Cytat
Program napisany w .net warto zabezpieczyc obfuscatorem, wtedy narzedzia typu .net reflector nie produkuja już tak ładnego kodu zrodlowego.
No, ja poszedlem jeszcze dalej, bo znalazlem soft co kopiluje dll-ki .NET-u do natywnych, i jak otwiram je w jakims reflectorze, to pokazuje tylko skielety funkcji, bez ich
"wnetrznosci"

cos jakby to byl interfejs albo klasa abstrakcyjna.
A obfuscator w tej sytuacji jest warty tyle co obfuskatory do php, tylko opuzni prace krakerowi, a skopilowana biblioteka sie dekompiluje tylko jako asm.
Cytat
Jezeli chodzi o seriale, to warto w tym miejscu zainteresowac sie RSA albo jakims systemem sygnatur (DSA albo ElGamal) Z rozsadna dlugoscia klucza. Jezeli aplikacja do dzialania wymaga internetu to mozna pobawic sie z sprawdzaniem seriala na serwerze z baza seriali osob, ktore kupily program.
System sygnatur? czytasz mi w myslach bo wpadlem na taki pomysl zeby olac numery seryjne, bo za duzo zachodu bedzie o to, i zastosowac plik licencyjny o takiej struktuze:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<LicenseProvider>
<EntryGroup name="Product">
<Entry name="Name">Nazwa Produktu</Entry>
<Entry name="Version">Versja</Entry>
<Entry name="Test">Jakies inne dane o produkcie</Entry>
</EntryGroup>
<EntryGroup name="License">
<Entry name="Owner">Nazwa klienta</Entry>
<Entry name="Rules">
<Rule name="Expire">timestamp</Rule>
<Rule name="Test">Jakies inne warunki</Rule>
</Entry>
<Entry name="HardwareSignarure">Hasz identifikujacy sprzet komputera</Entry>
</EntryGroup>
<EntryGroup name="File">
<Entry name="Signature">I tutaj bedzie hasz z sygnatura tego pliku</Entry>
</EntryGroup>
</LicenseProvider>
gdzie nie bede musial nawet szyfrowac tego pliku bo bedzie on chroniony przed modyfikacja haszem z File->Signature...
Co myslisz o tym rozwiazaniu?
ps. Zna ktos jakies pozadne forum .NET? bo na deveopers.pl jest kiepsko
a szukalem, to mi pokazuje jakies dot-net.fora.pl czy inne pierdoly...