Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Smarty] Problem z wyswietleniem duzej ilosci wierszy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy szablonów
Walduss
Witam,

Mam dosyc nietypowy problem. Nie moge wyswietlic w smarty wiecej jak powiedzmy 4500 wierszy. Znaczy moze nie do konca to tak wyglada. Zaczne od poczatku.. snitch.gif

Jest sobie zapytanie do bazy ktore zwraca mi 8 kolumn i okolo 6 tys wierszy. Wszystko pakuje do tablicy i taka ów tablice wrzucam do szablonu. W szablonie za pomoca {section} rozbieram to na wiersze i wyrzucam na ekran. Wszystko fajnie tylko..... nie dziala. Albo biala strona albo pokazuje sie, ze laduje strone poczym pozostaje na tej na ktorej byl(?dosyc dziwne zachownie?). Jak zmniejsze ilosc wynikow do 4500 za pomoca LIMIT w zapytaniu, to wyswietla wszystko dobrze. Zrobilem tez maly eksperyment i w zapytaniu dalem tylko jedna kolumne. Szablon pokazal wtedy wszystkie 6000. Odnosze wrazenie, ze problem polega na jakims ograniczeniu rozmiaru zmiennej albo czyms podobnym. Skoro dla jednej kolumny wyswietlil wszystkie 6000 wierszy a dla 8 nie chce, a dla 8 kolumn wyswietla dobrze tylko 4500.

Mial ktos podobny problem? Mozna gdzies ustawic taką wielkość??
Ma ktos moze jakiś sprtyny pomysl jak ewentualnie w łatwy sposób obejść ten problem i wyswietlić wszystkie 6000 wierszy na jednej stronie??

Pzdr.
Walduss
sf
biała strona === przeważnie błąd

włącz error_reporting na E_ALL
włącz wyświetlanie błędów display_errors jeśli masz wyłączone

odczytaj błąd, napraw
Walduss
Tyle to ja wiem tongue.gif

Przy select * from tab_name LIMIT 4000 wyswietla dobrze, po usunieciu LIMIT 4000 albo wyswietla biała strone albo pozostaje na starej... Wiec to raczej nei moj błąd.

Problem rozwiązany smile.gif

Dla zainteresowanych należało zmienić w php.ini
memory_limit z 8M na 16M
stal-sw
Witam.
Jak dla mnie to glupota pobierac tyle rekordow - przeciez serwer bardzo na tym cierpi- a tym samym osoby korzytajace ze strony.

Widzielm juz tez takich ktorzy stronicowanie wykonywali za pomoca SMARTY - pobierajac wczesniej jedym zapytaniem kilka tysiecy rekordow- calkowice niewydajne rozwiazanie.

W maire mozliwosci powinno sie takie operacje wykonywac na poziom zapytan do bazy i nigdy nie pobierac wiecej danych (rekordow czy kolumn) niz nam potrzeba.
Kodie
A używasz assign_by_ref? Być może jest to błąd pamięci... Jaki masz ustawiony limit na skrypt?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.