acztery
28.04.2006, 22:32:05
witam,
Mam taki dylemat i nie wiem co zrobić proponują 900 zł za 8 godzin dziennie ( 160 godzin miesiecznie ) pracy , programista aplikacji webowych itp itd. dodam tylko że do pracy bym mial 1 godzine w 1 stronę. praca w katowicach
NuLL
28.04.2006, 22:37:39
110 zlotych za godzine - tez bym tak chcial
TomASS
28.04.2006, 22:37:46
8h na ile? Dziennie, miesięcznie?
acztery
28.04.2006, 22:38:48
dziennie na miesiac 160 godzin
NuLL
28.04.2006, 23:16:29
900 zlotych za miesiac pracy ?
TomASS
28.04.2006, 23:19:24
Tożto cały etat! Chyba zgłupieli - no chyba, że szukają jakiegoś człowieka do wyszkolenia sobie
Seth
29.04.2006, 00:00:30
900zl za miesiac to jak na posade informatyka malo.
Ale... jezeli praca polega na drobnych rzeczach to wszystko wyjasnia.
acztery
29.04.2006, 05:58:28
przerobienie pewniego sklepu .... tak aby chodzi szybciej zamiana go naobiektowo w php4 , zmiana sterownika bazy danych i 100 innycj rzeczy
artur81
29.04.2006, 06:46:44
lepszy rydz niż nic, jak nie masz nic lepszego do roboty to bierz co dają, a zawsze w miedzy czasie możesz sobie dorobić na zleceniach, tutaj masz etat, zus, inne świadczenia, trzeba to też wziąść pod uwagę, aha i mam nadzieję że mówisz o kwocie netto nie brutto

