Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka (vs.) php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lama
Jesten tu nowy, więc na początek się przywitam:

Witam wszystkich

A teraz do rzeczy: Bawiłem się trochę w php jakiś (dłuższy) czas temu, jednak znudzony kompletnie zrezygnowałem do tego stopnia, że całkiem php porzuciłem, uznając, że jest łatwy. Jednak kilka dni temu wróciłem do tematu i się przestraszyłem. Pojawiło się PHP5, wszyscy mówią o OOP (wcześniej nie było o tym mowy), jakieś jądra strony, warstwy biznesowe - strach się bać.
Na nic się du zdaje, dawno przeczytania, 800-stronnicowa księga "php i MySQL". Nieco nowsza "PHP5 i MySQL" to już z kolei czarna magia (no, prawie). Czego więc się chwycić w takiej sytuacji?
Przeszukuję kursy, ale wszystkie są dla początkujących. Arytuły, są też, albo dla początkujących, albo dla zaawansowanych. Czy nie ma czegoś pośredniego, co oświeciłoby mnie i pozwoiło zrozumieć świat advanced php?
Jest mi znana idea OOP, n-warstwowość i takie różne, ale sama idea raczej mi nie pomoże. Porzydałby się jakieś zrozumiałe przykłady (nie znalazłem jak dotąd gotowego "prostego" CMS lub chociażby systemu personalizacji mniejszego niż 100 plików). Nie znacie może jakiegoś "wprowadzenia do zaawansowanego php", lub czegoś, co by chciaż łączyło wspominane idee z pisaniem w php?

Jak by to było pięknie, gdyby w Internecie, oprócz wyszukiwania, istniało też porządkowanie informacji. Całe szczęście są fora smile.gif

Co do tego opcjonalnego "vs." w nazwie: Jestem uczniem, więc czasu na php nie mogę poświęcać za dużo.
SHiP
Znasz troche php? Nie wiesz co to php5? http://helion.pl/ksiazki/php5mi.htm =)
tiraeth
Dyskusje na temat książek o php: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38070
Na pewno coś ciekawego znajdziesz

Moderator zamknij temat...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.