Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona od podstaw.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Musaki
Witam wszystkich.

Proszę o pomoc przy tworzeniu strony, która opierała by się na php. Moja wiedza nie jest jeszcze wystarczająca by stworzyć to co chce, dlatego zwracam się do was.
Jak narazie mam jeden problem, chciałbym stworzyć skrypt logowania oparty o baze danych MySQL, który informację potrzebne do zalogowania (user;password) pobierał z tabeli "users" forum phpBB2. Rejestracja użytkowników przebiegała by na skrypcie zawartym już w forum.
Chciałbym, aby użytkownik mógł otwierać podstrony w nowym oknie przeglądarki będąc dalej zalogowanym. Nie wiem czy było by to możliwe, żeby skrypt miał coś takiego jak "Autologowanie" czyli że za karzdym wejściem na strone był automatycznie logowany (o ile by zaznaczył odpowiednią opcję) chyba da się takie coś zrobic opare o cookies (ciasteczka smile.gif ) przeglądarki.
Za każdą pomoc będe bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

EDIT: znalazłem coś takiego http://klub.chip.pl/dexter-tm/index.php?art=2,0 nie wiem czy da się to jakoś wykorzystać.
nospor
Link co podales to od biedy moze byc winksmiley.jpg na szybko co zauwazylem to brakuje w nim hashowania hasla.
u nas na forum bylo pare skryptow, np:
Temat: skrypt uniwersalny skrypcik logowania
Poszukaj tez w dziale php i Przedszkole.

Samo logowanie w skrocie polega na pobraniu danych o userze z bazy i zapisanie do sesji stanu logowania, czyli czy sie udalo czy nie. To tak w skrocie.

Autologowanie tak jak mowisz: na ciachach
Musaki
Wielkie dzięki za informację, skrypt do którego link mi podałeś jest ok a nawet ma funkcje automatycznego wylogowania po dłuższym czasie nieaktywności. Jeden problem mam rozwiązany smile.gif Tylko nie wiem teraz jak zrobić "Autologowanie" oparte na ciasteczkach, nie wiem jaki kod php mógłby to obsłurzyć. Jeśli to nie problem to czy mógłbym prosić o chociaż nakierowanie mnie jak tego dokonać ?
mike
Cytat(Musaki @ 23.06.2006, 15:23 ) *
Tylko nie wiem teraz jak zrobić "Autologowanie" oparte na ciasteczkach, nie wiem jaki kod php mógłby to obsłurzyć. Jeśli to nie problem to czy mógłbym prosić o chociaż nakierowanie mnie jak tego dokonać ?

Hmm, chyba pottzebujesz instrukcji obsługi wyszukiwarki.
A więc działa ona tak: forum.php.pl :: search :: autologowanie
Musaki
Przepraszam, mój błąd. Znalazłem conieco o ciasteczkach, a nawet gotowy skrypt z uwzględnieniem MD5 ( bezpieczeństwa nigdy za wiele ). Popróbuję teraz połączyć jedno z drugim smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.