Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] includowane pliki nie dostepne w funkcjach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
3miel
Witam,

dlaczego dzieje się u mnie tak, że jak zincluduje plik w jakimś dokumencie, to funkcje, które znajdują się w podanym dokumencie nie widza go? Jak zrobić żeby includowany plik miał zasięg globalny?
LBO
Mówisz, że funkcje w jednym dokumencie nie widzą zmiennych z drugiego, include'owanego pliku? Ech, musisz chyba poczytać o zasięgu zmiennych. Powiem tylko, że te funkcje nie widzą zmiennych z żadnego dokumentu, nawet tego w którym sie znajdują (do tego są parametry - by te zmienne im zapodawać). Przydadzą Ci się również informacje o deklaracji global.
3miel
Wiem ze trzeba użyc globa tylko czy jest coś takiego zeby wszystkie zmienne w tym pliku były w zasięgu globalnym.

A mozna to zrobić żeby dodać w tym pliku przed miennymi GLOBAl i i będą dostepne?
LBO
Możesz walnąć wszystko do tablicy $_BLOBALS, ale... zasięg zmiennych to zasięg zmiennych. Osobiście nie widzę problemu w dyrektywie global. Programista zawsze powinien mieć jak największą kontrolę nad zmiennymi. Druga sprawa - załóżmy, że pliku znajduje się 25-30 zmiennych. Każda funckja uzywa od 5 do 10 co z pozostałymi, widocznymi, ale niepotrzebnymi? Tylko niepotrzebne marnowanie pamięci.

cheers

P.S.
Cytat
A mozna to zrobić żeby dodać w tym pliku przed miennymi GLOBAl i i będą dostepne?

1. <?php
  2.  
  3. //Chyba tak można, ale nie jestem pewien - zajrzyj do manuala.
  4. global $zmienna1, $zmienna2, $zmienna3;
  5.  
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.