Wszystko również zależy od Twojego doświadczenia.
Ja miałem podobną sytuacje na starcie z pensją i dojazdem... wziołem, dużo rzeczy się nauczyłem bo firma robiła duże serwisy. Liczy się to, że się czegoś nauczysz, a na kokosy przyjdzie czas. Zresztą jeśli Ci się nie spodoba możesz zrezygnować, albo szukać w międzyczasie czegoś innego.
slash.
29.04.2006, 07:28:07
Cytat
... zamiana go naobiektowo w php4 ...
hymm obiektowe php4 - to mozliwe ....
A tak na powaznie jesli jestes zainteresowany lepsza praca niestety w warszawie - nad ciekawymi projektami to zapraszam - niemniej jednak wymagana jest jakas wiedza.
acztery
29.04.2006, 07:36:27
narazie nie bedzie zusow itp tylko zlecenie ...
php 4 obiektowe jasne ze tak ...
warszawa spoko ale troszk daleko
slash.
29.04.2006, 08:11:44
php4 obiektowe bleee - funkcje zebrane w klasy i tyle no moze plus troche udawanej obiektowosci - ciezko php5 nazwac w pelni obiektowe a tam dopiero zaszla rewolucja pod tym katem.
A co do odleglosci od warszawy - coz nie namawiam niemniej jednak jest w firmie juz jedna osoba z wroclawia. A nawiasem mowiac nie mozna miec wszystkiego - ja do warszawy sprowadzilem sie z bieszczad drugi kupmel z olsztyna a pozostali z innych zakatkow polski. Tak wiec jesli nawet nie teraz to na pszyszlosc proponuje sie zastanowci nad zmiana lokalizacji.
Vogel
29.04.2006, 13:24:58
za 900zl/miesiac? brutto i z umową?
za taką kwotę to można podpierać monitor w drukarni i składać druk. przynajmniej nie angażujesz szarych komórek. za 8h programowania dziennie - zdecydowanie za mało.
raf2001
3.05.2006, 15:09:22
ja tam niewiem jak programiści zarabiają w firmach, ale mój brat na początku miał 800 zeta za prace w firmie informatycznej i zaiwaniał nieźle, teraz jest dyrektorem działu kontaktu z klientami(czy coś takiego) i nawet nieźle zarabia. Nikt odrazu góry szmalu ci nieda, trzeba się czymś wykazać. Ale jeżeli po 3 miesiącach niepodpiszesz stałej umowy to darował bym sobie(na kase przyjdzie czas). Takie jest moje skromne zdanie.
spenalzo
3.05.2006, 15:39:46
Cytat(Vogel @ 2006-04-29 14:24:58)
za 900zl/miesiac? brutto i z umową?
za taką kwotę to można podpierać monitor w drukarni i składać druk. przynajmniej nie angażujesz szarych komórek. za 8h programowania dziennie - zdecydowanie za mało.
Znam(-łem) sporo ludzi bezrobotnych, którzy mieli oferty pracy, ale oni stwierdzili, że za 800zł na rękę to nawet dupy nie ruszą - tak samo w urzędzie pracy - też kupa ofert, ale chętnych jakoś nie widać... Bo zresztą sam sie nie dziwie, po co pracować za 600zł czy 800zł na reke po 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu , skoro za 500zł (zasiłek) można NIC nie robić i chlać jabole cały dzień?
Wracajac do tematu:
Nie napisałeś jaka jest twoja sytuacja... jeżeli np. nie musisz sie sam utrzymywać, studiujesz albo nie - czyli jak dla kogoś kto dopiero skończył szkołe lub jest to jego 1sza praca, 900zł to NIE jest zła kwota. Poza tym, oprócz kasy zdobywasz doświadczenie. Ja bym sie nie zastanawiał tylko od razu brał - nigdy nie wiadomo jak sytuacja sie dalej rozwinie.
Adiasz
3.05.2006, 19:13:54
Wszystko zalezy od okolicznosci pracy bo fakt ze 900zl na miesiac i umowa zlecenie to bardzo slabe zarobki ale jezeli to Twoja pierwsza praca, nie masz specjalnego doswiadczenia i tym samym umiejetnosci co czego wiecej oczekiwac?
Trzeba rowniez spojzec na miejsce Twojej przyszlej pracy bo sama kasa nie jest az tak wazna na poczatek ale np mozliwosci rozwoju i tego czego moglbys sie w przyszlosci nauczyc zeby po jakims czasie moc zarzadac wiecej lub odejsc do innej firmy.
Sam moge sie przyznac ze zaczynalem na takich warunkach z 1k na miesiac i z perspektywy czasu jestem zadowolony.
fiszol
3.05.2006, 19:22:45
Netto więcej dostaje jako pracownik produkcji gdzie nie jest wymagana praktycznie żadna wiedza, szkoła staż etc. Bierz to tylko ze względu na staż i pod warunkiem że mieszkasz z rodziacami =)
spenalzo
3.05.2006, 19:50:12
Owszem macie racje, ale piszecie tak jakby to była wielka hańba i w ogole obraza zawodu programistyu pracować za 900zł... i tego nie rozumiem.
Cytat(fiszol @ 2006-05-03 19:22:45)
Netto więcej dostaje jako pracownik produkcji gdzie nie jest wymagana praktycznie żadna wiedza, szkoła staż etc.
A ile zarobiłeś na produkcji i w jakim zakładzie, że tak piszesz?
fiszol
3.05.2006, 20:13:16
niecałe 1.100, moltech
Kuziu
5.05.2006, 02:52:11
