Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mcstar
Witam, szukałem na tym forum czegoś podobnego jesli przeoczyłem to od razu mówie sorry biggrin.gif

Obecnie piszę sklep internetowy oparty oczywiście o php i chcę przygotować rejestrację użytkownika, ale ...
No właśnie chciałbym zrobić takie coś, aby użytkownik w chwili kliknięcia przycisku "Rejestruj" miał 100% pewność że nie wystąpi żaden błąd przy rejestracji (nie licze oczywiście problemów z połączeniem z serwerem). Chcę uzyskać coś takiego aby przed wciśnięcem przycisku "Rejestruj" zobaczył wszystkie możliwe błędy... Oczywiście nie ma problemu ze sprawdzeniem w JS czy formularz został wypełniony, czy w każdym polu jest odpowiednia ilość znaków, ale jak zrobić coś takiego:

1) aby po wpisaniu login'u i/lub adresu e-mail użytkownik był natychmiast poinformowany że jest on już zajęty (lub woly)

2) jeśli jest to w ogóle możliwe to jak sprawdzić poprawność adresu e-mail i nie chodzi mi o takie sprawdzenie w stylu czy znajduje się w nim '@' oraz '.' i czy ma więcej niż np. 6 czy 10 znaków, ale czy dany host w ogóle istnieje (na forum jest funkcja, która coś takiego robi - ale jak to zrobić bez przeładowania strony?)
Patrykuss
Co do pierwszego to możesz zastosować ajax do wyciągnięcia danych z pliku. Jeżeli masz jednak wszystko oparte na bazie to raczej na gorąco tego nie zrobisz :/
dyktek
możesz w pole, które jest wpisany login dodać zdarzenie js, w momencie gdy user już wpisze login i wyjdzie z pola w tle przy pomocy ajaxa zostanie wysłane zapytanie do jakiegos tam kodu php, który sprawdzi czy taki login istnieje w bazie.
mcstar
Patrykuss - dokładnie 100% informacji jest w MySQL'u jeśli chodzi o 1 punkt mojego pytania. Czy jedynym rozwiązaniem było by dynamiczne generowanie pliku XML w chwili wyświetlenia formularza rejestracyjnego i wyciąganie z niego informacji? Jesli tak, to od razu powstaje kolejne pytanie, mianowicie co zrobić, w sytuacji gdy 2 osoby w tym samym czasie chciały się zarejestrować i zupełnym przypadkiem wybrały ten sam teoretycznie wolny login? (hehehe ale tego już wewnie w "locie" nie da się sprawdzić i zablokować i przeładowanie strony jest konieczne).
dyktek
ale po co chcesz generować ten plik xml-a blinksmiley.gif przecież możesz wysłać requesta ajaxem bezpośrednio do pliku php, który sprawdzi czy jest taki login

1. <?php
  2. SELECT COUNT(user) as ile FROM users WHERE user = $_GET['user']
  3.  
  4. if($row[ile] > 0)
  5.  //echo'jest';
  6. ?>

potem w kodzie js odpowiadającym za wysłanie i odbieranie requesta sprawdzasz czy jako odpowiedz dostałeś "jest" jeśli tak to wysłasz userowi info o tym że login istnieje
mcstar
Fakt --- dzięki za wskazówkę biggrin.gif biggrin.gif -- to chyba idealne rozwiązanie i 1) i 2) pytanie uda się tak rozwiązać. Jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.