Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kod żródłowy windowsa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
piotrd
po przeczytaniu artykułu ze strony: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3133242.html
Cytat
Microsoft zamierza ujawnić część kodu źródłowego systemu operacyjnego Windows. Komisja Europejska jest zaskoczona, a programiści open-source twierdzą, że to... pułapka. Windows to kluczowy produkt Microsoftu zainstalowany w blisko 90 proc. komputerów na świecie. Koncern z Redmond zaoferował rywalom dostęp na licencji do części kodu źródłowego Windows. Chce w ten sposób załagodzić spór z Komisją Europejską. Po wykupieniu licencji rywale będą mogli obejrzeć kod źródłowy Windows na specjalnie zabezpieczonej stronie internetowej, nie będą mogli go jednak kopiować ani rozpowszechniać. Niewykluczone, że chęć Microsoftu do podzielenia się kodem źródłowym wynika z tego, że gigant przymierza się do premiery nowego systemu operacyjnego. Jeszcze w tym roku na rynku ma się pojawić Vista - następca Windows XP.

nachodzi mi mysl jak to jest ze kod źródłowy systemu operacyjnego Windows jest nie do podejrzenia skoro mozna dokladnie przeanalizowac plyte instalacyja otwierajac kolejne biblioteki .cab itp. pliki?
jest tam sporo nieskompilowanych plikow ktore z pewnoscia moga cos ujawnic. czy zle mysle?
templar
Nic mi nie wiadomo o nieskompilowanych plikach. Wszystkie pliki sa skompilowane, a jedyna opcja jest deasemblacja i analiza kodu na poziomie assemblera, co dla sprawnego oka nie czyni roznicy z kodem c++. Jest co prawda jakis tam plugin czy maszynka asm2cpp, ale miernie to dziala.

Swoja droga jestem ciekaw, co to bedzie za "zabezpieczona specjalna witryna", pewnie i tak jakos da sie skopiowac ten kod winksmiley.jpg
dr_bonzo
Skopiowac pewnie tak, ale beda wiedzieli, kto tam zaglada.
I tak pewnie pokaza najmniej istotne fragmenty Windowsa.
Master Miko
I tak nikomu czytać się nie będzie chciało..
tylko trochę późno to zrobili biggrin.gif tongue.gif

PS.: Nie czytajcie komentarzy - są gorsze niż onet!!
Sh4dow
Uwolniony kod bedzie przedewszystkim dla firm tworzacych oprogramowanie pod windowsa, bedzie to zrobione po to aby dopasowac oprogramowanie aby lepiej działało. Taka optymalizacja. Chociaz jakos dziwnie mi to "pachnie".
Lub tez wypuszcza czesc kodu specjalnie napisanego dla innych, takie API. Na wiecej jakos bym nie liczył. Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.