Najpierw kilka slow wprowadzenia ode mnie... Co prawda dawno na forum nie zagladalem (praca i inne wazniejsze sprawy na glowie), ale pozwole sobie skorzystac z uprawnien, ktorych jeszcze mi nie odebrano i z racji powagi tematu pozwole go sobie przykleic. Mam nadzieje, ze nikt z zarzadu nie bedzie mial nic przeciwko. Przepraszam z gory, ze tak bez uprzedzenia, ale sytuacja wymaga szybkiej reakcji, czasu wiele nie zostalo. Nie jest to na pewno fake, ręcze za to glową.

Koszta operacji sa ogromne.. ale zeby im sprostac zostal ruszony kawal swiata (nie wylaczajac googli i Microsoftu) i sporo juz zostalo zebrane. Nadal jednak sa potrzebne pieniadze. Nie bede sie zaglebial w szczegoly, zainteresowanych zapraszam do przeczytania orginalnego watku:
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206813&st=0
Sa tam chyba wszystkie potrzebne informacje, prawie z pierwszej reki.

Oto tresc orginalnego posta:

Cytat(romek @ 19 lip 2006, 01:25)
Zwracam się do wszystkich Państwa z prośbą o pomoc, jako zdesperowany ojciec ciężko chorego dwudziestoletniego Łukasza. Mój syn choruje na bardzo rzadki nowotwór o nazwie "Osteosarcoma Chondroblasticum Maxillae Sin", którego przypadków na całym świecie jest zaledwie kilkanaście.

Przeszedł w Polsce zabieg operacyjny – resekcję szczęki z dnem oczodołu, ponadto leczony był chemią. Niestety nowotwór wznowił się. Obecnie Łukasz diagnozowany jest w klinice Houston. Lekarze walcząc o życie muszą usunąć oko i część twarzy, dokonać niezbędnej rekonstrukcji plastycznej dając niemalże 100% możliwości wyleczenia. Wykonane specjalistycznych badań i diagnozy pochłonęły ok. 14 000 $, a koszta samej operacji szacowane są na ok. 200 000 $.
Możliwy termin operacji przy zebraniu całej kwoty to 1 sierpień 2006.

Fundacja na rzecz osób niewidomych i niepełnosprawnych „POMÓŻ I TY
MILLENIUM SA Nr Konta: 63 1160 2202 0000 0000 2920 6273
z dopiskiem „Operacja i rehabilitacja Łukasza Osica

Dlatego też nie widząc innej możliwości na zdobycie tej nie wyobrażalnej dla mnie kwoty błagam Państwa o pomoc. Proszę nie bądźcie obojętni i wesprzyjcie nas choćby symboliczną złotówką. Mówi się, że ludzkie życie jest bezcenne, tymczasem mnie ono utwierdziło, iż tak nie jest – życie mojego syna ma wartość i wymiar materialny, a ja nie jestem w stanie kupić mu go.
Chcąc jak najlepiej wyrazić moje uczucia zacytuję słowa: "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą", a w moim przypadku one brzmią: "Śpieszmy się ratować Łukasza bo może od nas odejść”.

Zgodnie z ustawą z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (tekst jednolity Dz.U. Nr. 54 z 2000 r. poz. 654 z późniejszymi zmianami) darowizny przeznaczone na cele wymienione w art. 4 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie zmniejszają podstawę opodatkowania zgodnie z treścią art. 18 ust.1 pkt 1 wyżej wskazanej ustawy – dokonanie darowizny na rzecz fundacji pozwala darczyńcy na odliczenie do 10 % osiągniętego dochodu w stosunku rocznym. Jednocześnie w myśl treści art. 26 ust.1 pkt 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity Dz.U. Nr 14 z 2000 r. poz. 176 z późniejszymi zmianami), osoba fizyczna jako darczyńca dokonujący darowizny na rzecz fundacji może odliczyć do 6% osiągniętego dochodu w stosunku rocznym.
-------------------------------------
Od Naczelnego:
Znam Łukasza od prawie 6 lat, razem uczęszczaliśmy do jednej szkoły. Młodszy ode mnie lecz zawsze jak z nim rozmawiałem to twierdziłem, że człowiek zajdzie wysoko z takim podejściem do życia. Zawsze można było go zobaczyć uśmiechniętego i zawsze pomógł potrzebującemu.
Jak dowiedziałem się od znajomych trzy dni temu, że mój stary przyjaciel jest w takiej potrzebie, uruchomiłem wszystkie swoje kontakty i staram się zebrać z całą redakcją pieniądze dla Łukasza. Każdy grosz jest ważny przy takiej operacji więc proszę w imieniu Łukasza, jego rodziców i całej redakcji PurePC.pl o wpłaty na wyżej podane konto bo uratować człowiekowi życię nawet małą kwotą to nie lada poświęcenie, za które z góry dziękuje.

Rafał "Romek" Romański
Redaktor Naczelny PurePC.pl
-------------------------------------

Łukasz jeszcze kilka miesięcy temu:

Operacja sie udala.

Pieniadze nadal sa potrzebne na rehabilitacje , ale temat juz odklejam.