Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: switch i fopen
Forum PHP.pl > Forum > PHP
max110
Mam do was taką ogromną prośbę gdyż potrzebuje skryptu php żeby podzielić stronę na kilka oddzielnych ramek i żeby one współpracowały ze sobą

Znalazłem taki skrypt http://www.kess.com.pl/?sid=10&pid=23
ale tam bardzo dziwnie otwiera się strony, w środkowym menu nie otworzą się strony inne niż te na tym samym serwerze. Możecie sami to sprawdzić tam pod adresem tego skryptu.

W komentarzach ktoś o to zapytał:

Kod:
WILEK (10.0.117.xxx)
Piątek, 21 stycznia 2005 22:00:52
Jak zrobić, aby w okienku, gdzie pokazywane są artykuły zamieścić strone z innego adresu URL questionmark.gif Chodzi mi o inny sposób niż wpisywanie index.php?go= ...
Od administratora:
Do tego, trzeba by napisać całkiem inny algorytm. Nie bardzo ten się nadaje. Ja bym to zrobił za pomoca instrukcji switch() i potem za pomocą fopen() wczytał zawartość tej innej strony.

A ja nie wiem o co chodzi z tym switch i fopen.
Gdybyście napisali mi jak mam to powpisywac albo napisali nowy skrypt.
Bardzo mi na tym zalezy gdyż nie znam się zbytnio na php a bardzo takiego czegoś potrzebuje do strony.

Pisałem o tym już na innych forach ale nie odpisują a tutaj jest forum w całości o php to może wy wiecie jak to zrobić.
Kuziu
  1. <?php
  2.  
  3. switch($zmienna){
  4. case 'news': include 'news.php'; break;
  5. case 'forum': include 'forum.php'; break;
  6.  
  7. default: include 'news.php'; break;
  8. }
  9.  
  10. ?>

I tutaj już nie musisz stosować ramek zwyczajne tabele
max110
Ale ja właśnie potrzebuje ramki. Che zrobić tak żeby jak wchodzi ktoś na strone to żeby były stopka, lewe menu, prawe menu, nagłówek i to środkowe menu i jak klikam na link np. w prawym menu to żeby otworzył mi się plik w tym środkowym menu. Ale chce też żeby te ramki współpracowały ze sobą, żeby jak np. w środkowym menu będzie długi tekst to żeby przy nim nie tworzył się oddzielny scroll tylkożeby był jeden główny scroll. W tym skrypcie na www.kess.com.pl jest coś takiego i on bardzo mi się podoba ale bardzo dziwnie tam wpisuje się adres strony jaka ma wejśc w środkowym menu. Nie idzie tak zrobić żeby w środkowym menu otworzyła się strona inna niż z katalogu page na serwerze.

Najbardziej zależałoby mi na tym żeby ktoś przerobił ten skrypt na http://www.kess.com.pl/?sid=10&pid=23
to jego adres do ściagnięcia na dysk
http://www.kess.com.pl/dane/download/szabl...0892d942239d420

żeby wchodziły nie tylko strony z serwera.
Admin kess napisał że można to zrobić za pomocą switch i fopen

Prosze pomóżcie!
Kuziu
Dlatego właśnie mówię byś nie stosował ramek tylko tabele.

Na początek poczytaj kursy HTML'a a potem weź się za php
max110
może byłoby łatwiej ale ja chcę coś takiego jak w tamtym skrypcie. Prawdopodobnie można otworzyć pliki w tym środkowym menu za pomocą instrukcji switch() i potem za pomocą fopen() wczytać zawartość tej innej strony.

Może napisalibyście mi co jak i gdzie wpisac żeby tak otwierać inne strony?
revyag
Cytat(max110 @ 2006-02-14 14:37:22)
może byłoby łatwiej ale ja chcę coś takiego jak w tamtym skrypcie. Prawdopodobnie można otworzyć pliki w tym środkowym menu za pomocą instrukcji switch() i potem za pomocą fopen() wczytać zawartość tej innej strony.

Może napisalibyście mi co jak i gdzie wpisac żeby tak otwierać inne strony?

switch to instrukcja warunkowa a nie funkcja do otwietania plików exclamation.gif! chodzi Ci zapewne o includowanie.
Polecam poczytać manual, bo to są absolutne podstawy. Z Twojej wypowiedzi wynika,że masz również małe pojęcie o htmlu,więc podszkol się najpierw trochę.
Bez elementarnej wiedzy w tym zakresie będziesz się wykładał co krok przy tworzeniu strony.
max110
Dobrze, ale czy możecie mi podać jak mam zrobić z tym switch i fopen żeby linki działały ok.
Kuziu
Nie napiszemy tego za Ciebie bo nie do tego służy to Forum by ktoś coś robił za darmo za kogoś. Zapłacisz chętnie to zrobię.
Staramy sie Ci pomóc ale Ty uparcie widzisz tylko cel a nie droge do niego.

Albo poczytasz kursy a my Ci troche pomożemy albo komuś zapłącisz i on to za CIebie zrobi albo znajdziesz naiwniaka. GG no RE
max110
Jeśli ktoś chciałby się podjąć zrobienia tego za reklame na stronie (jak dużą to do uzgodnienia) to niech napisze do mnie na gg 3251752 nawet jak będę niedostępny to z pewnością odpisze gdyż bardzo tego potrzebuje a nie znam się na tym switch i fopen. worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.