegos co pochodzi z frameworka 2.0 no to ciezko, zeby to dzialalo na 1.1. Ale jesli piszesz kompatybilnie w dol to nie widze problemu.
Cytat
i czy biblioteki jakie dogram przy tworzeniu programów są wymagane przy jego czytaniu...

Nowy Visual jest juz na tyle sprytny, ze jesli korzystasz w nim z bibliotek dodatkowych to on automatycznie do katalogu, do ktorego "deployuje" pliki wykonywalne (Release badz Debug) dolacza te biblioteki, ktore uzyles.
tiraeth
No to jeszcze ma pytanie do samego .NET Framework'a smile.gif Czyli warto uczyć się C#/VB/ASP.net ? Poza tym jak można sprawdzić czy program jest kompatybilny w dół? Czy jedyne rozwiązanie to odinstalowanie .NET Framework 2.0?
FiDO
Wg mnie warto. W nastepnej generacji windowsow bez .NET'a moze byc juz ciezko. MS wlozyl kupe kasy w promocje tego srodowiska (m.in. darmowe wersje VS) i zrobi wszystko, zeby to sie im zwrocilo winksmiley.jpg
Co do sprawdzania kompatybilnosci to dowiem sie od mojego lokalnego speca od .NET czy da sie odpalic program na starszym fw jesli ma sie 2 wersje.

~edit:
Kolega mowi, ze w VS 2005 nie da sie tego zrobic.. trzeba recznie skompilowac program za pomoca csc.exe z wersji 1.1 lub tez miec VS 2003.
Riklaunim
Ja polecam Pythona, ew Ruby.

C/C++: trzeba korzystać z wielu bibliotek dodatkowych, które zazwyczaj są znacznie gorzej udokumentowane. Biblioteka standardowa nie ma gotowych rozwiązań na pospolite zadania.
Python: Batteries included - biblioteka standardowa zawiera wiele komponentów, prosty w obsłudze, przenośny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.