Kumpel pracuje w Belli na taśmie i dostaje X+300 a ja na stanowisku programisty niecale X dla mnie to jest jakiś żart.
spenalzo
5.05.2006, 05:55:21
To idź pracować do fabryki, przecież nikt cie nie zmusza...
Widocznie lepszy z niego monter niż z Ciebie programista
shpyo
5.05.2006, 07:46:57
Nie rozumiem tutaj Waszego toku myślenia. Uważacie, że jak ktoś napisze kilka liczników, księgi gości, coś do wstawiania treści (nie ważne jak) i jak pójdzie pracować do prawdziwej firmy to będzie zarabiał 2k na miesiąc?
900PLN za miesiąc to jest dobra kasa, ponadto nauczysz się wielu rzeczu (kontakt z klientami, praca w zespole itp). Po pewnym czasie zawsze będziesz mógł pogadać o kasie, co nie?
Jeżeli niechcesz pracować za taką kasę, to nie rób - znajdzie się ktoś inny na to stanowisko...
spenalzo dobrze gada!
Kuziu
5.05.2006, 08:05:39
Chyba nie chodzi o to by powiedzieć "to idź do fabryki" przecież mi nie o to chodzi. Raczej o to że przez ileś lat starałem sie czegoś nauczyć by teraz były tego jakieś efekty no i kto wie może w przyszłości jeszcze będą ale jak widze że mogłem nic nie robić i teraz zarabiać wiecej to mnie trafia.
Fakt faktem że jego sytuacja raczej sie nie zmieni a moja mam nadzieje tak.
Natomiast ~shpyo - nie każdy pisze tylko liczniki czy ksiegi gosci i nie tylko php się zajmuje
Adiasz
5.05.2006, 09:09:46
Cytat
przez ileś lat starałem sie czegoś nauczyć by teraz były tego jakieś efekty
Kuziu ale Ty jestes biedny, tak bardzo sie starales i nie wyszlo?
Widac wiec ze albo sie
wystarczajaco nie nauczyles, albo
nie potrafisz swojej wiedzy zaprezenowac i z tych powodow niech Cie szlak trafia a nie z dlatego ze
Świat jest złyJezu jak ja nie nawidze wywalania takich zalow, sio mi z takimi textami ;-)
Kuziu
5.05.2006, 09:14:47
Oj chyba sie nie rozumiemy.
Czy napisalem że mi coś nie wyszło ? Oczekiwałem czegoś więcej i mam nadzieje że jeszcze to dostane. Czy Ty się nie starałeś czegoś nauczyć? Samo wszystko przyszło ?
Jezu jak ja nie nawidze takiego cfaniakowania
Adiasz
5.05.2006, 09:33:09
Skoro piszesz ze sie starales a efektow nie ma to moze to znaczy ze wyszlo ... tak?
Co do mnie to jestem swiadomy ze umiem niestety nie za wiele, staram sie jak moge i nie narzekam na swoja sytuacje.
cfaniakom mowimy stanowczo NIE :-)
end OT
Kuziu
5.05.2006, 09:35:37
Jak też napisałem mam nadzieje że efekty jeszcze przyjdą. Nie pisałem jak długo pracuję więc tego nie wiesz. A czy Ty miałeś efekty zaraz na samym początku ? Jesteś 5 lat starszy może za tyle lat powiem że teraz już jestem zadowolony.
Oczekiwałem jednak czegoś wiecej na start.
sztosz
5.05.2006, 09:40:30
Te wszystkie teksty typu "To idź pracować do fabryki[...]" to jest farsa.
Problemem jest to że często płaca jest niewspółmierna do kwalifikacji i wykonywanej pracy. Specjaliści powinni dostwać więcej pieniędzy od "przynieś, podaj, pozamiatacza", ale też to rozsądnie powinno wyglądać. Taki facet z taśmy (nie chce tu nikogo urazić) dostaje swoje 1200, a jakiś specjalista(!) z utrzymania ruchu, który musi być zawsze dostępny całą elektrykę i np. hydraulikę ma w małym palcu dostaje 1300. (przykład z życia wzięty, moi znajomi).
Albo kiedy całkiem dobry programista Delphi (nie twierdzę że super doświadczony i geniusz) dostaje 1000, a jego szef, teoretycznie(!) manager projektu dostaje 2000 praktycznie za nic.
Nie chce mi sie gadać o budżetówce, bo to jest już farsa do kwadratu.
shpyo
5.05.2006, 09:50:39
[ot]może oddzielne podforum o pracy? Ostatnio tego dużo tutaj.[/ot]
@Kuziu: z tymi licznikami to była ironia.
TomASS
5.05.2006, 13:56:56
@sztos: Cytat
manager projektu dostaje 2000 praktycznie za nic.
Czy uważasz, że manager nie powinien dostawać 2k pomimo, że programista dostaje 1k ? Jak napisałeś 'manager projektu' - znaczy się, że ma inne sprawy na głowie niż (czasmi) głupie wklepywanie monotonnego kodu. On obymyśl
proces, strategie, rozmawia z ludźmi, przygotowuje grunt - ja uważam, że 1k na rękę dla 'wklepywacza' to akurat, a 2k dla managera to nie za dużo.
Bez dobrego managera nic się nie osiągnie.
Dam przykład, ja za projekt dostaje X, firma, która mnie zatrudni za ten projekt bierze 40x tyle.
fiszol
5.05.2006, 14:22:51
Cytat
To nie farsa tylko realia, ja nie mogę sobie pozwolić na to żeby zarabiać 900 i robić to co lubię. Jesli ktoś może to jak najbardziej, proszę bardzo
Wykrywacz
5.05.2006, 14:36:55
To chyba w Moltechu pracujesz po 12h przy ich stawkach że 1100 wyciągasz:P. Przepraszam za uszczypliwość.
900netto, hmm w policji tyle dają

