Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE7 standardy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Master Miko
Pierwsze co chciałbym napisać to to, że nie znalazłem nic na temat IE7 na tym forum o czym bym chciał wiedzieć (wyszukiwarka "IE 7" nie chce szukać tongue.gif). Również chciałbym uniknąc dyskusji w stylu "po co Ci to, przecież do badziewie". CHce jedynie informacji - NIE opinii.

Oto moje pytanie. Jakie standady będzie obsługiwało IE 7? Stwierdziłem, że nie ma sensu już pisać stron pod ie6 i przerzucam się na 7. Czy występują te same bugi? Czy spełnia standardy CSS2 i 3? Czy są jakieś informacje na temat tego w necie? Wiem, że to dopiero beta, ale może już coś wiecie smile.gif ?

Jestem głównie zainsteresowany waszymi przeżyciami i doświadczeniami z projektowaniem pod IE7 (nie tylko wygląd, ale też np. co z Headersami? To samo?)

pzdr. Miko
mike
Cytat(Master Miko @ 27.08.2006, 18:36 ) *
Jakie standady będzie obsługiwało IE 7? (...)Czy występują te same bugi?
Nie, część została poprawiona. Część została.

Czy spełnia standardy CSS2 i 3?
Nie.
A dokladniej: spelnia, ale nie wszystkie. Rozszerzono wsparcie dla CSS2 o CSS3 zapomnij.
Działa na przykład psełdoklasa :hover dla dowolnego elelentu smile.gif

Czy są jakieś informacje na temat tego w necie?
Oczywiście.
Na przykład oficjalny blog: The Microsoft Internet Explorer Weblog
IEBlog :: What’s New for CSS in Beta 2 Preview? i komentarz ~Riddlea: Poprawki i nowości CSS w IE7 Beta 2

A najlepiej to zainstaluj sobie, bedziesz mógł testować juz teraz.

Z moich doświaczeń, czyli napisania już trzech projektów z uwzględnieniem IE7 wynika to że kiedyś robilo się strony pod dwie przeglądarki FF(Opera) i IE6.0 teraz bedzie się robić pod trzy: FF(Opera), IE6.0, IE7.0
Niestety taka jest rzeczywistość sad.gif
Master Miko
Nie opłaca się już robić pod IE6, tak samo jak nie opłaca się pod IE5. W styczniu już praktycznie wyklaruje się cała sytuacja z IE.

Dzięki za inf.
WereWolf
opłaca się, jeśli chcesz mieć stronę "uniwersalną" i dla wszystkich...

zdziwiłbyś się, ale są jeszcze userzy, którzy używają IE 4...
mike
Cytat(Master Miko @ 27.08.2006, 19:02 ) *
Nie opłaca się już robić pod IE6, tak samo jak nie opłaca się pod IE5. W styczniu już praktycznie wyklaruje się cała sytuacja z IE.

Bardzo się mylisz.
Ja też bym chciał, żeby popularność IE6.0 tak szubko spadała, ale nie jest o realne.
Spójrz na to: Ranking.pl :: Przeglądarki :: Polscy użytkownicy
Na początku 2003r. IE5.x miało jeszcze 48.8% udziałów w rynku, po roku spadku popularności miało nadal 26.4% udziałów. Trwało to rok.
Nawet zakładając że sytuacja się powtórzy z IE6.0 (bo powtórzy sie na pewno) i nawet zakładając że to co działo się przez rok z IE5.x stanie się expresowo przez 5 miesiący z IE6.0 to nie powiesz mi że olejesz ponad 25% ludzi. Zakładając wzrost popularności przeglądarek alternartywnych, nawet jeśli ten procent będzie sie plasował ok. 20% to olanie ich też bedzie błędem.

Cytat(WereWolf @ 27.08.2006, 19:22 ) *
opłaca się, jeśli chcesz mieć stronę "uniwersalną" i dla wszystkich...
zdziwiłbyś się, ale są jeszcze userzy, którzy używają IE 4...

