Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nazwa Firmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nasty
Dawno temu zaczolem pracowac jako freelancer, robiac strony dynamiczne strony internetowe w php I ASP.NET, po jakims czasie jak zaczolem dostawac zlecenia bardziej na poziomie to sobie zatrudnilem ( dawalem 25% ) grafika, I tak wszystko ladnie lecialo, ale oczywiscie lodzka chciwosc nie zna granic tongue.gif, wiec postanowilem sobie firma otworzyc ( jako ze troche sobie nazbieralem przez ten czas ), w ktorej zatrudnie dodaktowo 7 programistow I 2 grafikow (tak na poczatek), I doszedlem do bardzo waznego punktu I postanowilem was poprosic o pomoc, otuz ta firma musi sie jakas nazywac!, myslalem sobie o jakiejs nazwie, I postanowilem sobie kryteria dla tych nazwy firmy, takie jak na przyklad, zeby nie bylo po nastolatkowemy ( np. Cool Sites tongue.gif ) czy za bardzo, nieiwem jak to powiedziec (PRL-owsko ? – np. zakalad produkcji stron internetowych tongue.gif biggrin.gif). Po przemysleniu, postanowilem ze nazwa bedzie sie skladac z jednego slowa, ktore nie musi za bardzo cos znaczyc ale wazne zeby dobrze brzmialo, I nasunelo mi sie kilka nazw jak : Siteworks czy Vertical, (2 mi sie bardziej podoba), ale postanowilem poprosic was o propozycje dot. Nazwy. A wiec bardzo bym prosil o jakes nazwy ( wolalbym angielskie) dla firmy, wiec moze dam troche szczegółów o tej firmie zeby wam ulatwic to zadanie:

Ta firma glównie zajmuje sie robieniem serwisow www (gluwnie dynamiczne), tworzenie aplikacji “custom” (desktopowe), Consultancje, Hosting (Kupilem specjalnie server cool.gif ) no I Opieka (maintenance) nad serwisami jak I aplikacjami.

No to do robody smile.gif !
Jarod
Cytat(nasty_psycho @ 25.08.2006, 21:24 ) *
A wiec bardzo bym prosil o jakes nazwy ( wolalbym angielskie) dla firmy, wiec moze dam troche szczegulow o tej firmie zeby wam ulatwic to zadanie:

Chcesz zakładać firmę a nie potrafisz wymyśleć nazwy? Myślę, ż powinieneś się zastanawoić i sam podjąć decyzje.
acztery
nasty_psycho tylko jak będziesz wypełniał wszystkie wnioski to ze słownikiem bo zamiast firmy odeślą Cie do szkoły podstawowej.

Co do nazwy fhu nasty psycho - firma handlowo usługowa nasty psychol

zastanowisz sie po co handlowo a po to ze jak zechcesz cos sprzedawac i bedziesz chcial zmienic nazwet firmy to aktualizacja danych jest platna w ktoryms z urzedów nie pamietam ktory.
Cysiaczek
Cytat(acztery @ 25.08.2006, 22:56 ) *
zastanowisz sie po co handlowo a po to ze jak zechcesz cos sprzedawac i bedziesz chcial zmienic nazwet firmy to aktualizacja danych jest platna w ktoryms z urzedów nie pamietam ktory.

No nie wiem, czy w Jordanii tak też jest laugh.gif - widziałem niedawno program o tym kraju - wydają się sensowniejsi niż IV RP smile.gif

@nasty_psycho - jak Ci się podoba Vertical, to tak nazwij smile.gif Albo jescze lepiej - Vertical Horizont:P

Pozdrawiam
nasty
Cytat
Chcesz zakładać firmę a nie potrafisz wymyśleć nazwy? Myślę, ż powinieneś się zastanawoić i sam podjąć decyzje.
Nie, nie potrafje, tylko szukam dobrej nazwy, a jest chyba roznica

