Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wywolywanie z php roznych wpisow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_scorpio__
Jak zrobic zeby w jednym pliku php byly wpisy

iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.1 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx:888

iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2-p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx.888

I zeby z poziomu htmla wywolac raz wpis z ip 192.168.0.1 albo z ip 192.168.0.2, w zaleznosci co sie chce. Nie wiem czy musi byc tam jakas zmienna czy co. W kazdym badz razie prosze o pomoc
cahe
Cytat
Jak zrobic zeby w jednym pliku php  byly wpisy

iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.1 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx:888

iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2-p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx.888

Sorry ale nie bardzo rozumiem, co to znaczy zeby te wpisy były w jednym pliku php. Chcesz je jakoś wywołać z poziomu php? polecam [manual:ffb89dda67]system[/manual:ffb89dda67] lub [manual:ffb89dda67]exec[/manual:ffb89dda67].

Cytat
I zeby z poziomu htmla wywolac raz wpis z ip 192.168.0.1 albo z ip 192.168.0.2, w zaleznosci co sie chce. Nie wiem czy musi byc tam jakas zmienna czy co. W kazdym badz razie prosze o pomoc

Tego już w ogóle nie rozumiem. Staraj się pisać jaśniej.
spenalzo
[php:1:c9bec67853]<?php
if($_GET["zmienna"]=="1")
{
exec("iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.1 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx:888");
}
elseif($_GET["zmienna"]=="2")
{
exec("iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2-p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx.888");
}
?>[/php:1:c9bec67853]
a jak przekazywać zmienne w linkach to dojdź sam.
cahe
Cytat
[php:1:1c0eb4d738]<?php
if($_GET["zmienna"]=="1")
{
exec("iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.1 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx:888");
}
elseif($_GET["zmienna"]=="2")
{
exec("iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2-p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx.888");
}
?>[/php:1:1c0eb4d738]
a jak przekazywać zmienne w linkach to dojdź sam.

O czymś takim myślałem, ale nadal nie rozumiem jego pytania :-). Nie umiem dokładnie odpowiedzieć.
cahe
Przypomniało mi się coś. Żeby zrobić coś takiego, serwer musiał by działać z prawami roota, a to nie jest wcale bezpieczne. (chodzi akurat o ten konkretny przykład, czyli iptables).
_scorpio__
Cytat
Przypomniało mi się coś. Żeby zrobić coś takiego, serwer musiał by działać z prawami roota, a to nie jest wcale bezpieczne. (chodzi akurat o ten konkretny przykład, czyli iptables).

Masz racje cahe ale mozna to zrobic poprzez SUID ( SETUID) czyli cos takiego co uruchamia program nalezacy do roota przez innego uzytkownika w tym przypadku jest to iptables
cahe
Owszem, można nadać programowi atrybut SUID, ale w dalszym ciągu NIE JEST TO BEZPIECZNE ;-). Lepszym rozwiązniem było by zapisanie tego gdzieś i uruchamianie cronem, np. co minute.
uboottd
s-ka na binarce iptable... morze mozliwosci... biedni userzy tej sieci... wow nawet nie wiadomo by bylo od czego zaczac. normalnie czarna dziura w bezpieczenstwie smile.gif
cahe
Cytat
s-ka na binarce iptable... morze mozliwosci... biedni userzy tej sieci... wow nawet nie wiadomo by bylo od czego zaczac. normalnie czarna dziura w bezpieczenstwie smile.gif

O tym mówie. Kompletnie bez sensu. Już pomysł z cronem lepsiejszy :-).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.