Nie opłaca się.
Mam tu na myśli ilość włożonego wysiłku, czasu a co za tym idzie pieniędzy. Nie ma to najmniejszego sensu.
Zerknij na linka, krórego podałem wyżej.
MSIE 5.x - 2.4%
MSIE 4.x - poniżej błędu staystycznego, czyli mniej niż 0.1%

Pokaż mi w tej sytuacji sens tongue.gif
WereWolf
Cytat
Nie opłaca się.
Mam tu na myśli ilość włożonego wysiłku, czasu a co za tym idzie pieniędzy. Nie ma to najmniejszego sensu.
Zerknij na linka, krórego podałem wyżej.
MSIE 5.x - 2.4%
MSIE 4.x - poniżej błędu staystycznego, czyli mniej niż 0.1%

Pokaż mi w tej sytuacji sens tongue.gif

nie chodziło mi o robienie stron pod IE 4/5, to było tylko dodatkowe zdanie o tym, że ciągle są userzy używający tych wersji...

ale "olanie" użytkowników IE 6 jest błędem, przynajmniej moim zdaniem (i przynajmniej do czasu, aż sprawa się faktycznie wyklaruje - co trochę jednak potrwa)
erix
W końcu IE6 posiada 2/3 rynku...
Chyba nikt nie może sobie pozwolić na stratę aż tylu gości stron z powodu ich "przeglądarki"...
s_w_ir
Inna sprawa to taka ,że użytkownicy alternatywnych przeglądarek na windowsach to przeważnie Ci świadomi ułomności IE, i oni w 90% są na czasie z aktualizacjami swoich przeglądarek.
Co do IE, to są to przeważnie zwykli użytkownicy, dla których wszystko ma po prostu działać, lub tez ludzie którzy nie mają wyboru(kafejki, biblioteki itp). To że taki ogrom ludzi ma IE 6 to głównie zasługa Windowsa XP, dlatego sądze że jeśli 20% z obecnych użytkowników IE 6 zmieni w najbliższym czasie przeglądarke na nowaszą wersje, to będzie to naprawde duży sukces. Reszta wykruszy się z czasem ,ale na pewno nie prędko. Osobiście obstawiam że za 3-5 lat stosunek między userami ie 7 a ie 6 będzie pół na pół lub też bedzie już przewga ie 7. Jednak główny boom na ie 7 znowu odbędzie się przez wymiane OSów.
Master Miko
Chyba, że Microsoft wypuści critical update - IE7 smile.gif - czyli obowiązkowy... mam nadzieję że tak się stanie sad.gif
Jarod
Zanim spróbuje to zrobić to wolę się zapytać (mam świeży systemik i nie chce mi się zaśmeicać). Jest możliwość zainstalowania IE7 i pozostawienia IE6?
Levabul
Istnieje taka mozliwość - http://www.tech-recipes.com/internet_explo...7_tips1188.html
Dawid159
Cytat(Master Miko @ 31.08.2006, 21:14:24 ) *
Chyba, że Microsoft wypuści critical update - IE7 smile.gif - czyli obowiązkowy... mam nadzieję że tak się stanie sad.gif

Witam smile.gif
Z tego co kiedyś wyczytałem na dobreprogramy.pl IE7 ma wyjść jako aktualizacja krytyczna biggrin.gif
Master Miko
No właśnie bo jest już RC1. Poprawili w nim jeszcze trochę CSSa... ale pure CSS menus nie działają sad.gif sad.gif sad.gif

Choć kiedyś byłem bardziej obrońcą IE i wierzyłem, że ta technologia się rozwinie może kiedyś... jednak teraz jestem pełnym pesymistą i uważam, że Microsoft powinien zdownować IE i podjąć jakąś współpracę z najleszpszą przeglądarką w internecie - OPERĄ.
Oni chyba robią to for fun (IE afkorz)? Bo nie widzę, żadnego racjonalnego powodu czemu ta przeglądarką ma się rozwijać, jeżeli przez cały czas jest w tyle za konkurencją, a trendy internetowe ma w głębokim poważaniu...
Kayne
Skoro mówisz o najlepszej przeglądarce czemu podałeś Operę, nie FF? tongue.gif
Jarod
Cytat(Kayne @ 16.09.2006, 07:53:45 ) *
Skoro mówisz o najlepszej przeglądarce czemu podałeś Operę, nie FF? tongue.gif

Bo najlepiej ze wszystkich przeglądarek trzyma się standardów.
mike
Cytat(J4r0d @ 18.09.2006, 06:21:34 ) *
Bo najlepiej ze wszystkich przeglądarek trzyma się standardów.

