Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kapral
Robiąc do tej pory strony kodowałem je w charset=iso-8859-2 a teraz coraz wiecej osób przechodzi na charset=UTF-8. Czytam wszystkie informacje na ten temat i zabardzo nie wiem czy zostać przy starej metodzie czy przejść na UTF.
A jak wy kodujecie dokumenty, którym sposobem i dlaczego.
sf
Hm, dlaczego? Bo np. tacy anglicy używają iso-8859-1 i co jeśli mają zaimportować nasze dane, które zawierają pl znaczki? Kapa. Czyli? Jakby używali UTF-8 to by nie było problemu winksmiley.jpg Tak samo jeśli chcemy zaimportować jakieś rosyjskie znaczki to co wtedy? Kapa jak mamy iso-8859-2, prawda? Poprostu jest to uniwersalne i zaoszczędzi Ci to przyszłościowych problemów.
cadavre
Ale mimo wszystkio przecież są to standardy ISO!
kapral
Ja już miałem taki problem ale nie wiem czy to od tego. Wyeksportowałem dane z bazy do pliku i później je zaimportowałem na serwerze i w polskich znakach nie było ogonków. I tak sie zastanwaiełem od czego to mogło być - teraz chyba już wiem
mike
Po stronie przeglądarki -> HTML \ XHTML to kiepski dział na omawianie takich rzeczy.
Przenoszę na Hydepark
sf
Cytat(cadavre @ 2006-02-04 14:18:16)
Ale mimo wszystkio przecież są to standardy ISO!

I? Przecież UTF-8 też należy do standardów ISO, a opracowano go z uwagi na to, że było takie zapotrzebowanie.
cadavre
UTF-8 to standardowy Unicode dostępny wszędzie. Zresztą kodowania ISO-8859-2 powinno dać odczytać się na wszystkich przeglądarkach. Również w UK czy RU.

BTW Osobiście piszę w UTF. tongue.gif
SHiP
Prosty przykaład... Mamy baze danych i wrzucamy wszystko w UTF. Nie ważne czy wejdzie Polak, Anglik, Rusek czy Chinczyk. Kazdy bedzie widział to samo a kodowanie z bazy każdemu będzie pasowało. Inny przykłąd mamy wyszukiwarke która znalazła 3 strony: japońską, polską i francuską, iso tutaj nie pomoże ;] Dlatego unicode swietnie sie sprawdza w stronach globalnych(google, wikipedia itp)

Jesli chcesz robić strone tylko dla np. odbiorców z Polski to iso tez moze byc ;]
escaflowne
Moje osobiste zdanie jest takie: UTF-8 to zbawienie, koniec z grzebaniem się w kodowaniach. Obecnie stosuję tylko i wyłącznie UTF-8, a do powrotu do robienia w iso-8859-2 przekona mnie tylko lufa dubeltówki u skroni winksmiley.jpg
cadavre
A co powiecie na Windows-1250? biggrin.gif

Dobra to był żart. tongue.gif
sztosz
Ale UTF-8 jest trudniejsze w implentacji ponieważ UTF-8 nie używa przesunieć zasięgów. I niestety prowadzi to do tego że ciagle zbyt malo edytorów obsługuje UTF-8, albo obsługują je nie do końca poprawnie. Inna sprawa to BOM. Zresztą w Wikipedii to jest ładnie napisane. A jak próbowałem sobie DefaultCharset w Gentoo ustawić na UTF-8 to wciąz z krzaczkami miałem problem sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.