Chciałbym abyście podzielili się doświadczeniami pisania systemu cache.
Ja swój system rozwiązałem w ten sposób:
1. Podczas inicjowania klasy automatyczne skanowanie i usuwanie plikow ktorych czas wygasl.
2. Mozna tworzyc grupy i je konfigurowac(kodowanie,serializowanie,kompresja)
3. Dodawac mozna do grupy, lub trafia do grupy domyslnej
4. Usuwanie automatyczne lub manualne (calosc, grupa, kilka plikow, jeden plik)
I teraz mam dylemat jak zrobic usuwanie przy zmianie tresci. jak narazie przy robieniu jakiegos update elementu daje funkcje do usuwania pliku cache jesli istnieje. W jaki sposob zrobic ze podczas szukania czy istnieje cache sprawdzac czy zawartosc elemntu zrodlowego nie zmienila sie? Jest to mozliwe jesli sie wygeneruje element i porowna z cache ale to mija sie z celem bo cache jest po to zeby ponownie sie nie generowalo.
Druga sprawa to dane cache prywatne. Czy stosowac czy nie?
Np. user dodaje newsa do ktorego mozna dolaczyc kilka zdjec, i teraz czy generowac za pomoca tego samego systemu cache, czyli jako nazwa dac id_sesji_zdjecie1,2,3 itd.. czy robic base64 i trzymac obrazek w zmiennej sesyjnej a potem go odczytac.
Jak narazie moj system sprawuje sie dobrze.
Np 1 pobranie z mysql 40 000 rekordow trwa 4,2s a kolejne dzieki systemu cache trwa 0,9 s
Czyli w pliku cache trzyma 40 000 elementowa tablice i dla kazdego elementu dodatkowo po 3 wartosci (3 kolumny) i to wszystko odczytuje w 0,9 sec wiec chyba jest ok.
Nie wiem jak to bedzie przy np 100 lub wiecej plikach cache z 10 grupami, jesli za kazdym wywolaniem strony bedzie robil skana zeby usuwac stare itd...
Jak wy rozwiazaliscie ten problem? Pozdro