--------------
Tylko jestem ciekawy czemu dla aczetry i j4ar0d tak to przeszkadza ....
jak niemacie nic sensownego do powiedzenia to lepjej sie nie wypowiadajcie.
sf
Zgłoś się do jakieś agencji reklamowej. Odrazu zostanie stworzone logo.
Fuzja
Przed założeniem firmy zawsze robi się jakiś biznes plan, wyliczanie czy taka firma wyjdzie na plus, będzie przynosić zysk itd, a głównym i jednym z pierwszych elementów biznesplanu są informacje na temat firmy, a ty nawet nazwy nie masz.
Lepiej przemyśl czy ta firma nie jest Ci zbędna, a dopiero potem myśl nad nazwą.
nazihipi
Cytat(Fuzja @ 26.08.2006, 10:16 ) *
Przed założeniem firmy zawsze robi się jakiś biznes plan, wyliczanie czy taka firma wyjdzie na plus, będzie przynosić zysk itd, a głównym i jednym z pierwszych elementów biznesplanu są informacje na temat firmy, a ty nawet nazwy nie masz.
Lepiej przemyśl czy ta firma nie jest Ci zbędna, a dopiero potem myśl nad nazwą.

czy Ty umiesz człowieku czytać ? , czy kolega nasty_psycho prosił o opinie jego biznes planu, czy napisał , że po wymyśleniu nazwy od razu bedzie rejestrował działalność ? może ten temat jest częścią jego biznes planu. Jak wynika z postu zaplanowane ma już sporo teraz szuka nazwy, więc jak masz pisać tekie pierdoły to nie pisz, tylko zarzuć jakąś nazwę..
nasty
Fuzja: Biznes plan mam caly obmyslony, srodki tez juz mam, ale nie wydaje mi sie zeby nazwa miala cos wspolnego z owymplanem (od strony finansowej), I powiem ci ze mam 80% pewnosc ze ta firma bedzie dobrym pomyslem.
A proszoc o pomysl na nazwe chyba nie musze Ci przedstawiac mojego biznes planu, wyciagu z kata czy dowodu osobistego zebys zadecydowal czy taka firma ma prawo istnienia. I powiem ci ze nad nia juz pracuje b. dlugo, zbierajac srodki,dobrych ludzi i zalatwiajac zwiazane z nia sprawy.
Ps. Dzieki ~nazihipi winksmiley.jpg
acztery
80% pewnośći dobre .... jak taki pewny jestes staraj sie o dotację zawsze cos ale z tego co widzę mowsz ze chcesz zatrudniac 7programistow i 2 grafików. w takim tempie za rok przebijesz microsoft smile.gif

---

PS nasty_psycho skuli mnie mozesz miec 1o firm mi to osobiscie wisi. tylko daje rade .. a ty ....
Fuzja
nazihipi: rotfl smile.gif chodzi po prostu o to, że przed założeniem firmy robi się biznesplan, sam nasty_psycho powiedział, żę go ma opracowanego, a biznesplan zaczynamy pisząc nazwę firmy i dane o niej itd, więc jak może mieć biznesplan, a jeszcze nazwy nie wymyśleć ?
nazihipi
Cytat(Fuzja @ 26.08.2006, 13:13 ) *
a biznesplan zaczynamy pisząc nazwę firmy

hahaha laugh.gif rozbrajasz mnie człowieku, nie chce Cię obrażać, ale podejżewam, że dużo czasu spędzasz czytając komentarze na onet.pl, zaniechaj tego..

pozdro
Fuzja
Offtopic: Na onecie byłem 3 razy w zyciu, wole wp.pl winksmiley.jpg
co do rozbrajania: to popatrz na swoja sygnaturkę winksmiley.jpg
chmolu
Wbrew pozorom wymyślenie dobrej nazwy to naprawdę ciężka sprawa - wiem z autopsji. Przeznaczyłem na to naprawdę sporo czasu, a i tak nie udało mi się nic sensownego znaleźć. Zamiast jechać na nasty'ego bez sensu, lepiej byłoby uwolnić potencjał swoich umysłów i pomóc w wymyślaniu nazwy ;-)

