Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: smarty w praktyce
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy szablonów
smajster
Witam, zaczynam dopiero uczyć się smarty, zaczołem od przelecenia manaula Artura Kmera , niby są tam jakieś przykłady, ale to przykłady zastosowania konkretnych rzeczy, a ja dalej nie wiem jak zastosować to do takiej zwykłej strony gdzie są formularze załączone pliki css itp. Miałbym ktoś przykład jakiejś takiej najprostrzej strony zrobionej z zastosowaniem smarty- tak dla zobrazowania sprawy.

Pozdrawiam
sf
css i formularzy nie tworzysz w smarty, sa tam niby do tego funkcje, ale ja ich np. nie uzywam bo nie widze takiej potrzeby, generowanie np. selecta u mnie wygląda tak :

1. <select name="userId" class="life">
  2. {foreach from=$users item=d}
  3. <option value="{$d.userId}"{if $remember.userId eq $d.userId} selected="selected"{/if}>{$d.lastName} {$d.firstName}</option>
  4. {/foreach}
smajster
A jak jest z javascriptem? On również tak jakby na zasadzie includów znajduje się w warstwie z htmlem? Dobrze kombinuje? No i jeszcze mnie zastanawia, jak wygląda u was współpraca z grafikiem. Ja zwykle jak robie strony to sam i z jakims grafikiem. Jak wygląda wasza współpraca z nimi kiedy używacie smarty, bo w smarty znajdują się już jakieś funkcje(if section itd), stworzenie całego tego kodu zostawiacie grafikowi? Bo z mojego doświadczenia wiem że jak grafik widzi cokolwiek składającego się z literek, to system obronny wyżej wymienionego przechodzi automatycznie w tryb bojowy.
Speedy
Odniesienia do zewnętrznych plików *.js robisz normalnie, a jeśli chcesz zawrzeć kod JS w szablonie umieszczasz go między znacznikami: {literal}{/literal} .
Całkowicie niebezpieczeństwa jakiegoś naruszenia struktury aplikacji na pewno nie wyeliminujesz, ale za pomocą Smarty możesz je zminimalizować. Jeśli dobrze zaprojektujesz szablon, to zawrzesz tam możliwie najmniejszą ilość instrukcji Smarty, a grafik może się nauczyć choćby podstaw obsługi tego systemu szablonów, aby móc sporządzić stosowną grafikę. Wtedy masz gwarancję, że główne człony i cały silnik Twojej aplikacji zostanie nie naruszony, bo grafikowi dajesz tylko uproszczony szablon bez kodu php, do którego on powinien sporządzić szatę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.