.
Co do menagera to 2k ... to strasznie mało ja rozumi 2-3 x tyle.
A z innej beczki, czy nie prościej powiedzieć, że w porówaniu do choćby takiego zadupia jakim jest grecja zarabiamy groszę. Bo w tym jak by nie było nie bogatym kraju pensja głodowa to przeliczeniu jakieś niecałe 2k zł.
Albo spójżmy na Danie gdzie zasiłek dla bezrobotynych to gdzieś 3500zł na nasze.
Mój znajomy i to naprawde nie informatyczny orzeł, w Yorku dostał robote jako administrator(czyt. pilnowacz serv), i dostaje po przeliczeniu 11k zł na miesiąc....
uważam że 900zł to wolne żarty... moja pensja niewiele wyższa to też wolne żarty...
900zl to baaardzo maluteńko ale z drugiej strony duzow ięcje niz połowa "programistów php" w ogóle nie ma pojęcia o php. szukałem jakis czas temu kogos do pomocy to się okazało, że prawie wszyscy mieli mniejsz epojecie o php niz ja (a ja specjalista NIE jestem). tak smao bylo z szukaniem admina serwera: wszyscy są adminami ale wystarczy rzucic kilkoma hasłami i juz sie okazuje, że nie bardzo... :/
Radarek
5.05.2006, 15:32:03
Nie no, panowie, jesli uwazacie ze 900zl to jest kasa ok to ja nie wiem co myslec. Przeciez minimalna placa to 600zl, a to tylko o 300zl wiecej. A skad sie bierze srednia krajowa okolo 2.5tys zl? Uwazam tak jak juz tu pisano: jesli ludzie, ktorzy pracuja fizycznie, czy to na tasmie czy jakiejs hali, zarabiaja po te 1000-1300zl to pracownicy umyslowi powinni dostawac minimum 2x tyle. Bo jesli tak by nie bylo to po co spedzac pol zycia na nauce, studiowianiu, czytaniu ksiazek, ciaglbym uzeniu sie, poznawaniu 10 jezykow programowania, srodowisk programistycznych, metod i technik programowania...(moznaby ciagle wymieniac)? W zawodach intelektualnych trzeba uczyc sie cale zycie (pogadamy o programowaniu za 30 lat;) ), a taki pracownik fizyczny przychodzi do domu i ma w d*** robote.
Wiadomo tez, ze duzo np. zalezy od miasta. Im wieksze tym wiecej sie dostanie $$ (ale zycie tez drozsze). Studiuje w Krakowie i tutaj raczej padaja sumy od 2.5k wzwyz (netto) dlatego dlam nie 900zl to jest smieszna suma. To juz na indywidualnych zleceniach wiecej sie wyciagnie. Doswiadczenie jest wazne, ale bez przesady. Rownie dobrze mozna pracowac charytatywnie

