Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql] Artykuly dzielone na strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sivyer
Witam,

Tak sobie mysle, jak zrobic dzielenie na artykulow (jesli sa dlugie) na strony. Wykombinowalem sobie tak, ze w 2 tabelach bede trzymal dane dla konkretnego artykulu:

[sql:1:ca80275cc5]
TABELA 1:
podstawowe dane (articleID,data itd)

TABELA 2:
articleID
nrStrony
trescStrony
[/sql:1:ca80275cc5]

Tabele beda kojarzone po articleID, a dzielenie w skrypcie, np. w formularzu piszacy bedzie mial przycisk do wstawiania kolejnej strony (po nacisnieciu w tekscie pojawi sie jakis charakterystyczny znacznik, np {-- NOWA STRONA --}) i przy dodawaniu bedzie dzielil tresc (np. explode) i dodawal jako kolejne strony do TABELI 2.

Wydaje mi sie, ze takie cos powinno dzialac, tylko mam pytanie, czy da sie to zrobic inaczej (prosciej, optymalniej, lepiej)?

Czekam na Wasze opinie,
DeyV
popieram pomysł smile.gif
sivyer
To moze przy okazji zadam pytanie, w sumie nie wiem, czy nie powinno sie znalezc w forum o bazach danych, ale wiaze sie z tym tematem, wiec pojdzie tutaj smile.gif

Czy jezeli jest mozliwosc przechowywania okreslonych danych (ktorych moze byc sporo, a do tego sporo kolumn w danej tabeli) , to czy warto mimo wszystko trzymac wszystko w jednej tabeli, czy moze podzielic to na kilka mniejszych tabel? Ktore rozwiazanie jest optymalniejsze i szybsze? Czy wybor w tej kwestii to po prostu kwestia indywidualna?
zalew
ogolnie: mi sie wydaje ze bardziej od mikrosekund liczy sie przejrzystosc i logika struktury, ale to moje subiektywne podejscie... zwlaszcza jesli nie mowimy o rekordach w milionowych nakladach..

konkretnie: jesli cos ma byc i tak tylko ten jedyny raz dla danego rekordu to po co osobna tabela? okreslone elementy wrzucac do innych tabel jesli ma byc ich kilka i maja sie sie odwolywac przez obcy klucz ... inaczej to o kant robota...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.