Co do samej idei twojej firmy: małe jest lepsze ;-) Po co ci 9 ludzi na sam start? Zatrudniaj ludzi wg potrzeb, tak będzie oszczędniej. Pieniądze łatwo marnować, ale może warto byłoby zachować ich trochę na trudniejsze chwile winksmiley.jpg
nasty
Cytat
80% pewnośći dobre .... jak taki pewny jestes staraj sie o dotację zawsze cos ale z tego co widzę mowsz ze chcesz zatrudniac 7programistow i 2 grafików. w takim tempie za rok przebijesz microsoft smilingsmiley.gif

---

PS nasty_psycho skuli mnie mozesz miec 1o firm mi to osobiscie wisi. tylko daje rade .. a ty ....

nie chce sie wywuszac ale, naprawde mam juz duzo opracowanego, miedzy innymi, $$$ ($120,000) + ulga podatkowa na 3 lata jako poczatkujacy investor, a firma jst w stanie sie zmiescic w polowie tej kwoty, tak wiec moge sobie pozwolic na 6 miesiecy pracy bez zlecen ( w co bardzo watpie).

hehe, jak dalej ten temat bedzie isc w tym kierunku, to poprosimy adminow o otwarcie nowego sub-forum: "fakty-ludzie-pieniadze" tongue.gif
scanner
Komu dać warna za offtopic? Tak na droby początek mojego urlopu?

Nasty: jeżeli muślisz nad nazwą, możesz zrobić podobnie jak zrobilismy z itsme i Dayv'em przy mentax.pl - Jako że jestem miłośnikiem Diuny Franka Herberta, wziąłem jedną z nazw tam wystepujących "Mentat", żeby było bardziej dźwięcznie zamieniliśmy ostani znak na "x" i dodaliśmy końcówke ".pl" - taki patriotyzm.

A czemu mentax? Dlatego że mentaci analizowali ogromne ilości danych. a tak sie składa, ze nasz sztandarowy produkt - m-CRM robi to samo smile.gif

Jeżeli to Ci pomoże, to myśleliśmy tez nad kombinatoryka inicjałówe naszych imion (np. RDG Labs.) czy nicków ( DIS Software) - pomysły leżą na ulicy. A nazwa musi być dżwięczna, wymawialna, łatwa do zapamietania i identyfikowalana z firmą.

I to tyle - zwijam się - Chorwacja czeka.
wojto
Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że wymyślenie nazwy firmy jest trudne. I po drugie biznes plan nie jest konieczny do założenia firmy (mam tu na myśli taki plan spisany w formie fizycznej, bo chyba każdy przyszły przedsiębiorca ma jakiś plan w głowie ułożony), tylko w niektórych przypadkach go wymagają.

Znam kilka osób, które wymyślały nazwę w ostatni dzień. Ja obecnie również jestem w trakcie rejestrowania działalności gospodarczej i też wybrałem ostatecznie nazwę w przeddzień rejestracji w UM.
Wracając do tematu, mi osobiście podobają się zwroty łacińskie. Masz rację nasty_psycho, że nazwa firmy nie może być dziecinna.

Moja firma nazywać się będzie "codesensus" (code - z angielskiego, chyba wiadomo; sensus - z łaciny "zmysł").
Możesz pomyśleć coś z Twoimi inicjałami, lub jeśli masz jakieś wstępne pomysły (jak np. vertical (btw. wg mnie cos by się do tego przydało dodać, poza tym co ta nazwa ("pionowy") ma znaczyć poza tym, że może fajnie brzmi?)), to możesz użyć jakiejś strony z mechanizmem generowania domen (np. nameboy.com) aby ci podpowiedziało.
splatch
Proponuję code-house winksmiley.jpg
nazihipi
Cytat(splatch @ 27.08.2006, 18:35 ) *
Proponuję code-house winksmiley.jpg

