Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Menu, czy w php?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MikroUser
Witam,

Chcę zbudować menu.

Foto Auta (20)
Foto Przyroda (11)
Foto Ludzie (34)

nazwy katalogów (Foto auta itd) i ilość rekordów dla tego katalogu są zapisane w bazie danych.

jak robię menu w php to:

1) Łączę się z bazą danych;
2) Wysyłam zapytanie do bazy danych;
3) Zapytanie zwraca Nazwę Katalogu i ilość rekordów dla tego katalogu; prz. Foto Auta (22);
4) Wyświetlam te dane;

Ale przecież za każdym razem jak wchodzę na stronę (albo ją odświeżam), to jest wykonywany skrypt do wyświetlania menu. Jest to łączenie z bazą danych, przesyłania wyników, wyświetlenie ... Przecież to jest czasochłonne. Jak rozwiązać ten problem.

Myślałem nad użyciem szablonów, czyli wygenerowania sobie menu.html z bazy danych i koniec. Ale jak wtedy poradzić ze zmieniającą się liczbą rekordów (chodzi o to że w nawiasach chcę wyświetlać ilość zdjęć).

Proszę o pomoc ... jestem zagubiony.
Może nie ta technologia? Może użyć AJAX? Czego użyć? Jak rozwiązać problem?

Dziękuję za każdą odpowiedź.

PS. Proszę mądrych ludzi co zawsze piszą "pogoogluj" albo "poszukaj sobie w sieci" o nie udzielanie się, bo to nie ma sensu. Gdybym wiedział co szukać, tobym sobie wygooglował! Nie wiem czego mam szukać, dlatego pytam na forum.
zleek
a ile docelowo będziesz miał tych rekordów dla menu? bo jeżeli nie będzie ich dużo, a dodatkowo wszystkie informacje potrzebne do wygenerowania menu trzymasz w jednej tabeli to ja bym nic nie kombinował i zostawił tak jak jest
MikroUser
Trzymam wszystko w jednej tabeli -> Nazwa Katalogi i ilość rekordów dla tego katalogu. Rekordy dla katalogu co chwila się zmieniają, tzn ich ilość.

Zostawienie tak jak jest?
Jak jest ok. 20-30 użytkowników on-line, to wtedy będzie zajechana baza, bo za każdym razem jak będzie wyświetlana strona z menu, będzie wykonywany skrypt php, który się łączy z bazą i td.

Cache też nie wchodzi w grę.

Jakieś pomysły?

Jak to np. jest zrobione na http://allegro.pl/20585_filmy.html?

Dziękuję za odpowiedź.
dtb
masz dwa pliki: menu.html i menu.txt
jezeli chcesz dodac jakis rekord to pobierasz dane z pliku menu.txt modyfikujesz wartosc i zapisujesz nowe dane do pliku menu.txt i przy okazji generuje menu.html, ktory includujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.