Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: powiadamianie e-mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jurobg
Witam,

Mam tabele w bazie mysql z pewnymi danymi oraz data. Chcialbym zrobic cos takiego, aby tego dnia byl wysylany na moj adres e-mail informacja (powiadomienie).
Czy jest mozliwe za pomoca php zrobic cos takiego ?
nospor
Cytat
Czy jest mozliwe za pomoca php zrobic cos takiego ?
Tak, jest. A juz napewno szybciej ci pojdzie jak dasz to na wlasciwym dziale. CZemu dajesz na mysql skoro chodzi ci o php? (pytanie retoryczne)
jurobg
... dlatego, ze dane w ktorych mam date o ktorej ma byc wysylany e-mail znajduje sie w bazie MySql a sama procedura musi byc zapewne napisana w php.
nospor - czy zetknoles sie z takim tematem juz na forum ?
nospor
mowilem ze to pytanie retoryczne winksmiley.jpg (czyli takie na ktore nie oczekuje sie odpowiedzi)

No ale przeciez mysql ci maila nie wysle. cala robote odwali php i przy okazji polaczy sie z mysql. Ale to tylko przy okazji

Cytat
nospor - czy zetknoles sie z takim tematem juz na forum
ano bylo tego troche.
Musisz napisac skrypt, ktory ci wysle to co chcesz. a potem przy pomocy crona uruchomic go o okreslonej dacie.
Na temat maili i crona bylo na forum
jurobg
Czy osoba nie mająca możliwości jakiejkolwiek ingerencji w systemy linuxowe (chodzi mi tu o instalacje czegokolwiek) może skorzystać z właściwości Crona ?
Sh4dow
Prawdopodobnie nie, ale (tak mi sie wydaje) ze admin moze udostepnic crontab userowi.
No chyba ze w php napiszesz samemu taki cron tab. Ale nie wiem czy jest to sprytny pomysl i jak wydzie.

Co do powiadamia przez email to nie jest wymagane chyba cron tab. Wszystko zalezy w jakim przypadki ma byc wyslane powiadomienie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.