scanner
8.08.2003, 08:22:14
Przeglądam manula od ADOdb i nie wiem, czy dobrze rozumiem.. czy przed każdym INSERT [sql:1:aace0bb751]SELECT * FROM table WHERE id = -1[/sql:1:aace0bb751] aby dostać pusty resultat a przed UPDATE nalezy zrobić [sql:1:aace0bb751]SELECT * FROM table WHERE (warunek wybierający rekord do aktualizacji)[/sql:1:aace0bb751] ?
Jeśłi tak, to co w przypadku gdy chcemy zrobić UPDATE na kilku rekordach? Wybieramy je wszystkie?[/sql]
Jabol
8.08.2003, 08:31:04
ale o co Ci chodzi? Mógłbyś dokładniej problem opisac? Bo nie rozuniem...
scanner
8.08.2003, 08:35:50
Dokłądnie to chodzi mi o wyjaśnienie "po naszemu" tej częsci manuala:
http://phplens.com/adodb/tutorial.generati...insert.sql.html
Czy te SELECTy są tam potrzebne, jeśli tak to czemu i czy każdy INSERT|UPDATE musi być poprzedzony SELECTEM jeśli tak, to dlaczego.
___
Update: tak, wiem.. za 5,5 godziny będę miał urlop..
Jabol
8.08.2003, 08:40:24
Osobiście byłbym chyba wkładaniem rekordów za pomocą $db->execute( "INSERT..." albo "UPDATE..." ); i nie bawiłbym się w te żeczy, aczkolwiek podejrzewam, że jeżeli chcesz zrobić multiple update to musisz po prostu pobrać wiele rekordów selectem...
dokładnie tak jak pisze Jabol.
Czyli, jeżeli chcesz sobie ułątwić zycie, i nie generować składni inserta, updata samodzielnie, to przed skożystaniem z np. GetUpdateSQL musisz pobrać strukturę danych.
Jeżeli jednak wolisz standardową pracę, to generujesz te zapytania 'ręcznie', niczym więcej się nie przejmując.
scanner
8.08.2003, 11:32:12
OK
jeszcze 3 godziny i urlop....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.