Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wrzucenie do tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Thuunder
Witam,
Mam kilka pytań ponieważ chcę wybrać z katalogu listę plików, a potem wrzucić te pliki do tablicy.
1: Czy nie da się prościej sprawdzić ile jest plików w katalogu, czy muszę 2 razy powtarzać to samo?
2: Jak wrzucić do tablicy w tym akurat przypadku listę plików ?
3: Których tablic lepiej używać asocjacyjnych czy numerycznych ?

poniżej kodzik:
  1. <?php
  2. $dir = opendir("katalog");
  3. $files = readdir($dir);
  4.  
  5. if($files != '.' && $files != '..')
  6. {
  7. $ile++;
  8. }
  9.  
  10. while($files)
  11. {
  12. if($files != '.' && $files != '..')
  13. {
  14.  
  15. //?
  16.  
  17. }
  18.  }
  19. closedir($dir);
  20. ?>
nospor
ad1) A kto ci kaze dwa razy to liczyc? Liczbe plikow zliczasz na biezaco. Po co to wczesniej wyliczac? zajrzyj do manuala bo chyba nie zajarzyles co zwraca readdir (wnioskuje to po Twoim kodzie)
a2)
  1. <?php
  2. $files = array();
  3. while ($file = readdir($dir)) { 
  4.  $files[] = $file;
  5.  }
  6. ?>

ad3) zalezy do czego chcesz tego uzywac
Thuunder
Początkowo myślałem,że będę musiał mieć liczbę elementów, żeby zrobić fora który mi stworzy tablicę z indeksami i dlatego. A to bez kominacji zwraca mi wszystko co jest w katalogu.

Chyba z numerycznych częściej się korzysta?

Mam jeszcze jedno pytanie, bo jeśli będę chciał przekształcić tą tablicę w 2 wymiarową , żeby dodać jeszcze jedną informację do tablicy do pliku to muszę jakoś tą tablicę przerobić?

Będę chciał wyszukać w plikach frazy a potem tyle ile razy się pojawiły to wpisałbym do tablicy przy odpowiednim pliku ? Tak lepiej trzymać te informacje czy w jakiś inny sposób?
Ludvik
Nikt nie licz, z których się częściej korzysta. Używasz takich albo innych zależnie od tego, z którymi ci wygodniej.

Musisz przerobić tą tablicę mniej więcej tak:
  1. <?php
  2. foreach ($files as $key => $file) {
  3. $files[$key]['filename'] = $file;
  4. $files[$key]['...'] = '...';
  5. // ...
  6. }
  7. ?>
Thuunder
Dzięki, za pomoc. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.