Kto Cię tak bardzo okłamał?
Kreton
@J4r0d : Możesz podać konkretne dowody na to ? Kiedyś czytałem taki artykuł gdzie była tabelka. Ale teraz za cholerę nie wiem gdzie to jest. Poza tym uwzględniasz jeszcze bezpieczeństwo w przeglądarce ? To też bardzo ważne.

BTW: Ech @mike_mech, byłes szybszy o parę sekund biggrin.gif
SHiP
Cytat(mike_mech @ 18.09.2006, 08:37:41 ) *

Ojj chyba ktoś Ciebie okłamał.

Opera zdaje test Acid2. A Firefox? oj chyba nie... Z popularnych przeglądarek wiem ze Safari sobie jeszcze radzi, prawie dobrze jest w Konquerze i Firefoxie. IE tworzy

Co do zabezpieczen... raport CERT z 2005 pokazuje ze firexof i opera pod względem niezalatanych dziur ktytycznych remisuje. W prawdzie ilość dziur wykrytych pod Opera jest wieksza ale panowie nie leniuchują.
Ale zaraz winksmiley.jpg to było w 2005 teraz sytuacja się odwróciła, zwiększona popularność firefoxa spowodowała duzy wzrost wykrytych dziur, raporty dostepne na stronie www.cert.pl

http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html#top
http://www.cert.pl/PDF/CP_raport_bezpiecze...006_ver_1_0.pdf
Jarod
Cytat(mike_mech @ 18.09.2006, 06:37:41 ) *

Test Acid2? Pozatym napewno jest lepsza od FF i IE jeśli chodzi o interpretację kodu.
macbirdie
IE 7 dość szybko zamieni miejsce z IE 6 jeśli chodzi o popularność, ponieważ właśnie wyjdzie jako aktualizacja krytyczna, choć użytkownicy niestety dostaną wybór, czy instalować, czy nie.
Wszyscy narzekają na IE 6, a gdy pojawia się 7 i jest szansa zastąpić zła zdecydowanie mniejszym złem, to "inni" wszyscy winksmiley.jpg się burzą, że użytkownik może nie mieć wyboru. angrysmiley.gif
Jak dla mnie instalacja IE 7 powinna być dla osób posiadających IE 6 całkowicie, absolutnie, niezaprzeczalnie obowiązkowa i powinien nawet wyjść XP SP2c OEM, który zawiera już ją zainstalowaną. Wszystko, byle nie IE 6. Przecież IE 6 to spory bug, który należy usunąć z www. winksmiley.jpg

I nie chodzi mi o to, by IE miał zastępować Fx czy Operę, jako domyślna przeglądarka, bo instalacja IE 7 zachowuje ustawienia użytkownika - jeśli w IE 6 miał jako szukajkę z pola URL Google lub domyślną przeglądarką była któraś z "alternatyw", to takie ustawienie nie będzie ruszane.
Master Miko
Moim zdaniem Twoje podejście maxbirdie jest dosyć zdrowe. Szkoda, że microsoft nie ma takiego podejścia co do IE7...

Są przecież osoby używające jeszcze ie5 :|
s_w_ir
No i właśnie dlatego że są userzy ie5 to choćby IE7 zastąpiło 6 to i tak nie skończą się wasze problemy. CI ludzie od IE 5 muszą zmienić OS, a to się zmienia rzadziej niż przeglądarki. Osobiście nie uważam IE 6 za takiego demona, długo na nim działałem i nie było mi źle. Kodowanie layoutów też nie jest aż takie straszne pod IE 6. Jak sobie pomyśle co ja bym musiał zrobić żeby moja xhtmlowa strona ruszyła pod IE 4(popularność podobna do win98) to się ciesze że XP tak ładnie wyparł tego prehistoryka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.