Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay]survival
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Siner
Witam prosiłbym o ocene lay`a.
Strona ma z założenia ma być o sztuce przetrwania - Survivalu.
W topie nie będzie tak pusto ma być tam teskt z nazwą domeny jeśli zostanie zakupiona.
Mile widziane konstruktywne krytyczne wypowiedzi aarambo.gif
Zajec
Half OT:

SUPER kod źródłowy strony. Naprawdę dawno nie widziałem tak ładnie wykorzystanych i ostylowanych znaczników. Cieszę się, że w końcu mogę komuś powiedzieć "super" zamiast nudnego już udzielania rad. Oby jak najwięcej takich stron.

Jedyna uwaga:
Dla #nav li a mógłbyś przypisać tło na wypadek nie załadowania się obrazków. U mnie chwilę nawiązywał połączenie z serwerem, zanim pobrał ten malutki obrazek. I przez ten moment tło nie zmieniło się na niebieskie.
Master Miko
Mój komentarz: ohmy.gif

OCENA: 9+/10
Nie 10 bo to przejście z zielonego do białego pod "newsami" jakoś mi nie pasuje... tu może chodzić tylko o gust smile.gif
dyktek
zdjąłbym grube obramowanie z forumlarzy, i troche czcionke w topie zmienił ale ogólnie jest ładnie, no i kodzik aż miło popatrzeć winksmiley.jpg
Vogel
kod piekny ale grafa bardzo, ale to bardzo przeciętna. niczym szablon bloga. kiepski i scisniety uklad newsow (wiecej przestrzeni miedzy data a trescia oraz miedzy kolenymi nesami). podobniez stopka. złamałbym tez podstawowa czern tekstu jakims innym kolorem...
mike
A ja mam kilka uwag.

Kod
1. Bezsensowne uzycie znaczników <label> w formularzu. Po co one tam są?
2. Tło dla #nav li a:hover Po co skoro jest to jednolity kolor? (~Zajec już o tym tez wspomniał)
3. Opera źle wyświetla formularz. Jest przekreślony kreskę taką zieloną jak są niżej.

Wygląd
1. Brak marginesów dla strony. Z tego powodu Menu górne i stopka sa przyklejone do krawędzi. Najbardziej doskwiera stopka.
2. Top strasznie pusty.
3. Niestety całość nie zachwyca w ogóle. Dwa kolory na całą w tym przypadku nie sprawiają atrakcyjności.

Ale i tak przyjemnie popatrzeć w źródło.
Zajec
Cytat(mike_mech @ 2006-05-18 09:44:43)
A ja mam kilka uwag.

Kod
1. Bezsensowne uzycie znaczników <label> w formularzu. Po co one tam są?
2. Tło dla #nav li a:hover Po co skoro jest to jednolity kolor? (~Zajec już o tym tez wspomniał)

Uh, teraz mnie osłabiłeś.

Przecież właśnie do tego elementy label zostały stworzone! Do tekstu w formularzu opisującego pole.

A kolor nie jest taki zupełnie jednolity, więc niech sobie obrazek będzie. Tym bardziej że ma wymiary ~ 10x1.

Jedyna uwaga, która teraz mnie naszła, to że formularz wymaga lekkiej modyfikacji. Powinna być zastosowana któraś z poniższych wersji:

1. <label>Login <input type="text" name="login" size="15" /></label>

1. <label for="loginid">Login</label>
  2. <input type="text" name="login" id="loginid" size="15" />

Wtedy kliknięcie tekstu elegancko focusuje pole.
Vogel
Cytat(Zajec @ 2006-05-18 12:57:30)
Wtedy kliknięcie tekstu elegancko focusuje pole.

no wlasnie o to mike'owi chodizlo. ze teraz label jest, ale nie spelnia zadnej sensownej funkcji.
mike
Cytat(Zajec @ 2006-05-18 12:57:30)
Przecież właśnie do tego elementy label zostały stworzone! Do tekstu w formularzu opisującego pole.

To pokaż mi pola, które sa opisywane przez te labele tongue.gif
Siner
@mike_mech
Cytat
1.  Bezsensowne uzycie znaczników <label> w formularzu. Po co one tam są?

Kiedyś znalazłem ciekawy artykuł o budowaniu formularzy, może Ci się przyda: http://nf.hyperreal.info/patrz/dostepne-formularze/
Cytat
3.  Opera źle wyświetla formularz. Jest przekreślony kreskę taką zieloną jak są niżej.

Możesz pokazać mi screena bo mi osobiście pod O9 nic takiego sie nie wyświetla.

Reszcie dzieki za komentarze, wezme je pod uwagę podczas ostateczneij wersji i czekam na reszte winksmiley.jpg
nospor
Cytat
@mike_mechQUOTE
1.  Bezsensowne uzycie znaczników <label> w formularzu. Po co one tam są?

Kiedyś znalazłem ciekawy artykuł o budowaniu formularzy, może Ci się przyda: http://nf.hyperreal.info/patrz/dostepne-formularze/

@siner szkoda tylko, ze od razu sam z niego nie skorzystales smile.gif
mike_mech'owi chodzilo wlasnie oto, ze uzyles label, ale bez sensu, gdyz wowczas gdy to pisal, brakowalo ci for dla tego label. Syngalizowal on to, sygnalizowaly i inne osoby. A teraz cwany jestes bo poprawiles ten blad i artukalmi ząglujesz. mike_mech doskonale wie doczego sie uzywa label...
mike
[quote=Siner,2006-05-18 14:27:39]@mike_mech
[quote]1.  Bezsensowne uzycie znaczników <label> w formularzu. Po co one tam są?[/quote]
Kiedyś znalazłem ciekawy artykuł o budowaniu formularzy, może Ci się przyda: emp/opera.png' target='_blank
Siner
No tak, nie było for dla <label> i popraiłem to. Ale poprostu nie napsiałes mi tego, że brakuje mi for`a. Więc pomysłałem mi że zarzucasz mi "w całości" niepotrzbene używanie tego znacznika. A dopiero Zajec mnie uświadomił. Więc wyszło małe nieporozumeinie. Napewno nie miałem zamiaru Ci wytaykać nieznajomości budowania formualrzy, ale niestety chyba tak wyszło.

edit: dzięki za screena
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.