.
fiszol
5.05.2006, 16:10:32
Cytat
To chyba w Moltechu pracujesz po 12h przy ich stawkach że 1100 wyciągasz:P. Przepraszam za uszczypliwość.
Nie ma za co, ja poprostu lecę wszystkie soboty i na 3 zmiany ;f
Cytat
Przeciez minimalna placa to 600zl
890 brutto, to jest bodajże 5.35/h
spenalzo
5.05.2006, 16:57:54
Cytat
Problemem jest to że często płaca jest niewspółmierna do kwalifikacji i wykonywanej pracy. Specjaliści powinni dostwać więcej pieniędzy od "przynieś, podaj, pozamiatacza", ale też to rozsądnie powinno wyglądać. Taki facet z taśmy (nie chce tu nikogo urazić) dostaje swoje 1200, a jakiś specjalista(!) z utrzymania ruchu, który musi być zawsze dostępny całą elektrykę i np. hydraulikę ma w małym palcu dostaje 1300. (przykład z życia wzięty, moi znajomi).
A mnie kolejny raz irytuje pieprzenie, że programista
NIE MOŻE zarabiać mniej niż X zł. Czemu? Skoro są ludzie ktrzy sie godzą sami (przecież nikt nie zmuszał cie do podpisania umowy "podpisz, albo zabije twojego chomika/kotka/pieska/rybki" ? ) na takie warunki, to zawsze znajdzie sie pracodawca, któy bedzie liczyć na KOSZT a nie JAKOŚĆ pracy.
Oczywiście, że 900zł to jest śmiesznie mało - ale chyba nie spodziewałeś sie, że od razu bedziesz zarabiać 5000zł czy wiecej?
Chociaż z drugiej strony, znam przypadek kolesia, który kompletnie nic nie umiejac (nie chodzi o programowanie) zajmuje dość wysokie stanowisko i zarabia sporo kasy...
Cytat
Albo kiedy całkiem dobry programista Delphi (nie twierdzę że super doświadczony i geniusz) dostaje 1000, a jego szef, teoretycznie(!) manager projektu dostaje 2000 praktycznie za nic.
Załóż swoją firme, płać za jej utrzymanie, zatrudnij "jeleni", szukaj klientów (powodzenia!) i możesz zarabiać tyle ile chcesz.
strife
5.05.2006, 17:11:16
Witam,
Ja uważam, że zależy to od osoby, która bierzę pracę. Czy 900 PLN to dla niego zadawalająca suma czy też nie. Napewno taka praca da nam doświaczenie, które jest bardzo istotne. Od siebie mogę powiedzieć Tyle, jak dla mnie 900 stów jako informatyk to bardzo mało, ale myślę że Tyle ile zarabiamy w znaczących stopniu zależy na doświadczeniu, umiejętnościach. Tak jak napisał
spenalzo od razu nie będziemy zbijać kokosów.
btw. rozmawiamy o tym ile wg. nas powinien zarabiać informatyk czy programista?
spenalzo
5.05.2006, 17:19:11
Cytat(strife @ 2006-05-05 18:11:16)
btw. rozmawiamy o tym ile wg. nas powinien zarabiać informatyk czy programista?

