Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze zmienną przekazującą dane z formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ssspark
Witam, szukałem dzisiaj cały dzień i nie znalazłem rozwiązania więc piszę.

Mam zmienną $order

Przypisuje do niej tekst i inne zmienne przekazane z formularza ($imie_nazwisko, $adres ...) :

$order .= "Imię i nazwisko : ".$imie_nazwisko;
$order .= "Adres : ".$adres;
itp...

Wyświetlam $order na stronie i wszystko gra. Wyswietlają się teksty i wartosci z formularza

Ale przy przesłaniu jej przez sesję bądź ukryte pole formularza do innej strony z $order są jakby wycinane wartości tamtych zmiennych.
Dlaczego, przeciez $order jest sklejką wartości zmiennych i tekstu czyli docelowo zmienną tekstową?

Z góry dziękuję za pomoc.
thornag
A mozesz pokazac troche wiecej kodu ? Moment w ktorym przypisujesz to do sesji albo formularza ?
ssspark
w 1szym pliku mam:

echo($order); <- wyswietla poprawnie wszystkie dane
$_SESSION['order'] = $order; //przypisanie do secsji

w 2gim pliku:

$order2 = $_SESSION['order'];
echo($order2); <- wyswietla to co było zwykłym tekstem w zmiennej $order a nie wyswietla tego co było wartością zwróconej z formularza zmiennej
fx69
sprobuj zarejestrowac zmienna sesyjna order za pomoca session_register

tj.:

1. <?php
  2. ?>

smile.gif

jesli nie o to chodzilo, to wrzuc na samym poczatku drugiego pliku:

1. <?php
  2. ?>
ssspark
Niestety nie pomaga session_register(). zastanawiam się czy w momencie przypisywania do $order = "Imie nazwisko:".$imie_nazwisko nie tworzy się w $order jakas referencja do $imie_nazwisko? Bo tych zmiennych nie ma już w 2gim pliku... Ale skoro $order to zmienna tekstowa to wydaje mi się że nie ma takiej możliwości...
eai
Jak juz skleisz zmienna order nadaj druga zmienna np $order_full i pozniej przypisz zmienna

1. <?php
  2. $_SESSION['order'] = (empty($_SESSION['order'])) ? $order_full : $_SESSION['order'] . $order_full;
  3. ?>
thornag
A ja od siebie dorzuce zebys sprawdzil czy na poczatatku pliku napewno masz session_start();
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.