Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pole select i tworzenie tablic
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Apo
Witam

Chce zrobić takie coś, że skrypt generuje liste newsów i wyświetla jego temat i select w jakiej jest kategorii i ewentualnie gdzie go przenieść.

-------------------------------
<select> | tytuł newsa
<select> | tytuł newsa 2
itd

To wszystko jest zamknięte w 1 formularzu. Porblem jest w tym jak przypisać id newsa do konkretnego selecta aby potem można było łatwo odczytać wartość selecta i id edytowanego newsa i zapisać to do bazy:

1. <?php
  2. foreach($selects as $key)
  3. {
  4. $stmt = $this->pdo->prepare('UPDATE NEWSY SET type = :type WHERE autor = :autor AND id = :id');
  5. $stmt->bindParam('type', $key['type']);
  6. $stmt->bindParam('autor', $user);
  7.  $stmt->bindParam('autor', $key['id']); // questionmark.gif skąd wziąść id ?
  8. $stmt->execute();
  9. }
  10. ?>

Udało mi sie to zrobić tak:

1. <?php
  2. foreach($ogloszenia as $key => $value)
  3. {
  4. echo '
  5. <select name="type['.$value['id'].']"> // nie wiem jak potem odczytać to id
  6. <option value="1">Max</option>
  7. <option value="2">Medium</option>
  8. <option value="3">Brak</option>
  9. </select>';
  10. }
  11. ?>

No i po wysłaniu tego otrzymam tablice o kluczach id i potem w niej następne tablice z wartością, ale nie wiem jak odczytać to id :/

Pozdrawiam
1010
Musisz wyciągać ten element tablicy w którym jest id. Pokaż jak wygląda tablica (print_r) to będę mógł pomóc coś więcej.
Apo
To jest tablica:

Array ( [0] => Array ( [id] => 5 [title] => Test [type] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 6 [title] => Odkurzacz [type] => 0 ) )

I na tej podstawie musze wygenerować liste z góry na dów w jednym formularzu tak aby można było edytować pole type w poszczególnym wpisie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.