Ja widze narzekania, że robol przy taśmie zarabia wiecej od kogoś kto pracuje głową...
Ale niektórzy zapominaja, że nie każdy kto pracuje przy taśmie w fabryce to niewiele musi umieć - przecież są takie fabryki, jak na przykład produkujace elementy elektroniczne gdzie jednak coś sie wymaga od takiego pracowanika...
A zresztą: nieważne ile zarabiasz - zawsze bedzie Ci za mało

(wiem z doświadczenia

)
swoją drogą (tak przy okazji) dziwi mnie co z Was za pokolenie? Zero szacunku do drugiego człowieka. "robol z fabryki". a to jakiś podgatunek człowieka? Kilku moich znajomych ze szkolnych lat pracuje "na taśmie" (Tychy, fabryka FIATa) i nigdy w zyciu nie nazwałbym ich głupimi robolami. Łatwo mówić jak siedzi się u rodziców i można sobie przebierać, gorzej jak żona w ciąży, kredyt na mieszkanie zaciągnięty itp., roboty w zawodzie na zawołanie nie ma. no albo jest za 900 zł

akurat w fiacie płaca duzo więcej, a w Oplu w Gliwicach jeszcze lepiej

ale to tak zupełnie na marginesie.
spenalzo
5.05.2006, 19:13:51
Robol jako synonim człowieka pracujacego fizycznie. Przepraszam bardzo bardzo, powinienem napisać: człowiek ciężko pracujący fizycznie.

Poza tym określenie "głupie robole" wymysliles ty a nie ja:P
fiszol
5.05.2006, 19:30:01
nie każdy robol w fabryce charuje jak wół na taśmie, w moltechu 80% stanowisk to pozycje siedzące a o charówce mogą mówić chyba tylko ludzie z magazynu ;-)
sztosz
5.05.2006, 20:48:55
Chyba nie każdy zrozumiał moją poprzednią wypowiedź. Pisałem w drugim akapicie, że różnica płacy zwykłego robotnika, a specjalisty powinna być większa niż 100 zł. Bo to ten specjalista się męczy ostro kiedy trzeba i musi być na kazde zawołanie. Telefon o 3 w nocy z soboty na niedziele i musi być.
Zaś w trzecim napisałem:
Cytat
To jest manager z nazwy, bo nie robi praktycznie nic co zależy do jego zadań. jedynie zatwierdza to co mu podadzą na tacy jego pracownicy. I to że za te dodatkowe "nic" (bo również klepie kod) jest równe dodatkowemu tysiącowi na koncie to jest właśnie ta farsa.
Wynagrodzenie podstawowe powinno być współmierne do kosztów przyzwoitego życia.
Konkurencja na rynku jest spora jak chodzi o oprogramowanie internetowe... mniej prestiżowe firmy, które nie mają dużego kapitału radzą sobie w prosty sposób - obniżają koszty.. i stąd takie pensje jakie są ... wybór jest prosty.. przepracować tam z pół do roku czasu ... i spadać

Pamiętać należy, że trzeba W CHOLERE eksperymentować w tym okresie i próbować jak najwięcej z tego wynieść

Inna droga to założyć własną działalność i robić zlecenia na własną rekę.. aktualnie nie jeset to takie ryzykowne.. zus nie jest wysoki jeśli to pierwsza nasza działalność, a pracować możemy w domu. Tylko nie dajcie się dmuchać i nie pracujcie za długo za pare groszy

TRALA
adi2005
21.07.2006, 10:02:37
W Warszawie w centrum stolicy spora firma zajmująca sie programowaniem różnych aplikacji dla wieklich serwisów internetowych proponowała programistom php 1400 PLN netto za 9h pracy dziennie ;-)
NuLL
21.07.2006, 12:11:58
Cytat(adi2005 @ 21.07.2006, 11:02 )

W Warszawie w centrum stolicy spora firma zajmująca sie programowaniem różnych aplikacji dla wieklich serwisów internetowych proponowała programistom php 1400 PLN netto za 9h pracy dziennie ;-)
To niech sie gonia
adi2005
21.07.2006, 12:16:27
Dodam tylko tyle że to było 9 godzin plus obowiązkowa przerwa 45 minut.

Niźle co?
nasty
21.07.2006, 12:22:29
Cytat
Dodam tylko tyle że to było 9 godzin plus obowiązkowa przerwa 45 minut. Niźle co?
tak, fajnie ale wez sie tam dostan

Musiablys miec CV dlugie na dwa metry
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.