techniawą zaleciało cool.gif

może coś prostrzego z połączeń: Team, Group, Code, php, web
chmolu
Ostatnio modne jest dodawanie cyfr/liczb do nazw, więc może w tym kierunku chciałbyś pójść: vertical5, vertical6, 7vertical etc. :-)
Master Miko
webbistox ?
Xo7 Group?
VoXwebs
FIO|web
Inetweb
Cod(e)dister
UniwebXters

hmm.? Czy coś spokojniejszego?
nasty
Dzieki za propozycje, najbardziej mi sie spodobal pomysl z lacina winksmiley.jpg
DeyV
Oj - nazwa to naprawdę nie prosta sprawa.

Grzegorz (scanner) zaczął opowiadać, jak powstała nazwa mentax. Ale czy uwierzycie, że byliśmy już w urzędzie, (z uwagi na to, że to spółka, więc całą trujką, jeszcze pod obstawą prawników), kończyliśmy wypełnianie druków, i niemal w ostatniech chwili zmieniliśmy zapis naszej nazwy?

Wtedy właśnie zdecydowaliśmy, że samo "mentax" wygląda nieco łyso, a fajnie będzie mieć w nazwie cały adres. No i w ten sposób nasza firma nazywa się "mentax.pl" smile.gif

Co do wyboru nazwy - ważne jest również to, by była wolna taka domena, by nie była to nazwa kojażąca się z żadną inną marka, by nie było żadnych znaków towarowych o podobnej pisowni lub brzmieniu.

Tak więc temat naprawdę ciężki.
wojto
Cytat(nasty_psycho @ 28.08.2006, 14:00:03 ) *
Dzieki za propozycje, najbardziej mi sie spodobal pomysl z lacina winksmiley.jpg
pamiętaj, że "codesensus" jest już zajęte winksmiley.jpg

Odnośnie dodawania cyfr w nazwie firmy, nie polecałbym tego.
Mimo, że ładniej takie nazwy wyglądają, ale czasami trudno wytłumaczyć komuś przez telefon np. nasz adres email.
Powiedzmy, że mamy taka nazwę 9forms smile.gif Jeżeli ktoś zapyta o email, to mówi się "info małpa dziewięć forms", czasami dodaję ("dziewięć cyfrą"), chociaż poprawna wymowa nazwy firmy to "nine forms".
nasty
Cytat
pamiętaj, że "codesensus" jest już zajęte winksmiley.jpg

Odnośnie dodawania cyfr w nazwie firmy, nie polecałbym tego.
Mimo, że ładniej takie nazwy wyglądają, ale czasami trudno wytłumaczyć komuś przez telefon np. nasz adres email.
Powiedzmy, że mamy taka nazwę 9forms smilingsmiley.gif Jeżeli ktoś zapyta o email, to mówi się "info małpa dziewięć forms", czasami dodaję ("dziewięć cyfrą"), chociaż poprawna wymowa nazwy firmy to "nine forms".

hehe, ok codesensus, ci nie zabiore, i podzielom twoja opinje na temat cyfr, mi sie to wydaje za bardzo ud3rg0und-owe tongue.gif
tansky
Cytat(nasty_psycho @ 25.08.2006, 21:24:00 ) *
(PRL-owsko ? – np. zakalad produkcji stron internetowych tongue.gif biggrin.gif).

Ta nazwa wbrew pozorom nie jest taka zła. Oczywiście ciężko byłoby się nią posługiwać na codzień, ale ma swój autoironiczny urok. Vide słynna Fabryka Trzciny i inne nawiązujące do PRLologii.

Proponowałbym iść w tym kierunku i używać skrótu ZePsi. www.zepsi.pl. Albo pójść na maksa i przemianować się na Kombinat WWW.

Zresztą - istnieje już Fabryka Stron Internetowych. I jakoś mnie nie śmieszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.