Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Diagram czynności
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Księżyc
Witam

Mam problem nigdy nie projektowałem diagramów uml(czynności) wziązku z tym mam dwa pytania:

1. Mam czynność logowanie po czynności tej nastepuje rozwidlenie(błędny login, logował się pacjent, logował się admin) czy w przypadku wystapienia trzech mozliwości lepiej będzie stworzyć dwa diagramy czynności osobny dla pacjenta i osobny dla admina.

2. Przy dokonywaniu rejestracji pacjent wybiera termin wizyty, ale na stronie są też przyciski nawigacyjne( wyloguj, powrót do menu,powrót do wyboru lekarza) jak mam to potraktować? czy jako cztery możliwości wyboru na diagramie czynności?

Dziękuje z góry za pomoc
Aztech
Moja wizja smile.gif
Ad1) Możesz to zrobić na 2 sposoby, po sprawdzeniu czy ktoś jest adminem, po prostu oiprócz standardowych procedur wspolnych dla wszystkich ładujesz dodatkowo te, które posiada admin. W diagramach UML proponuje rozrysowanie sobie osobno zwyklego uzytkownika oraz admina
Ad 2) Ja bym tak zrobił (chociaż wyloguj jest powinno być dostępne z kazdego miejsca, więc niekoniecznie trzeba to zaznaczać, jeśli UML ma służyć tylko tobie- bedziesz o tym pamętał)
Vengeance
diagram czynności raczej powinien zaznaczyć jedynie, że jest coś takiego jak Logowanie/Wylogowanie. Uważam, że nie ma tam miejsca na rozpatrywanie, kto się logował.
Aztech
Nie zgodziłbym się z Tobą Vengeance, ponieważ dla różnych uzytkowników czynności te mogą być różne, admin, moderator mogą mieć dostęp do panelu administratora a tam z pewnością czynności będą różne w stosunku do tego co może zrobić zwykły użytkownik.
Vengeance
A dlaczego sądzisz, że takie coś może być złe?
Z mojej wiedzy (dość okrojonej jeśli idzie o UML - przyznaje się) wynika, że diagramy przypadków użycia mają być bardzo ogólnikowe i mówić tylko o funkcjonalności. Nie o sposobie implementacji ww.

anas
Hej.

Ad 1. Jezeli zmienia sie tylko rola aktora a sam przebieg czynnosci wykonywanych podczas kazdego zdarzenia jest identyczny mozesz to umiescic na jednym diagramie(ja bym tak zrobi). Jezeli roznia sie one, to poprostu po rozwidleniu czynnosci na admina / pacjenta -> osobne dwa diagramy - jezeli jest to wywalenie komunikatu, lub np. wyswietelenie menu admina / pacjenta (ja bym to umiescil na jednym diagramie).

Ad 2. Skoro jest to jakas czynnosc, to oczywiscie na jednym diagramie - ale sam proces powrotu do menu powoduje wykonanie kolejnych czynnosci (w zaleznosci od zlozonosci tych konsekwencji mozesz to albo umiescic na tym samym, albo na osobym diagramie).

@Vengance: ale nikt tutaj nie mowi o implementacji, dobrze mowisz ze diagram przypadkow uzcycia opisuje tylko mozliwe do wykonania przez aktorow systemu czynnosci, ale juz same czynnosci wlasnie za pomoca diagramu o ktory pyta autor mozna to bardziej uszczegolowic - Co do rozpatrywania kto sie logowal, na diagramach czynnosci, to wlasnie tutaj sie nie zgodze, bo czym bardziej szczegolowo sobie to rozpiszemy, tym latwiej bedzie nam przejsc do kolejnych etapow projektowania.

W UML sa jeszcze inne diagramy opisujace zachowanie(diagramy stanow, diagramy interakcji) - dopiero to wszystko da nam pelen obraz zachowania projektowanych obiektow systemu - do opisu obiektow mamy znow diagramy struktury, ktore szczegolowo scharakteryzcuja nam dany obiekt(diagramy klas, obiektow) i pokaza jak wyglada implementacja(diagramy komponentow, wdrozenia)

tak czy siak UML sluzyc ma dobrej dokumentacji projektu, a nie przpychaniu sie kto lepiej potrafi narysowac dany diagram i lepiej scharakeryzowac dany obiekt - jezeli robimy to dla siebie, to tym bardziej w mojej opinii mozemy to naciagac.

pozdrowka

anas
Vengeance
Hmm dobra, widocznie na tyle mało znam UML, że stwierdziłem iż diagram czynnosci == diagram przypadkow ;p
sadu
A czy pogodze was piszac ze "logowanie" w ogole nie powinno znalesc sie na diagramie przypadkow uzycia ? winksmiley.jpg

Diagram przypadkow uzycia ma odzwierciedlac potrzeby uzytkownika, to co ma zyskac a najdokladniej jego CEL. Czy celem Twoich uzytkownikow jest "zalogowanie" ? Raczej nie. Loguja sie, ale ich celem, zamiarem jest co innego(np: dodac newsa). Tak samo z automatem do kawy. Nie umieszcza sie przypadku uzycia "wrzuc monete" bo to nie jest celem uzytkownika. Takie rzeczy zawiera sie w scenariuszu...

Pozdrawiam
sadu
basstradamus
Mowa tu o diagramie przypadkow uzycia czy diagramie czynnosci (aktywnosci)? Widze ze miksowane sa te dwa pojecia bezwglednie, wprowadzajac niezle zamieszanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.